Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Nederland blijft huizen bouwen: ‘Bouwprojecten gaan door’

De Tweede Kamer heeft dinsdag 24 oktober een aanknopingspunt gevonden om te blijven bouwen. Zo wil de Tweede Kamer 175 miljoen euro vrijmaken voor een doorbouwgarantiefonds. 

Met deze garantie kunnen nog niet verkochte woningen uit bouwprojecten worden opgekocht door een fonds. Zo voorkomen we dat de bouw van woningen de komende jaren stilvalt. Samen met diverse partijen uit de bouwwereld heeft Vereniging Eigen Huis eerder gepleit voor een dergelijk fonds. 

Nog te bepalen stichting 

RTL Nieuws laat weten in een nieuwsbericht: ”Een nog op te richten stichting gaat straks de niet verkochte woningen afnemen. Dat gebeurt tegen een gereduceerde prijs. Ontwikkelaars betalen de stichting als ze van de afnamegarantie gebruik willen maken.” 

De ontwikkelaars proberen in eerste instantie zelf de huizen te verkopen. Wanneer de ontwikkelaars huizen niet verkocht krijgen, dan neemt de stichting deze over en probeert vervolgens de overige huizen te verkopen. De opbrengst van de verkoop vloeit terug in het fonds. Wanneer er winst wordt gemaakt of verlies wordt gedraaid, springt het Rijk, de gemeente en de provincie bij. 

De bouw stimuleren door verlaging btw-tarief 

Daarnaast heeft de Tweede Kamer de regering gevraagd een onderzoek te starten naar een tijdelijke verlaging van het btw-tarief. Dit geldt voor de bouw van sociale en middelsociale huurwoningen, met een maximale kale huur tot € 1.175,72 per maand. Ook wil de Tweede Kamer dat de regering onderzoek doet naar de verlaging van het btw-tarief voor koopwoningen met een maximumbedrag van 350.000 euro. Een verlaging van het btw-tarief kan de bouw een impuls geven. 

Starters helpen met Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen 

Tenslotte wil de Tweede Kamer meer starters helpen met het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. Dit fonds stelt 40 miljoen euro beschikbaar om ongeveer 2.000 starters te helpen aan een koopwoning. De Tweede Kamer wil hier meer geld voor vrijmaken. Het fonds wordt in de loop van 2024 beschikbaar gesteld.

Kortom: bouwen, bouwen, bouwen

Steun vanuit de overheid is noodzakelijk om de nieuwbouw op gang te houden. Gezien het enorme tekort aan woningen kunnen we ons een dip in de woningbouw niet veroorloven. 

Tags

HuiseigenaarKopenStarterWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube