Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Meer informatie voor oudere huiseigenaren

Meer bewustzijn en betere informatie over financiële mogelijkheden voor oudere doorstromers op de woningmarkt. Dat is het belangrijkste doel van het onlangs ondertekende Convenant Ouderen en Toekomstbestendig Wonen. Een initiatief van een aantal hypotheekverstrekkers, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Vereniging Eigen Huis. 

Een groeiend aantal ouderen woont in een (te grote) koopwoning en wil best doorstromen naar een meer passende woning. Dat dit lastig is vanwege het bepekte aanbod is bekend. Onder ouderen met een eigen woning leven bovendien veel vragen over hun financiën. Bijvoorbeeld over een (nieuwe) hypotheek, de invloed van het pensioen, de maandlasten na verhuizing, en de overwaarde van het huis. “We weten uit een eerder woonwensenonderzoek van de vereniging onder senioren dat mensen niet voldoende op de hoogte zijn van de financiële mogelijkheden”, zegt Michel Ligtlee, belangenbehartiger van Vereniging Eigen Huis. “Soms zitten ze vast in bepaalde aannames, zoals de gedachte dat ze toch niets anders kunnen kopen. Daarom is het belangrijk dat de juiste informatie hen bereikt, zodat zij weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun toekomstige woonsituatie. En daar gaan wij ons met dit convenant gezamenlijk hard voor maken”, benadrukt Ligtlee. 

Sociale factoren 

"Ouderen staan voor ingewikkelde keuzes: hoe wil ik na mijn pensioen wonen?, Is mijn huidige woning nog geschikt? Of moet ik verhuizen of verbouwen en kopen of huren?”, vult Jonathan Parr, beleidsmedewerker van het ministerie van BZK aan. “Daarom willen we onderzoeken waar de behoeftes van ouderen voor aanvullende financiële mogelijkheden liggen. Maar ook sociale en emotionele factoren, zoals afstand tot familie, zorgmogelijkheden, eenzaamheid, en nabijheid tot voorzieningen kunnen een rol spelen. Het is belangrijk dat hierover voldoende informatie beschikbaar is.”  

De ambitie vanuit dit convenant sluit aan op het bredere programma Wonen en Zorg voor Ouderen (2022) van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat tot doel heeft dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen in een passende woon- en leefomgeving. 

Tags

FinanciënHypotheekSeniorenWonenWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube