Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Kabinet komt met fonds voor starters op de woningmarkt

Het kabinet realiseert het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen met een budget van 40 miljoen euro om starters te helpen een betaalbare koopwoning op de markt te vinden. Vereniging Eigen Huis is positief over het fonds, al is het niet dé oplossing voor de startersproblematiek.

Het fonds moet starters met een inkomen van 1,5 tot 2 keer modaal aan een koopwoning helpen door middel van een korting van maximaal 50 duizend euro op de aankoopprijs. De korting moet worden terugbetaald bij verkoop van de woning en geldt voorlopig voor woningen onder de betaalbaarheidsgrens van 355 duizend euro. Stichting OpMaat, bekend van de KoopStart- en KoopGarantieregelingen, wordt door woonminister Hugo de Jonge betrokken bij de totstandkoming van het fonds.

Belangenbehartiger Frank Slooten is blij met het fonds: “In de huidige markt is het enorm lastig voor starters om een eerste woning te kopen. Hun kansen nemen hierdoor toe. Tegelijkertijd is de belangrijkste oplossing voor het probleem nou eenmaal om meer betaalbare woningen realiseren. En daar blijven wij ons dan ook voor inzetten.”

Niet bij elke woning

Gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars kunnen kiezen het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen aan te bieden bij bepaalde woningen of projecten. Slooten: “Vraag goed na bij bijvoorbeeld de ontwikkelaar of je gebruik kunt maken van de korting. En koop je een woning van een particulier, dan kun je dus vooralsnog geen aanspraak maken op het fonds.”

In actie voor starters

Vereniging Eigen Huis ziet dat starters al jaren nauwelijks kans maken op een woning. Om daar verandering in te brengen, organiseert de vereniging op 10 maart 2023 in Den Haag een manifestatie. Daar ontvangt woonminister Hugo de Jonge, in het bijzijn van honderden starters, een petitie voor meer écht betaalbare woningen met ruim 100 duizend handtekeningen.

  • Meer over onze acties voor starters
  • Meer over het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen 

Tags

KopenKopen-BiedenKopen-FinancieelKopen-HypotheekStarter

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube