Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

NHG is verdienmodel voor het Rijk geworden, premie moet omlaag

Vereniging Eigen Huis wil dat minister Kaag de premie voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) volgend jaar verlaagt. NHG heeft overvloedige reserves opgebouwd van ruim € 1,6 miljard en het aantal schadeclaims is klein. Bovendien wordt de helft van de betaalde premie niet gebruikt voor de zekerheid van de hypotheek, maar door NHG afgedragen aan het Rijk.  

Van de premie die huizenkopers betalen voor hypotheekzekerheid bij NHG gaat slechts de helft naar het waarborgfonds zelf. De andere helft gaat naar het ministerie van Financiën. Cindy Kremer, directeur Vereniging Eigen Huis: “Vorig jaar ontving het Rijk € 50 miljoen. Daarmee is de NHG voor de overheid een verdienmodel geworden. Dat is nooit de bedoeling geweest. De premie kan allereerst omlaag door deze afdracht te verlagen. Daarnaast heeft NHG inmiddels overvloedige financiële reserves van 1,64 miljard opgebouwd en ook dat is nooit een doel geweest. De NHG-premie kan om deze redenen omlaag en het effect daarvan is dat meer koopstarters een woning met deze garantie kunnen kopen.” 

Reserves lopen over

De hoeveelheid NHG-uitkeringen wordt al jaren steeds minder. In 2022 werd in totaal maar € 100.000 uitgekeerd aan 8 huiseigenaren die een beroep deden op NHG. Zelfs in de meest negatieve scenario’s blijkt het huidige fonds ruim voldoende om een grote hoeveelheid schadeclaims op te vangen, zonder dat steun van de overheid nodig is. 

Woningmarkt toegankelijker maken 

NHG heeft de maatschappelijke taak om de koopwoningmarkt toegankelijk te maken voor financieel kwetsbare groepen zoals koopstarters. Hierbij past een zo laag mogelijke premie: de borgtochtprovisie. Die is nu 0,6% van het hypotheekbedrag

NHG geeft je de zekerheid dat er geen restschuld overblijft als je je woning moet verkopen bij echtscheiding, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of overlijden. Doordat je die zekerheid hebt, en dus minder risico loopt, krijg je bijna altijd korting op de hypotheekrente. 

Zo werkt NHG:
Als je een huis koopt tot maximaal € 405.000, kun je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie. De eenmalige premie van 0,6% van de hypotheeksom moet je met eigen geld betalen. Bij een huis van € 350.000 is dat een bedrag van € 2.100, dat je kunt aftrekken bij de belastingaangifte. 
Alles over een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

Tags

HypotheekKopenNHGStarterWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube