Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Variabele energietarieven weer omlaag in 2021

De variabele tarieven voor gas en stroom zijn opnieuw gedaald sinds 1 januari. Ruim de helft van de Nederlanders heeft een variabel contract en zal dit jaar minder gaan betalen voor de levering van energie. De belastingen en netbeheerkosten zijn echter gestegen. Daardoor zal een gemiddeld huishouden met een contract voor onbepaalde tijd in 2021 slechts enkele euro’s besparen.

Elk half jaar wijzigen de energieleveranciers hun variabele leveringstarieven: op 1 januari en 1 juli. Vorig jaar werden de variabele tarieven al twee keer verlaagd en per 1 januari 2021 is dit weer het geval. Dit is het gevolg van de lage olieprijs en een verminderde vraag aan energie door de coronacrisis. De gemiddelde energietarieven worden berekend aan de hand van de tarieven van de drie grootste leveranciers: Essent, Vattenfall en Eneco. Bij Essent dalen de variabele tarieven het meest, stroom gaat met 15% en gas met 10% omlaag. Daarentegen stijgen de vaste leveringskosten met 8%. Het stroomtarief bij Vattenfal gaat 7% omlaag, gas daalt met 11%. Hun vaste leveringskosten worden flink verhoogd, met 20%. Bij Eneco blijven alle tarieven gelijk. Een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 1.370 kuub gas en 3.180 kilowattuur stroom en een energiecontract voor onbepaalde tijd betaalt dit jaar € 52,20* minder voor de levering van energie.

Overheidsheffingen en netbeheerkosten stijgen

Naast energietarieven bepalen overheidsheffingen en netbeheerkosten de hoogte van de energierekening. Deze kosten gaan met ingang van 1 januari omhoog. Op Prinsjesdag in 2020 werd al duidelijk dat de energiebelasting op gas zou stijgen, maardeze stijging wordt grotendeels gecompenseerd door de korting op energiebelasting. Ook de heffing Opslag Duurzame Energie is met 10% omhoog gegaan. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit € 23,00* extra dit jaar. Met het verhogen van de belastingen wil de overheid vooral duurzamer energieverbruik stimuleren, naar verwachting zullen de heffingen dus ook in de toekomst blijven stijgen. Ook de netbeheerkosten zijn aangepast. Hierdoor betalen huishoudens gemiddeld € 20,50* meer dit jaar. Dit zijn kosten voor aanleg en onderhoud van het energienet en het transport van stroom en gas.

Zelfde verbruik, kleine besparing 

Onderaan de streep heeft Vereniging Eigen Huis berekend dat een gemiddeld huishouden met een energiecontract voor onbepaalde tijd in 2021 € 8,70* minder voor hetzelfde energieverbruik betaalt. De energierekening bestaat uit leveringskosten, netbeheerkosten en belastingen.

Besparen? Stap over naar een vast contract

Overheidsheffingen zijn vaste tarieven die bij iedere energieleverancier gelijk zijn en van netbeheerder kun je niet wisselen. Om te kunnen besparen op je energierekening moet je kijken naar de leveringstarieven. Deze zijn bij iedere energieleverancier verschillend. Waar eerder altijd vaste tarieven voordeliger waren dan variabele tarieven, is door de daling van de variabele tarieven dit nu niet altijd het geval. Toch blijft een vast contract voordeliger, omdat je vaak profiteert van een eenmalige korting.

Doe mee met de Collectieve Inkoop Energie

Wil je weten hoeveel jij kan besparen op energie? Check dan eens onze Collectieve Inkoop Energie en ontvang een vrijblijvend aanbod voor een gunstig energiecontract. Omdat veel huishoudens met de actie meedoen, krijgen we goede voorwaarden en scherpe tarieven. Je beslist zelf of je overstapt. 

* Genoemde prijzen zijn inclusief BTW.

Tags

FinanciënVerduurzamen-EnergieprijzenVerduurzamen-Energierekening

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube