Wanneer kan ik een afspraak maken voor een opleveringskeuring?
Normaal gesproken ontvang je twee weken voor de oplevering een uitnodiging van de bouwer/ontwikkelaar. Hierin staat de precieze datum en het tijdstip van de officiële oplevering. Wanneer dit bekend is, kun je
online een keuring aanvragen.
Ik heb een uitnodiging ontvangen voor een voorschouw, nodig ik hierbij een bouwkundige uit?
Wij adviseren om een bouwkundige mee te nemen bij de officiële oplevering. Een voorschouw is dat niet. Bij een voorschouw krijg je de mogelijkheid om de woning alvast te doorlopen en gebreken te noteren. Vaak zijn nog niet alle werkzaamheden gereed en is de woning nog niet schoon. Onderteken bij de voorschouw geen documenten. Wacht hiermee tot het officiële moment van de sleuteloverdracht.
Kan ik de bouwkundige vooraf informatie toesturen?
Het is niet nodig om de bouwkundige vooraf informatie toe te sturen. Bij de bouwkundige kun je aan het begin van de keuring aangeven wanneer er bijzonderheden zijn. Neem belangrijke stukken mee en zorg eventueel voor een lijstje met aandachtspunten.
Welke bouwkundige is bij de keuring aanwezig?
In ons planningssysteem worden vaak wijzigingen doorgevoerd. Dit om zo optimaal mogelijk keuringen in te plannen. En om op het laatste moment rekening te houden met ziekte/autopech e.d. van de bouwkundigen. Hierdoor kunnen we niet zeggen welke bouwkundige de keuring komt uitvoeren.
Hoe kan ik de keuring betalen?
In de meeste gevallen wordt gebruik gemaakt van een eenmalige incasso. Op de tablet van de bouwkundige kun je hiervoor toestemming geven. Het bedrag wordt dan na de keuring binnen één tot drie weken automatisch van je rekening afgeschreven. Je ontvangt samen met het keuringsrapport een keuringsopdracht. Hierop staan de kosten voor de keuring vermeld. Een andere mogelijkheid is dat je voor de betaling een acceptgiro ontvangt. Deze wordt na de keuring per e-mail naar je toegestuurd.
Hoe lang duurt een opleveringskeuring?
Meestal wordt een oplevering binnen 2 uur afgerond. De tijdsduur is van verschillende factoren afhankelijk zoals de afmeting van de woning, de hoeveelheid gebreken in de woningen en eventuele vragen. Heeft de bouwer aangegeven dat er meer dan 2 uur nodig is? Bijvoorbeeld bij een grote vrijstaande woning, geef dit dan aan ons door zodat we hiermee rekening kunnen houden in de planning.
Wat kost een opleveringskeuring?
De kosten voor een opleveringskeuring zijn € 249,-. Dit is het basistarief voor 2 uur, normaliter is dit (ruim) voldoende tijd voor de keuring. Mocht een keuring langer duren dan is het vervolgtarief € 50,- per half uur.
Krijg ik wel de sleutel wanneer er gebreken aan mijn nieuwbouwwoning zijn?
Ja, het komt eigenlijk altijd voor dat er gebreken worden genoteerd bij de oplevering van een woning. Gemiddeld zo’n 20 per woning, denk hierbij aan krassen, beschadigingen, onderdelen die nog niet zijn gemonteerd of werkzaamheden die nog niet klaar zijn. De bouwer heeft na de oplevering 3 maanden de tijd om gebreken op te lossen.
Alleen wanneer de woning “niet voor bewoning gereed” is gaat de oplevering niet door en vindt er geen sleuteloverdracht plaats. Je kunt de woning nog niet betrekken wanneer bijvoorbeeld er geen elektra aansluiting is of het verwarmingssysteem ontbreekt.
Ik heb een geschil met mijn bouwer over mijn nieuwe woning, kan de bouwkundige dit oplossen?
Een geschil oplossen via een opleveringskeuring is meestal niet mogelijk. Een bouwkundige is bekend met de eisen die aan de bouw worden gesteld. Tijdens een oplevering legt hij gebreken vast in een rapport, maar hij geeft niet de wijze van herstel aan. De bouwer moet zorgdragen voor goed herstel. Het is verstandig om met de juridische ledenservice te bellen voor advies in zo’n situatie.
Is een lidmaatschap van Vereniging Eigen Huis verplicht voor de keuring?
Ja, deze dienstverlening is alleen beschikbaar voor leden van Vereniging Eigen Huis. Nog geen lid? Geen probleem. Voor afname van de opleveringskeuring kun je
lid worden.