Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackErvaringsverhalen verduu...

Verduurzamen in een Zeeuwse kustplaats

Gerda van Leeuwen woont in de provincie met de meeste zonuren van Nederland: Zeeland. Ze vond het dan ook niet meer dan logisch om zonnepanelen te plaatsen. Dat was niet de enige duurzame maatregel die ze nam.

Gerda van Leeuwen

Over de bewoner

Gerda van Leeuwen, geestelijk verzorger, woont in een twee-onder-één-kap-hoekwoning in Vlissingen.

  • Bouwjaar woning: 1978
  • Duurzame maatregelen: zonnepanelen, geïsoleerde aluminium kozijnen met ramen van hr+++, spouwmuur- en ondervloerisolatie, thermostaat op 18/19 °C, ledlampen, zo veel mogelijk apparaten van stand by, geen airconditioning en ventilatoren in de zomer, in plaats daarvan overdag gesloten gordijnen en zonwering en ’s avonds luchten.
  • Kosten maatregelen: Zonnepanelen + installeren (in 2015): € 2.050. Na aftrek van btw: € 1.500. Isoleren van circa 135 m2 kruipruimte met EPS-parels++, inclusief installeren (in 2018): € 1.550. Aluminium kozijnen met glas hr+++ (in 2020): € 16.000, inclusief plaatsen.
  • Wat levert het op: Gerda: “De zonnepanelen zijn prettig voor de lage energierekening, net als de kozijnen met isolatieglas. Op het gebied van woongenot en gezondheid heb ik het meeste profijt van de EPS-parels++.”

1. Wanneer liet je zonnepanelen plaatsen?

“In de zomer van 2015. Ik ben een van de oudere bewoners hier in de buurt, maar ik was de eerste met zonnepanelen. Zeven jaar geleden waren ze nog niet zo gangbaar als nu. Men maakte zich nog druk over hoe de panelen eruitzagen. Natuurlijk, het zijn geen schilderijen, maar ze zijn ook niet lelijk. Die van mij zijn zwart, op een zwart dak. Ik heb ze gekocht in de tijd dat er nog geen subsidie voor was. Dus ik moest er spaargeld in steken. De investering heb ik inmiddels dik terugverdiend. Het is lonend om mijn eigen energie op te wekken: ik betaal een voorschot van een tientje per maand. Die € 120 krijg ik het aan einde van jaar weer terug. Heel leuk!”

2. Welke zonnepanelen heb je?

“Van SolarNRG, voor 2700 watt. Dat is voldoende gebleken voor mijn eigen gebruik; ik woon alleen. De omvormer is van het merk Growatt. Aan het kastje daarvan kan ik zien dat de zonnepanelen ook bij minder goed weer nog iets opleveren. Als er buiten genoeg licht is, gaat er in het kastje een blauw lampje flitsen. Dat wist ik voorheen niet, ik dacht: de zon moet echt schijnen.”

3. Waarom heb je voor deze zonnestroomleverancier gekozen?

“Mezelf kennende heb ik vooraf gedegen vooronderzoek gedaan. De goede waardering van SolarNRG op vergelijkingssites bleek te kloppen. Op 21 juli 2015 bestelde ik de panelen, op 4 augustus zou er geplaatst worden. Aan die afspraak hield men zich. Fijn! De monteurs waren precies op tijd. De een deed elektra, de ander legde de panelen op het dak. In een halve dag was het voor elkaar. SolarNRG heeft mij in het begin ook aangemeld bij de Belastingdienst als ondernemer, zodat ik de btw voor de panelen kon terugvragen. Later heeft het bedrijf me weer afgemeld als ondernemer. Voor die service moest ik natuurlijk wel wat betalen, maar dat had ik er graag voor over.”

4. Ook altijd in Zeeland aanwezig: wind! Isoleren is dan vast geen overbodige luxe…

“Inderdaad! Zeker als je, zoals ik, vlakbij de zee woont. In 2021 bood de gemeente Vlissingen een warmtebeeldanalyse aan. Mijn huis is toen van binnen en buiten met infrarood gescand, om inzichtelijk te maken waar energielekken zaten. Mijn oude aluminium kozijnen bleken absoluut niet isolerend genoeg te zijn. Ik vermoedde dat al, omdat zich bij koud weer vocht aan de binnenkant van de ruiten afzette. In 2020 ben ik begonnen met het vervangen van de kozijnen en de schuifpui.”

"De investering van de zonnepanelen heb ik inmiddels dik terugverdiend", vertelt Gerda. "Het is lonend om mijn eigen energie op te wekken: ik betaal een voorschot van een tientje per maand."

"De investering van de zonnepanelen heb ik inmiddels dik terugverdiend", vertelt Gerda. "Het is lonend om mijn eigen energie op te wekken: ik betaal een voorschot van een tientje per maand."

Gerda: "Mijn oude aluminium kozijnen bleken absoluut niet isolerend genoeg te zijn. Ik vermoedde dat al, omdat zich bij koud weer vocht aan de binnenkant van de ruiten afzette. In 2020 ben ik begonnen met het vervangen van de kozijnen en de schuifpui.”

Gerda: "Mijn oude aluminium kozijnen bleken absoluut niet isolerend genoeg te zijn. Ik vermoedde dat al, omdat zich bij koud weer vocht aan de binnenkant van de ruiten afzette. In 2020 ben ik begonnen met het vervangen van de kozijnen en de schuifpui.”

Gerda wilde niet meer energie verbruiken dan nodig is, zodat er voldoende overblijft voor volgende generaties. Gerda: “Natuurlijk is het ook leuk voor mijn portemonnee.”

Gerda wilde niet meer energie verbruiken dan nodig is, zodat er voldoende overblijft voor volgende generaties. Gerda: “Natuurlijk is het ook leuk voor mijn portemonnee.”

5. Heb je veel ramen?

“Ja, twaalf, waarvan er vier ruim twee meter hoog en 1.50 meter breed zijn. Het zijn enorme glaspartijen waar heerlijk veel licht door naar binnen komt. Omdat ik van een strakke uitstraling hou, koos ik voor donkere aluminium kozijnen met hr+++. Ik dacht eerst: de ramen zijn niet deugdelijk. Ik zag namelijk weer vocht, net als bij mijn oude ramen. Nu echter aan de andere zijde. Ik vroeg het na en hoorde dat dit juist zo hoort. Hoe beter de isolatie, hoe sneller er condens op de buitenkant van de ruit ontstaat.”

6. Wat kosten de ramen? En kon je gebruikmaken van subsidie?

“Ik was € 16.000 kwijt, inclusief plaatsen. Vanwege subsidie voor het isoleren van de kruipruimte in 2018 en de gratis warmteanalyse in 2021 kwam ik helaas niet meer in aanmerking voor subsidie voor de kozijnen.”

7. Waarom liet je de kruipruimte isoleren? 

“De wijk waarin ik woon is gebouwd op kleigrond, waardoor er altijd water onder de huizen zit, ook in de kruipruimte. Het gevolg: een kille vloer en warmteverlies. In een folder van Nederland Isoleert, die ik in de brievenbus kreeg, las ik over EPS-parels hr++. Kleine piepschuimbolletjes, zo klein als een speldenknop, die de kou en het vocht uit de kruipruimte zouden tegenhouden. En inderdaad, dat is het geval. Het is nu heel comfortabel om op de houten vloer te zitten en lekker met de kleinkinderen te spelen. Goed om te weten is ook dat volgens het bijgevoegde certificaat de EPS-parels geen schade toebrengen aan het milieu en aan de gezondheid.”

8. Had deze ingreep veel voeten in aarde?

“De parels werden met grote buizen opgezogen en in de kruipruimte gespoten. Ik dacht vooraf: dat wordt een bende. Maar dat was geenszins het geval. De bolletjes zijn licht en vochtafstotend, ze drijven als een deken op het water, over de gehele oppervlakte: zo’n 140 vierkante meter. De kruipruimte is daardoor niet meer toegankelijk, maar dat is geen bezwaar, want in de veertig jaar dat ik hier woon, kwam ik er toch nooit. Behalve in de winter, om de kraan uit en aan te zetten. Dat kan nog steeds.”

Tags

BesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Besparen

Snel energie besparen

Bespaar energie met deze tipsBespaar met ruimteverwarmingIsoleren en ventileren

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube