Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackErvaringsverhalen verduu...

Jaren '30 woning zelf isoleren

David en Neline houden van hun jaren '30 woning. Alleen was het er regelmatig te warm of te koud. Daarom isoleerde David de woning grotendeels zelf. Hij vertelt hoe hij te werk ging en geeft tips om zelf aan de slag te gaan.

David voor zijn huis

Over de bewoners

David Snijders woont samen met zijn vrouw Neline en twee kinderen in Soest.
Bouwjaar woning: 1936
Lid sinds: 2011
Duurzame maatregelen: vloer, spouwmuur -en dakisolatie
Kosten maatregelen: € 1.380 (spouwmuur) € 2.500 (dak) en een paar tientjes voor de vloer
Wat levert het op: Meer comfort. Eerder was het vaak te koud of heel warm op zolder. Nu is dat een stuk beter vol te houden.
Tip: Er zijn zoveel opties te kiezen. Denk niet te lang na, kies en begin! 

1. Wat heb je geïsoleerd?

“We houden van ons jaren ‘30 huis en het bevalt heel goed. Maar, afhankelijk van het seizoen, was het soms wel erg koud of heel warm in de woning. Daarom isoleerden we eerst de vloer en later de spouwmuur en het dak.”

2. Hoe isoleerde je de vloer?

“Mijn vrouw was in verwachting en met het oog op de toekomst dat onze dochter over de vloer zou gaan kruipen startte ik met de vloer. Gelukkig hielp mijn broertje mee. Samen onder de vloer is minder erg dan alleen. Ik gebruikte platen van steenwol. Ik plaatste de platen aan de onderkant tussen de draagconstructie van de vloer. Vervolgens spande ik hier ijzerdraad tussen zodat de platen stevig vast zaten. Bij mij in de buurt werd een kantoorpand gesloopt. Hier waren geluidswerende platen over die anders werden weggegooid. Ik haalde deze platen op en isoleerde hiermee vervolgens de vloer. Hierdoor was niet meer dan een paar tientjes kwijt aan nietjes en ijzerdraad. Ik merkte niet gelijk verschil op mijn energierekening.”

“Twee jaar geleden wilde onze oudste dochter graag een eigen slaapkamer op zolder. Dit was ook de plek waar ik werkte en vaak last had van tocht of de warmte. Daarom besloten we eerst de zolder te isoleren, voordat we een extra kamer creëerden. We pakten meteen de spouwmuur mee. Op een donderdag isoleerde een externe partij de spouwmuur, de dag daarna werd de dakkapel geplaatst. Ik nam in totaal een week vrij om het dak te isoleren.”

3. Hoe ging je te werk bij de spouwmuur?

“Ik vroeg bij meerdere partijen offertes aan, sommige vond ik te duur of beantwoordden mijn vragen niet goed. De buren huurden een bedrijf in voor isolatie. We nodigden dat bedrijf ook bij ons uit. Bij het opmeten van het muuroppervlak door dit bedrijf, schrok ik wel van het aantal vierkante meters. Dit was veel meer dan ik inschatte. Ik besloot het samen met de vakman na te meten en we kwamen uit op ongeveer de helft van het eerder gemeten aantal vierkante meters. Dit scheelde veel geld, dus het is belangrijk om zelf altijd goed op te letten. Het bedrijf voerde de isolatie daarna wel goed uit en de isolatie zat er binnen 2,5 uur in.”

David en Neline zijn dol op hun jaren '30 huis. Nu zij het huis geïsoleerd hebben is het ook nog comfortabel.

David en Neline zijn dol op hun jaren '30 huis. Nu zij het huis geïsoleerd hebben is het ook nog comfortabel.

Voor het isoleren van de vloer gebruikte David platen van steenwol die over waren van de sloop van een kantoorpand. "Ik was niet meer dan een paar tientjes kwijt."

Voor het isoleren van de vloer gebruikte David platen van steenwol die over waren van de sloop van een kantoorpand. "Ik was niet meer dan een paar tientjes kwijt."

David isoleerde het dak zelf met PIR platen: "Ik ben blij dat het voor het stookseizoen af is."

David isoleerde het dak zelf met PIR platen: "Ik ben blij dat het voor het stookseizoen af is."

4. En het dak?

“Nadat de dakkapel was gezet, kon ik aan de slag met de isolatie. Eerst plaatste ik de houten rachels tussen de balken. Vervolgens plaatste ik de PIR platen en dichtte ik de randen en naden met pur en isolatietape. Tot slot plaatste ik de gipsplaten. Ik keek veel video’s op YouTube voordat ik begon. Ook sprak ik met veel mensen over hoe zij het aanpakten en ik begon gewoon. Het duurde langer dan ik van tevoren dacht. Ook omdat ik wandjes plaatste en elektra aansloot. Ik ben blij dat het voor het stookseizoen af is.”

5. Wat ging er goed en wat minder?

“Behalve dat het oncomfortabel was om onder de vloer te liggen, verliep de vloerisolatie soepel. Samen met mijn broertje in de kruipruimte werd het nog gezellig ook. Bij de spouwmuurisolatie lette ik gelukkig goed op bij het opmeten van het aantal vierkante meters, anders kostte het meer geld. Ook vergaten ze een aantal gaten die ze maakten om de spouw te vullen, ook weer te dichten. Dat vond ik knullig. Bij het isoleren van het dak viel de tijd die ik erin moest steken tegen. Ik vind het moeilijk om in te schatten hoeveel tijd iets kost.” 

6. Wat heeft het gekost en wat levert het op?

“Spouwmuurisolatie kostte € 1.380,-. Voor het isolatiemateriaal van het dak was ik € 2.500, - kwijt. Omdat ik de platen voor de vloer gratis kreeg kostte het overige materiaal voor de vloer maar een paar tientjes. Naast de vloer, de spouwmuur en het dak isoleerde ik ook nog een muurtje in de badkamer en kochten we een nieuwe cv-ketel die we op een andere plek installeerden waar minder leidingwerk nodig was. Het is daarom moeilijk te zeggen wat het ons oplevert omdat ik veel achter elkaar heb gedaan en nog geen winter meemaakte met deze toegepaste maatregelen.”

7. Is er iets wat je anders zou doen?

“Nee, eigenlijk niet. Alles wat we wilden doen is goed gegaan.”

Nu de zolder geïsoleerd is heeft David tijdens het thuiswerken geen last meer van extreme hitte in de zomer of tocht in de winter.

Nu de zolder geïsoleerd is heeft David tijdens het thuiswerken geen last meer van extreme hitte in de zomer of tocht in de winter.

"Ik zou kijken naar wat je zelf kunt doen. Ik ben helemaal niet zo handig, maar het is echt haalbaar om dit zelf te doen, zowel het dak als de vloer."

"Ik zou kijken naar wat je zelf kunt doen. Ik ben helemaal niet zo handig, maar het is echt haalbaar om dit zelf te doen, zowel het dak als de vloer."

"De cv-ketel is net nieuw dus daar gaan we voorlopig niks aan doen." Wel willen David en Neline in de toekomst graag zonnepanelen."

"De cv-ketel is net nieuw dus daar gaan we voorlopig niks aan doen." Wel willen David en Neline in de toekomst graag zonnepanelen."

8. Wat zou je anderen adviseren als ze willen isoleren?

“Ik zou kijken naar wat je zelf kunt doen. Ik ben helemaal niet zo handig, maar het is echt haalbaar om dit zelf te doen, zowel voor het dak als de vloer. Ook raad ik aan om mensen om je heen te vertellen dat je aan de slag gaat met isoleren zodat andere mensen hun ervaring delen. En er is veel te vinden op YouTube. Het enige wat mij nog verder had kunnen helpen is een boodschappenlijst met materialen en een wat gedetailleerder stappenplan.” 

9. Heb je subsidie aangevraagd? Zo ja, hoe ging dat?

“Dit wilde ik doen, maar toen ontdekte ik dat je geen subsidie krijgt als je het zelf uitvoert. Dit vind ik echt zonde. Het zou fijn zijn als je isolatiemateriaal deels vergoed wordt.”

10. Heb je nog meer verduurzamingsplannen?

“Isoleren vond ik het belangrijkst. Want alle energie die je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken. Ik wil heel graag zonnepanelen, maar dat is voor ons nu niet haalbaar in verband met de overspannen markt en ons budget. De cv-ketel is net nieuw dus daar gaan we voorlopig niks aan doen.” 

Tags

BesparenVerduurzamen

Snel energie besparen

Bespaar energie met deze tipsBespaar met ruimteverwarmingIsoleren en ventileren

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube