Isoleren? Dat doe je zelf!
Je huis isoleren is slim. Het is niet alleen goed voor het milieu en je energierekening, het verhoogt ook je wooncomfort in de winter én de zomer. Veel isolatieklussen kun je zelf uitvoeren, maar hoe? Wij helpen de Slimmerik op weg!
Duidelijke informatie voor elke klus
Overzicht: subsidies, leningen en regelingen
Gratis download isolatiematerialen
4 slimme stappen
4 slimme stappen

Stap 1: Check waar je huis warmte verliest
Wil je graag isoleren, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Bekijk dan eerst waar je huis de meeste warmte verliest. Het is logisch om te beginnen met de plek waar je de meeste winst kunt behalen. Afhankelijk van het bouwjaar en eerder getroffen maatregelen, verliest een huis de meeste warmte door het dak: ongeveer 30%. Daarna gaat de meeste warmte verloren via de buitenmuren (20%), de ramen (15%) en de vloer (10%). Heeft jouw woning nog geen isolatie, dan is het slim om te beginnen met dakisolatie.
Stap 2: Verdiep je in de klus
Wanneer je zelf aan de slag gaat is het slim om je eerst goed te verdiepen in de klus. Op onze website vind je veel informatie over de maatregelen, hoe je dit zelf aanpakt en hoe anderen zelf aan de slag gingen. Heb je mensen in je omgeving met kluservaring? Vraag hen om advies of hulp.
Dak isoleren
Heb je een schuin dak? Dan kun je deze goed zelf isoleren. Je plaatst isolatiemateriaal tussen de horizontale of tussen de verticale balken. Hierdoor verlies je minder ruimte. Weten welk materiaal je het beste kunt gebruiken en waar je rekening mee moet houden?
Lees meerNaden en kieren dichten
Een van de makkelijkste klussen om zelf te doen is het dichten van naden en kieren. Dicht de naden en kieren langs de voordeur, brievenbus en kozijnen en je bespaart al snel 50 m3 gas per jaar. Lees meer over hoe je naden en kieren opspoort en welk materiaal je het beste kunt gebruiken.
Lees meerVloer isoleren
Is de vloer in jouw woning nog niet geïsoleerd en heb je een kruipruimte? Dan kun je zelf aan de slag om de onderkant van de begane grondvloer te isoleren. Zo bespaar je geld en heb je warme voeten.
Lees meerBinnenkant buitenmuur isoleren
Als het niet mogelijk is om je spouw te isoleren, kun je de buitengevel isoleren met een extra laag aan de binnenkant of de buitenkant. De binnenkant kun je makkelijk zelf doen door het plaatsen van een voorzetwand.
Lees meer over gevelisolatieKlussen voor de specialist
Sommige klussen kun je beter overlaten aan een vakspecialist, anders loont het niet. Bij gevelisolatie heb je bijvoorbeeld meer kans op constructiefouten, waardoor je later kosten maakt om lekkages te verhelpen. Bij spouwmuurisolatie moet je rekening houden met natuurvriendelijk isoleren. En bij het vervangen van glas voorkom je alleen met specialistisch glasvervoer en -gereedschap dat het nieuwe glas breekt.
Stap 3: Kies het juiste isolatiemateriaal
Nadat je hebt bepaalt welk oppervlak je gaat isoleren, is het verstandig om je te verdiepen in de isolatiematerialen en hun eigenschappen. Moet het materiaal bijvoorbeeld buigbaar zijn, vochtregulerend of van natuurlijke oorsprong? Download ons gratis infoblad met veelgebruikte materialen en leer:
overzicht isolatiematerialen (pdf)
Stap 4: Maak gebruik van subsidies, leningen of regelingen
Tegenwoordig zijn er vanuit het Rijk, gemeenten en geldvertrekkers diverse financieringsmogelijkheden om je te helpen bij de verduurzaming van je huis. Er zijn subsidies, je kunt geld lenen of extra hypotheek opnemen. Check de voorwaarden goed en doe dit nog vóórdat je materialen aanschaft of een bedrijf inhuurt. Zo kun je optimaal profiteren en weet je waar je aan toe bent.
Bekijk de mogelijkheden
Tip! Collectieve Inkoop Isoleren
Als lid van Vereniging Eigen Huis kun je je huis laten isoleren door een gecertificeerd isolatiebedrijf via de Collectieve Inkoop Isoleren. Doe de Isolatiecheck en schrijf je in, dan sturen wij je een scherp aanbod.