Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackDuurzaam verwarmen

Vloerverwarming

Vloerverwarming zit in de vloer verwerkt. Er zijn twee systemen voor vloerverwarming: elektrische verwarming en verwarming met warm water.

Vloerverwarming met thermostaat op grond

Elektrische vloerverwarming is niet energiezuinig en is daarom vooral handig als tijdelijke verwarming van een klein oppervlak, bijvoorbeeld in de badkamer. Als we het over vloerverwarming hebben, bedoelen we de watervoerende vloerverwarming. Hierbij wordt warm water door buizen in de vloer gepompt.

Gelijkmatige temperatuur

Vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in de woonruimte; de warmte van de cv-installatie wordt verdeeld over een groter oppervlak. Hierdoor vindt minder stroming van lucht plaats en voelt vloerverwarming comfortabeler aan en kan de verwarming een graadje lager. 

Lage temperatuurverwarming

Voor energiezuinige woningen wordt meestal gekozen voor een lage temperatuurverwarming. De temperatuur in het verwarmingssysteem is dan maximaal 55 °C. De lagere temperatuur vereist een groter verwarmingsoppervlak om dezelfde warmte in de ruimte te krijgen. Daarom wordt vaak gekozen voor vloer- of wandverwarming. Een lage temperatuurverwarming is energiezuiniger.

Toepassen

Idealiter wordt de vloerverwarming gelijk in de afwerkvloer gestort. Dit is bij nieuwbouw of een grote renovatie geen probleem.

Het is ook mogelijk om de verwarming achteraf in te frezen. Het nadeel daarvan is dat de leidingen dan wat hoger in de dekvloer liggen, waardoor de warmte minder goed wordt verdeeld. Een ander nadeel is dat bij de aanleg van de vloer onvoldoende rekening is gehouden met vloerverwarming. Bij het infrezen worden regelmatig waterleidingen geraakt.

Tegenwoordig zijn er ook diverse mogelijkheden om bij houten vloeren vloerverwarming toe te passen.

Wandverwarming

Een minder gebruikelijke variant van lage temperatuurverwarming is wandverwarming. Hiervoor zijn verschillende systemen in de handel. Wie wandverwarming wil, moet goed uitkijken bij het ophangen van wanddecoratie. 

Aandachtspunten

Open of gesloten systeem

Bij vloerverwarming kun je kiezen voor een open of een gesloten systeem. In beide gevallen is er een warmtebron, zoals een cv-ketel of warmtepomp nodig om warm water te leveren.

Open systeem

Bij een open systeem worden de vloerverwarmingsbuizen direct aangesloten op de warmtebron. 

Gesloten systeem

Bij een gesloten systeem zijn de vloerverwarmingsbuizen niet direct aangesloten op de warmtebron en is er een warmtewisselaar nodig.

In verband met kans op schade door roestvorming in de ketel, adviseren wij een gesloten systeem met warmtewisselaar. 

Ligging van de buizen

De afstand van de buizen bepaalt de warmteafgifte. Hoe kleiner de buisafstand, hoe groter de warmteafgifte per m2.

Diepte

De verwarmingsleidingen moeten diep genoeg gelegd worden. Voor een optimale warmteafgifte is een dekking van 25 à 30 mm aan te raden.

In de praktijk kan de dekking variëren, daar zijn geen wettelijke richtlijnen voor. Belangrijk is dat de leidingen in elk geval niet zichtbaar zijn aan de oppervlakte van de dekvloer en dat er niet al te grote temperatuurverschillen aan de oppervlakte voelbaar zijn.

Keuze vloerafwerking

Het is belangrijk dat de vloerafwerking geschikt is voor vloerverwarming. Dit staat in de productinformatie (te herkennen aan een speciaal symbool).

Bij vloerverwarming is het belangrijk dat de vloerafwerking niet een te groot isolerend vermogen heeft. Anders bereikt de warmte de ruimte niet of te laat. De meest gebruikte en ook efficiënte vloerafwerking zijn plavuizen of tegels, maar ook bepaalde laminaatvloeren zijn goed te combineren met vloerverwarming.

Gebruik geen zachte houtsoorten (bij parket). Zwaar tapijt of tapijt is ook niet aan te raden.  

Regeling temperatuur

Temperatuurregeling met een enkele kamerthermostaat is de meest eenvoudige oplossing. Dit is alleen niet aan te raden, omdat de temperatuur dan alleen kan worden gegarandeerd in de ruimte waar deze thermostaat aanwezig is.

Kies daarom bij voorkeur voor een temperatuurregeling per vertrek

Koeling

Soms kan vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp of stadsverwarming op warme dagen ook voor koeling worden gebruikt. In plaats van warm wordt koud water door de leidingen gepompt. Het gaat dan wel om topkoeling. Dat betekent dat het systeem de temperatuur in huis een beperkt aantal graden omlaag kan brengen. Voor lagere temperaturen is airco noodzakelijk.

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Duurzaam verwarmen

Lees meer over verwarmen

Lage temperatuur verwarmingAlles over de hybride warmtepompCv-ketel kopen: waar let je op?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube