Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Salderingsregeling mogelijk een jaar langer van kracht

Zonnepaneeleigenaren kunnen waarschijnlijk een jaar langer gebruik maken van de salderingsregeling. Dat blijkt uit het advies van het ministerie van Economische Zaken aan minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten. De startdatum van het wetsvoorstel afbouw salderingsregeling wordt uitgesteld tot 1 januari 2024. 

Volgens het ministerie is het de beoogde datum van 1 januari 2023 niet meer haalbaar, omdat netbeheerders, energieleveranciers en toezichthouders voorbereidingstijd nodig hebben voor het beoogde afbouwplan van de salderingsregeling. Het wetsvoorstel moet daarnaast nog door de Tweede Kamer behandeld worden, door het demissionaire kabinet was deze controversieel verklaard. Vanwege het uitstel wordt de startdatum van de voorgestelde afbouw verplaatst naar 1 januari 2024. Dit betekent dat zonnepaneeleigenaren in ieder geval een jaar langer kunnen salderen.

Huidige situatie

Zonnepaneeleigenaren leveren de stroom die ze met hun panelen opwekken en niet meteen verbruiken terug aan de energieleverancier. Volgens de huidige salderingsregeling mag je deze teruggeleverde stroom in mindering brengen op je ontvangen stroom. Je ontvangt hiervoor hetzelfde bedrag als je betaalt voor de afname, inclusief energiebelasting, Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie ODE en btw.     

Afbouw salderen

Het kabinet was in het oorspronkelijke voorstel van plan de salderingsregeling per 1 januari 2023 af te bouwen. Dit betekent dat je elk jaar maar een kleiner percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd in mindering mag brengen op de hoeveelheid stroom die je hebt verbruikt. Hierdoor doen zonnepaneeleigenaren er langer over om de kosten van hun zonnepanelen terug te verdienen. Het doel was om de regeling in 2031 helemaal stop te zetten.

Zekerheid

Vereniging Eigen Huis is voor het behoud van de salderingsregeling die op een relatief laagdrempelige manier huiseigenaren in staat stelt de woning te verduurzamen en zo bij te dragen aan de energietransitie. Mogelijke afbouw van de salderingsregeling kan alleen gepaard gaan met garanties over de terugverdientijd. Dat geeft niet alleen huiseigenaren zekerheid, het is ook een extra stimulans voor steeds meer zonnepanelen op zoveel mogelijk daken. Bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer zal de vereniging hier aandacht voor vragen. Het is nu nog onduidelijk wanneer het wetsvoorstel wordt besproken. 

Meer informatie

Tags

BesparenSubsidieVerduurzamenVerduurzamen-EnergierekeningVerduurzamen-KlimaatplannenVerduurzamen-Zonne-energie

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube