Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVerduurzaam je huis

Isoleren? Dat doe je zelf!

Je huis isoleren is slim. Het is niet alleen goed voor het milieu en je energierekening, het verhoogt ook je wooncomfort in de winter én de zomer. Veel isolatieklussen kun je zelf uitvoeren, maar hoe? Wij helpen de Slimmerik op weg!

  • Duidelijke informatie voor elke klus

  • Overzicht: subsidies, leningen en regelingen

  • Gratis download isolatiematerialen

4 slimme stappen

4 slimme stappen

Man en vrouw zijn op zolder en bekijken op een tablet de informatie over dakisolatie.

Stap 1: Check waar je huis warmte verliest

Wil je graag isoleren, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Bekijk dan eerst waar je huis de meeste warmte verliest. Het is logisch om te beginnen met de plek waar je de meeste winst kunt behalen. Afhankelijk van het bouwjaar en eerder getroffen maatregelen, verliest een huis de meeste warmte door het dak: ongeveer 30%. Daarna gaat de meeste warmte verloren via de buitenmuren (20%), de ramen (15%) en de vloer (10%). Heeft jouw woning nog geen isolatie, dan is het slim om te beginnen met dakisolatie. 

Hulp nodig? Doe de Energiescan

Stap 2: Verdiep je in de klus

Wanneer je zelf aan de slag gaat is het slim om je eerst goed te verdiepen in de klus. Op onze website vind je veel informatie over de maatregelen, hoe je dit zelf aanpakt en hoe anderen zelf aan de slag gingen. Heb je mensen in je omgeving met kluservaring? Vraag hen om advies of hulp.

Een man en vrouw zijn bezig met het isoleren van het dak van hun huis.

Dak isoleren

Heb je een schuin dak? Dan kun je deze goed zelf isoleren. Je plaatst isolatiemateriaal tussen de horizontale of tussen de verticale balken. Hierdoor verlies je minder ruimte. Weten welk materiaal je het beste kunt gebruiken en waar je rekening mee moet houden? 

Lees meer

Naden en kieren dichten

Een van de makkelijkste klussen om zelf te doen is het dichten van naden en kieren. Dicht de naden en kieren langs de voordeur, brievenbus en kozijnen en je bespaart al snel 50 m3 gas per jaar. Lees meer over hoe je naden en kieren opspoort en welk materiaal je het beste kunt gebruiken. 

Lees meer
vrouw dicht kieren met tochtstrip
Iemand isoleert de vloer met balken en isolatiemateriaal

Vloer isoleren

Is de vloer in jouw woning nog niet geïsoleerd en heb je een kruipruimte? Dan kun je zelf aan de slag om de onderkant van de begane grondvloer te isoleren. Zo bespaar je geld en heb je warme voeten. 

Lees meer

Binnenkant buitenmuur isoleren

Als het niet mogelijk is om je spouw te isoleren, kun je de buitengevel isoleren met een extra laag aan de binnenkant of de buitenkant. De binnenkant kun je makkelijk zelf doen door het plaatsen van een voorzetwand.

Lees meer over gevelisolatie
Een man die de binnenkant van de buitenmuur isoleert.

Klussen voor de specialist

Sommige klussen kun je beter overlaten aan een vakspecialist, anders loont het niet. Bij gevelisolatie heb je bijvoorbeeld meer kans op constructiefouten, waardoor je later kosten maakt om lekkages te verhelpen. Bij spouwmuurisolatie moet je rekening houden met natuurvriendelijk isoleren. En bij het vervangen van glas voorkom je alleen met specialistisch glasvervoer en -gereedschap dat het nieuwe glas breekt.

Lees meer

SpouwmuurisolatieGevelisolatieGlas vervangenKruipruimte isoleren

Stap 3: Kies het juiste isolatiemateriaal

Nadat je hebt bepaalt welk oppervlak je gaat isoleren, is het verstandig om je te verdiepen in de isolatiematerialen en hun eigenschappen. Moet het materiaal bijvoorbeeld buigbaar zijn, vochtregulerend of van natuurlijke oorsprong? Download ons gratis infoblad met veelgebruikte materialen en leer:

Welke isolatiematerialen je voor welke klus inzet
Waar je op moet letten bij isolatiemateriaal
Wat de Rc-waarde is

Overzicht veelgebruikte isolatiematerialen (pdf)

isolatiemateriaal opmeten

Stap 4: Maak gebruik van subsidies, leningen of regelingen

Tegenwoordig zijn er vanuit het Rijk, gemeenten en geldvertrekkers diverse financieringsmogelijkheden om je te helpen bij de verduurzaming van je huis. Er zijn subsidies, je kunt geld lenen of extra hypotheek opnemen. Check de voorwaarden goed en doe dit nog vóórdat je materialen aanschaft of een bedrijf inhuurt. Zo kun je optimaal profiteren en weet je waar je aan toe bent.

Collectieve Inkoop Isoleren

Als lid van Vereniging Eigen Huis kun je je huis laten isoleren door een gecertificeerd isolatiebedrijf via de Collectieve Inkoop Isoleren. Doe de isolatiecheck en schrijf je in, dan sturen wij je een scherp aanbod.

Betrouwbaar isolatie advies
Vakkundige uitvoering
Scherp aanbod
Schrijf je vrijblijvend in
Bouwvakker met pion

Meer over isoleren

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube