Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Voorgestelde aanpassing fair value-verhouding positief voor kopers

Het kabinet wil de fair value-verhouding aanpassen van 1:1,5 naar 1:1. Vereniging Eigen Huis pleitte al eerder voor deze noodzakelijke aanpassing en vindt het een goed idee omdat het een positief effect heeft voor de kopers van een woning.  

Corporaties en projectontwikkelaars kunnen bij de verkoop van woningen gebruik maken van een verkoop onder voorwaarden-constructie (VoV). Bij een VoV-constructie krijgt de koper korting bij de aankoop van een woning doordat een deel van de marktwaarde van de woning niet direct betaald hoeft te worden, en in ruil daarvoor deelt de verkoper via een vaste verhouding (fair value) in de waardeontwikkeling van de woning bij verkoop.

Sinds 1 november 2011 geldt een fair value-verhouding van 1:1,5. Dat betekent dat waardestijging van een woning die via VoV verkocht is op het moment dat de woning wordt (terug)verkocht, voor een groter deel aan de verkopende partij (corporatie of projectontwikkelaar) toevalt dan aan de koper. Andersom komt ook een waardedaling meer voor rekening van de verkoper dan de koper. Uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken  komt naar voren dat een aanpassing van deze fair value verhouding naar 1:1 nodig is. Sterke koopprijsstijgingen uit het verleden hebben geleid tot hoge rendementen van aanbieders van VoV en hebben juist nadelig uitgepakt voor kopers. De aanpassing naar 1:1 heeft vooral een positief effect op de vermogensopbouw van kopers, omdat een groter deel van de waardestijging aan hen toevalt.

"Fair value niet erg fair"

Vereniging Eigen Huis heeft eerder gepleit voor de aanpassing van de verhouding en staat volledig achter de voorgestelde aanpassing van 1:1,5 naar 1:1.  Belangenbehartiger Michel Ligtlee: "Zeker met de fors stijgende huizenprijzen is de huidige fair value niet erg fair. Aanbieders realiseren nu rendementen van 10 procent of meer met dergelijke regelingen en dat gaat ten kosten van de huiseigenaar." Uit naam van de vereniging zal hij daarom ook positief reageren op de internetconsultatie

De regeling gaat in (voor nieuwe contracten) op 1 oktober met een overgangsperiode van 6 maanden (voor woningen die al in de verkoop staan). Het gaat overigens om een gering aantal woningen, ongeveer 1.000 per jaar.

Tags

HuiseigenaarKopenKopen-Nieuwbouw

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube