Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Moderner grondbeleid moet woningbouw versnellen

Het kabinet stelt een uitvoeringsagenda op om het grondbeleid te moderniseren, waardoor grond sneller en goedkoper ontwikkeld kan worden. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting in een kamerbrief. 

De Jonge schrijft in de kamerbrief over verschillende maatregelen rond het aankopen van grond. Zo wil het kabinet onder andere dat gemeenten voortaan standaard een onteigeningsprocedure starten zodra onderhandelingen over de aankoop van grond beginnen. Met zo’n procedure, die vaak meerdere jaren kost, kunnen gemeenten grond voor woningbouw onteigenen als de eigenaar niet mee wil werken en verkopen. 

Vervolgens wil het kabinet ervoor zorgen dat de kosten voor aanleg van voorzieningen beter voorzien en gedekt worden en dat waardestijging van grond meer ten gunste komt van publieke doelen. De Jonge: “Met voorstellen voor de korte en lange termijn herpakken we de grip op grond: zetten we in op het verlagen van kosten, het verminderen van tekorten en verbeteren we het proces van gebiedsontwikkeling.”

Dit vindt Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis onderschrijft de conclusie van minister De Jonge dat gebiedsontwikkeling nu vaak te traag en te duur is. Daardoor duurt het bouwen van nieuwbouwwoningen te lang en zijn de woningen die daadwerkelijk gebouwd worden vaak te duur. De vereniging is dan ook positief over de voorgestelde maatregelen van de minister en roept gemeenten op voortvarend aan de slag te gaan met de mogelijkheden die de minister beschrijft in zijn brief.  

Lees meer over nieuwbouw

Tags

KopenWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube