Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackNieuws

WOZ-waarde gemiddeld 7% hoger dan vorig jaar

Doordat de huizenprijzen het afgelopen jaar hard zijn gestegen, zijn ook de meeste WOZ-waarden omhoog gegaan: dit jaar met gemiddeld 7%. Dit blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de vastgestelde waarden door gemeenten.

In de eerste maanden van het jaar krijgen huishoudens de jaarlijkse aanslag gemeentelijke woonlasten in de (digitale) brievenbus. Hierop staat de nieuwe WOZ-waarde van de woning. Die is dit jaar gemiddeld 7% hoger dan in 2020. De WOZ-waarde voor 2021 is gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2020. 

Verschillen per gemeente

In 2020 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde in Nederland €270.000, dit jaar is dat opgelopen tot €290.000. Of daardoor ook de ozb-aanslag stijgt, hangt af van het gemeentelijke belastingtarief. Hierdoor kan de ontwikkeling van de woonlasten per gemeente sterk verschillen. 

WOZ is grondslag voor belastingen

De WOZ-waarde van een woning is de grondslag voor een aantal belastingen. Daarom is het belangrijk te controleren of dit bedrag klopt. Als de WOZ-waarde te hoog is, zijn ook verschillende aanslagen te hoog. Gemiddeld levert iedere €10.000 WOZ-verlaging een jaarlijkse besparing op van €50. Voor huiseigenaren gaat het onder andere om de onroerendezaakbelasting (ozb) en het eigenwoningforfait. Ook bij een erfenis of schenking van een woning wordt de hoogte van de belasting gebaseerd op de WOZ-waarde van de woning.

Gratis WOZ-check

Iedereen kan de WOZ-waarde van zijn woning op verschillende manieren zelf controleren en gebruikmaken van de gratis WOZ-check. De check geeft een indicatie of bezwaar maken tegen de WOZ-waarde zin heeft. 

Bezwaar maken tegen de WOZ

Als blijkt dat de gemeente de WOZ-waarde te hoog of te laag heeft vastgesteld, dan kun je daartegen bezwaar maken. Een hoge WOZ-waarde kan gunstig zijn als je daarmee in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente of als je dit jaar je huis wilt verkopen. 

Lees meer over de WOZ

Tags

WOZWonen-Belastingen

Deel dit artikel

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Actueel

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube