Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

Woningen worden beter betaalbaar voor starters

Huizen voor starters worden vanaf dit najaar iets beter betaalbaar. De betaalbaarheid verbetert door inkomensstijgingen en de verdere daling van huizenprijzen, schrijft De Nederlandse Bank (DNB). Daar staat tegenover dat door de gestegen hypotheekrente starters nu per maand nog meer voor hun huis betalen dan vorig jaar. 

Ook recente cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) laten zien dat starters meer mogelijkheden zien om een huis te kopen. Het aandeel woningkopers dat starter is, is in april van dit jaar gegroeid naar 55%. In de afgelopen jaren lag dat percentage rond de 45%.

Toenemend vertrouwen

Het toenemende vertrouwen van starters blijkt ook uit de marktindicator van Vereniging Eigen Huis. Starters, en met name jongeren tot 29 jaar, schatten hun kansen op de woningmarkt aanzienlijk positiever in dan senioren. Waar het vertrouwen tot april 2022 nog ongeveer gelijk was, ligt het vertrouwen van jongeren na een korte daling alweer op het niveau van april 2022. Het woningmarktvertrouwen onder deze groep jongeren ligt op 90 punten, terwijl het vertrouwen van senioren fors lager is en blijft dalen (van 88 een jaar geleden naar 63 punten nu). Bij een stand van 100 punten is het vertrouwen in de woningmarkt neutraal.

Er moet meer gebeuren

Hoewel Vereniging Eigen Huis positief is over de eerste signalen van verbetering van de betaalbaarheid voor starters, vindt de vereniging dat er moet meer gebeuren. Om de betaalbaarheid echt te verbeteren moeten er vooral op korte termijn meer betaalbare woningen worden gebouwd. Veel te lang heeft de nadruk gelegen op woningen in de hogere prijsklassen die vooral bedoeld zijn voor de doorstroming. Omdat er in het lagere prijssegment jarenlang veel te weinig woningen bijkwamen, is de nood onder starters hoog.  

Naar de Eigen Huis Marktindicator

Tags

KopenKopen-Bestaande bouwKopen-BiedenKopen-FinancieelKopen-HypotheekKopen-NieuwbouwStarterWoningmarkt

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Nieuws

Alle actuele berichten

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube