Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Staatssecretaris wil strengere regels voor 'no cure no pay'-bureaus

Staatssecretaris Van Rij van Financiën kondigt maatregelen aan om de grote stroom bezwaren tegen de WOZ-beschikkingen die door 'no cure no pay'-bureaus (NCNP) worden ingediend, terug te dringen. Daarover stuurde hij op 23 maart een brief aan de Tweede Kamer.  

Als het aan Van Rij ligt, moeten de proceskostenvergoedingen standaard worden uitbetaald aan de belanghebbende (de eigenwoningbezitter). Nu machtigt de belanghebbende nog vaak het NCNP-bureau. Als de proceskosten rechtstreeks worden uitbetaald, dan is de belanghebbende meer betrokken bij de procedure, aldus de staatssecretaris. 

Daarnaast wil Van Rij dat de proceskostenvergoedingen in WOZ-zaken verlaagd worden. Nu zijn veel proceskostenvergoedingen in veel verschillende soorten rechtszaken gelijk. Ook zal er geen proceskostenvergoeding meer worden uitgekeerd als de WOZ-waarde slechts licht wordt bijgesteld. Wat dan precies lichte bijstellingen zijn, is nog niet duidelijk. Pas wanneer de aangepaste WOZ-waarde buiten een bepaalde bandbreedte komt, zou er een proceskostenvergoeding kunnen worden uitgekeerd. 

Tot slot komt er een verplicht informeel traject voor de WOZ. Dat betekent dat je eerst contact op moet nemen met de gemeente als je het niet eens bent met je WOZ-waarde. Het gevolg moet zijn dat belanghebbenden er vaker met de gemeente uitkomen, zodat er minder bezwaarschriften worden ingediend. 

Wat vindt Vereniging Eigen Huis? 

Vereniging Eigen Huis ziet dat er steeds meer NCNP-bureaus komen die huiseigenaren benaderen om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. Dit leidt tot stijging van proceskostenvergoedingen die uiteindelijk door de eigenwoningbezitter via de ozb worden betaald. De vereniging begrijpt dan ook dat de staatsecretaris wil ingrijpen, bijvoorbeeld om onnodige procedures te voorkomen. Zo kan overbelasting van gemeenten en rechtspraak worden voorkomen.  

De aanpassingen moeten er echter niet toe leiden dat de rechtspositie van eigenwoningbezitters verslechtert, vindt Vereniging Eigen Huis. Daarnaast moet erop worden toegezien dat ook bij een lagere proceskostenvergoeding de eigenwoningbezitter voldoende in rechte wordt beschermd. 

Meer informatie

Alles over de WOZ

Tags

AppartementseigenaarFinanciënHuiseigenaarWOZWonenWonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube