Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Optimale verdeling in belastingaangifte komt deze aangifteperiode niet terug

De automatische rekentool waarbij fiscaal partners hun aftrekposten en vermogen in de aangifte inkomstenbelasting optimaal onderling kunnen verdelen, komt niet meer terug in de aangifte inkomstenbelasting 2022. Dat antwoordde staatssecretaris van Financiën Van Rij op kamervragen. Met de functie is het mogelijk om de gezamenlijke belastingaanslag zo gunstig mogelijk te laten uitpakken. De automatische optimale verdeling blijft nog wel beschikbaar voor huishoudens die aangifte kunnen doen via de aangifteapp.   

De rekentool was begin maart al uit de aangifte verwijderd omdat deze niet goed werkte. De aanpassingen om de tool weer goed te laten werken nemen dermate veel tijd in beslag dat ze niet meer afgerond worden voor het einde van de aangifteperiode op 1 mei a.s. Alle belastingaangiften waarbij gebruik is gemaakt van de optimale verdeling door de Belastingdienst zullen persoonlijk worden geïnformeerd over eventuele gevolgen.  

Fout in de aangifte 

Vereniging Eigen Huis constateerde daarnaast een fout in de aangifte. Die fout doet zich voor wanneer je een woning hebt gekocht in 2022 en je niet meteen in die woning bent gaan wonen. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat je eerst in de woning gaat klussen en later pas gaat bewonen of bij een woning in aanbouw. In dat geval verschijnt het volgende invulveld niet in de aangifte, terwijl dat wel zou moeten: 

Aankoopprijs van de gekochte woning, inclusief aankoopkosten (Vul in: de aankoopprijs van de gekochte woning. Tel ook de aankoopkosten mee). 

Deze vraag is nodig om vast te stellen wat de totale verwervingskosten zijn van de nieuwe woning. Dit is van belang voor de bijleenregeling. Ook in bovenstaande situaties gaat het om een eigen woning in box 1 waar de bijleenregeling voor van toepassing is, en waarbij het dus ook zinvol is om de verwervingskosten vast te stellen. 

De Belastingdienst heeft bevestigd dat dit een fout is in de huidige aangifte en geeft aan dit op te zullen lossen, maar kan nog niet aangeven wanneer dat zal zijn.

Meer over inkomstenbelasting

Tags

FinanciënHuiseigenaarWonenWonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube