Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Koopwoning voor starters verder uit zicht door hoge indexatie

De betaalbaarheidsgrens voor nieuwbouwwoningen stijgt volgend jaar van €355.000 naar €390.000, maakte minister De Jonge op 25 oktober bekend. Vereniging Eigen Huis vindt die grens veel te hoog en wil dat er in de regiodeals afspraken worden gemaakt over de bouw van goedkopere huizen. Als dat niet gebeurt, maken starters en mensen met modale inkomens geen kans op een betaalbare nieuwbouwwoning.

Voor veel huizenzoekers met gemiddelde inkomens is een nieuwbouwwoning met een prijskaartje van €390.000 veel te duur. Om zo’n huis te kunnen kopen is een (gezamenlijk) inkomen nodig van tenminste €83.000, ruim twee keer een modaal inkomen van €40.000. De betaalbaarheidsgrens van een nieuwbouwwoning moet daarom volgend jaar €355.000 blijven, vindt Vereniging Eigen Huis. De gemiddelde inkomensstijging was 5,8% in 2023, flink minder dan de aangekondigde verhoging van de betaalbaarheidsgrens met 10%.

Betaalbaar?

Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis: “De hoogte van de betaalbaarheidsgrens is belangrijk omdat de minister wil dat tot 2030 ten minste twee derde van de 900.000 nieuwe huizen in de categorie ‘betaalbaar’ valt. Maar woningen met een prijskaartje vlak onder die grens zijn dat voor veel mensen met een middeninkomen niet. Daarom wil Vereniging Eigen Huis dat er regionale afspraken worden gemaakt waarbij een groot deel van de woningen in de prijscategorieën onder de betaalbaarheidsgrens wordt gebouwd. Dan maak je het voor leraren, verpleegkundigen, hulpverleners en anderen wel mogelijk om zo’n huis te kopen.”

Kijk naar het inkomen

Vereniging Eigen Huis wil dat voortaan naar de inkomensontwikkeling wordt gekeken als de betaalbaarheidsgrens voor nieuwbouwwoningen aangepast moet worden en niet meer naar de Consumentenprijsindex (CPI). De grens voor betaalbare nieuwbouw is voor volgend jaar vastgesteld aan de hand van de inmiddels achterhaalde Consumentenprijsindex van 10%. Daardoor stijgt de betaalbaarheidsgrens volgend jaar van €355.000 naar € 390.000. En dat terwijl huizenprijzen dit jaar met 3,5% zijn gedaald en de koopkracht met 1,1% is afgenomen. 

Sinds 2022 pleit Vereniging Eigen Huis voor de bouw van jaarlijks 10.000 starterswoningen tot €260.000. Voor veel jonge starters ligt daar de grens van een hypotheek.

Alles over het kopen van een nieuwbouwwoning

Tags

FinanciënKopenKopen-FinancieelKopen-NieuwbouwStarterWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube