Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Gemeentelijke woonlasten volgend jaar gemiddeld 5,7% hoger

Huiseigenaren betalen in 2024 gemiddeld € 938 aan gemeentelijke belastingen en heffingen, € 51 meer dan dit jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis naar de woonlasten in 110 gemeenten waarvan de cijfers al bekend zijn. 

De afgelopen jaren zorgden de WOZ-waarden van huizen voor onrust. Doordat die waarde een jaar achterloopt, past die niet altijd bij de huizenprijzen op het moment dat de WOZ-waarden bekend worden. Volgend jaar stijgt de gemiddelde WOZ-waarde van woningen slechts licht met 3,4%. En ook qua huizenprijzen is er in die periode niet veel veranderd door de opgelopen hypotheekrente en onzekere economische ontwikkelingen.

De gemeenten Renkum en De Bilt* vallen op met OZB-stijgingen van meer dan 20%. In Rhenen, Brummen en Oosterhout gaat de rioolheffing met meer dan 20% omhoog. Zeewolde en Heusden verhogen de afvalstoffenheffing met meer dan 40%.

*Na publicatie heeft De Bilt een correctie op de eerder verstrekte WOZ-waarden gestuurd. Hiermee komt de stijging van de OZB uit op 8,8% in plaats van 21%.

Grote OZB-variatie

Gemiddeld stijgt de OZB-aanslag in 2024 met 5,4%. Dat is iets meer dan dit jaar en iets boven het landelijk inflatiecijfer van 4,2%. In 46 gemeenten blijft de OZB-aanslag op of onder het inflatieniveau en in 9 gemeenten daalt de aanslag. Gemeenten stellen jaarlijks het eigen OZB-tarief vast, waardoor de onderlinge verschillen groot kunnen zijn.

Forse verschillen in heffingen

Gemiddeld stijgt de afvalstoffenheffing volgend jaar met 6% en de rioolheffing met 4,5%. Voor het ophalen en verwerken van het huisafval betalen huishoudens gemiddeld € 334. Inwoners van Rijswijk betalen volgend het meeste (€ 533) en inwoners van Nederweert het minste (€ 151). De rioolheffing is het hoogst in Gouda (€ 530) en het laagst in Koggenland (€ 102). 

De opbrengst van de afval- en rioleringsheffing mag niet hoger zijn dan de kosten die de gemeente maakt. Gemeenten mogen het geld niet aan hun reserves toevoegen of aan andere doelen besteden.

Gemeentelijke woonlasten 2024 (110 gemeenten) (pdf)

Lees hier hoe je op je woonlasten kunt besparen

Over het onderzoek

Vereniging Eigen Huis voerde in samenwerking met Marlyse Research in december 2023 een representatieve steekproef uit naar de ontwikkeling van de woonlasten in 110 gemeenten. In het eerste kwartaal van volgend jaar publiceert de vereniging het overzicht van de woonlasten in alle 342 gemeenten. Alle gepubliceerde cijfers zijn afkomstig van de vermelde gemeenten. 

De woonlasten voor huiseigenaren bestaan uit Onroerendezaakbelasting (OZB) en afvalstoffen- en rioolheffing. Huurders betalen wel afvalstoffen- en rioolheffing, maar ontvangen van hun gemeente geen OZB-aanslag. Voor de hoogte van de afvalstoffenheffing hanteren sommige gemeenten een eigen tariefsysteem op basis van de aangeboden hoeveelheid afval. 

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarWOZWonenWonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube