Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Hoofdlijnenakkoord overwegend positief voor huiseigenaar

In het deze week gepresenteerde hoofdlijnenakkoord staan een aantal beleidskeuzen die gunstig lijken voor huiseigenaren en woningzoekers. Vereniging Eigen Huis heeft zorgen over het schrappen van de salderingsregeling voor zonnepanelen zonder alternatief stimuleringsbeleid. Ook ontbreken maatregelen om de groeiende funderingsproblematiek aan te pakken.

PVV, VVD, NSC en BBB brachten hun plannen vannacht aan de hand van 10 hoofdlijnen naar buiten onder de titel Hoop, lef en trots. Hoewel veel van de plannen nog uitgewerkt zullen moeten worden door het kabinet – dat er nog niet is – valt op dat de partijen wel oog hebben voor de woonconsument. Zo worden gemeentelijke woonlasten (ozb) gemaximeerd, blijft de fiscale positie van het eigen huis onveranderd en wordt er met miljardeninvesteringen ingezet op meer (betaalbare) bouw. 

Verduurzaming stimuleren

Vereniging Eigen huis is blij dat er geen verplichtingen komen voor huiseigenaren en kopers om hun woning te verduurzamen met een (hybride) warmtepomp, of om het energielabel van woningen binnen een bepaalde tijd te verbeteren (verplichte labelsprong). De vereniging hecht aan het stimuleren om te verduurzamen in plaats van verplichtingen op te leggen. Mensen houden dan zelf regie over de verduurzaming van hun woning.

De salderingsregeling voor zonnepanelen zal per 1 januari 2027 abrupt komen te vervallen. Van geleidelijke afbouw of alternatieve stimulerende maatregelen is geen sprake. Vereniging Eigen Huis betreurt dit omdat het een rem zet op het stimuleren van duurzame zonne-energie. Ook zet het een streep door de rekening voor mensen die hebben geïnvesteerd in zonnepanelen, of die overwegen dat te gaan doen. Bovendien biedt het geen garantie dat energieleveranciers stoppen met het doorberekenen van terugleverkosten aan huishoudens met zonnepanelen. 

Wat betekenen de coalitieplannen voor mij? 

Meer weten over de plannen, wat ze beteken voor huiseigenaren en wat Vereniging Eigen huis van de plannen vindt? Bekijk dan onze pagina over het coalitieakkoord. We werken de pagina bij als er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Het coalitieakkoord voor huiseigenaren

Wat vind jij van de coalitieplannen voor de woningmarkt en verduurzaming? Praat mee in onze community!

Reageer

Tags

Verkiezingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube