Huiseigenaar
VvE
NieuwsOver onsContact
BackWarmtepomp - informatie ...

All-electric warmtepomp

Met een all-electric warmtepomp ga je helemaal van het gas af. Hoe werkt zo'n volledig elektrische warmtepomp, wat kost deze, hoeveel bespaar je ermee en waar moet je op letten?

Download gratis e-book
VEH Hero

Wat is een all-electric warmtepomp?

Een all-electric warmtepomp of full electric warmtepomp verwarmt volledig zelfstandig je woning én je kraanwater. Dit in tegenstelling tot een hybride warmtepomp, die ondersteuning nodig heeft van een cv-ketel. Met een all-electric warmtepomp kun je dus volledig van het gas af. Dat is goed voor het milieu, want je CO2-uitstoot daalt. Bovendien dalen je maandelijkse energiekosten. Een all-electric warmtepomp wordt ook wel een full electric warmtepomp of volledig elektrische warmtepomp genoemd.

Hoe werkt een all-electric warmtepomp?

Infographic werking all-electric warmtepomp

Een all-electric warmtepomp haalt warmte uit een bron in de omgeving: de buitenlucht, de aardbodem of het grondwater. Deze warmte wordt samengeperst en vervolgens overgedragen aan de cv-installatie of aan het tapwater. Het tapwater wordt opgewarmd en bewaard in een boilervat. Hierin zit ook een elektrisch verwarmingselement. Dat verwarmt het water regelmatig tot 60 graden om legionella te voorkomen.  

Voor- en nadelen volledig elektrische warmtepomp

Voordelen 

  • Met een volledig elektrische warmtepomp ga je helemaal van het gas af. 
  • Je energierekening gaat omlaag. De warmtepomp verbruikt wel extra stroom, maar dit weegt niet op tegen de besparing doordat je van het gas af bent. 
  • Je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met 50-65% (bron: Milieu Centraal). 
  • Voor een volledig elektrische warmtepomp kun je subsidie krijgen.  

Nadelen

  • Hoewel je deze kosten op langere termijn vaak terugverdient, is een full electric warmtepomp een flinke investering. 
  • Volledig elektrische warmtepompen zijn duurder dan hybride warmtepompen of lucht-lucht-warmtepompen (airco's).  
  • Niet elk huis is geschikt voor een all-electric warmtepomp. Zo moet je woning zeer goed geïsoleerd zijn en heb je vaak vloerverwarming nodig. Waaraan je woning precies moet voldoen, leggen we hieronder uit. 
  • Warmtepompen die hun warmte uit de buitenlucht halen, hebben een buitenunit. Deze maakt geluid. 
  • Een volledig elektrische warmtepomp neemt meer ruimte in beslag dan andere warmtepompen. Zo heb je binnen plek nodig voor een boilervat.  
  • Je hebt vaker een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig dan bij een hybride warmtepomp. 

Welke soorten all-electric warmtepompen zijn er?

Er zijn verschillende soorten all-electric warmtepompen:

Bodemwarmtepomp

Een bodemwarmtepomp onttrekt warmte uit de bodem door middel van water. Om te voorkomen dat het water uit de bodem bevriest wordt daar vaak antivries aan toegevoegd. De warmtepomp en de boiler zitten vaak in één apparaat ter grootte van een koelvriescombinatie. Alleen als de boiler groter moet zijn, bijvoorbeeld als er meer warm water nodig is of het om een grote woning gaat, zijn de warmtepomp en de boiler apart.

Lucht-water-warmtepomp

De lucht-water-warmtepomp haalt via een buitenunit de warmte uit de buitenlucht. Bij een split warmtepomp is er sprake van een aparte buitenunit en binnenunit, die onderling verbonden zijn door middel van leidingen waar een koudemiddel in zit.  Bij een monoblock staat het hele apparaat buiten en is dit apparaat met waterleidingen verbonden met de boiler in de woning. Een koudemiddel is een stof die door verdampen en condenseren de warmte kan samenpersen en overdragen aan de woning. Net als bij de bodemwarmtepomp zijn de binnenunit en de boiler meestal geïntegreerd in hetzelfde apparaat.

PVT-warmtepomp

Een PVT-warmtepomp onttrekt warmte aan de onderzijde van zonnepanelen, of PV-panelen. Dit gaat via leidingen met water. De T in de naam staat voor 'thermisch'. Het voordeel van dit systeem is dat de zonnepanelen door het water gekoeld worden, waardoor ze in een jaar meer stroom opbrengen. Ook hier zitten de PVT-warmtepomp en boiler vaak in één apparaat.

All-electric ready warmtepomp

Dit is een hybride lucht-water-warmtepomp die nu nog samenwerkt met je cv-ketel, maar later ook zelfstandig je woning en kraanwater kan verwarmen. Dit kan een goede keuze zijn als je jouw huis in stappen wilt verduurzamen.

Onderdelen all-electric warmtepomp

    Een lucht-water-warmtepomp heeft een buitenunit. Deze haalt de warmte uit de buitenlucht.

    Een lucht-water-warmtepomp heeft een buitenunit. Deze haalt de warmte uit de buitenlucht.

    Binnenunit. Deze stuurt de verwarming aan en draagt de warmte over aan het verwarmingssysteem in je woning.

    Binnenunit. Deze stuurt de verwarming aan en draagt de warmte over aan het verwarmingssysteem in je woning.

    Boilervat warmtepomp. Hierin wordt het warme kraanwater opgeslagen.

    Boilervat warmtepomp. Hierin wordt het warme kraanwater opgeslagen.

    Vaak hangt binnen ook een buffervat. Hierdoor past er meer water in het verwarmingssysteem. Dit zorg ervoor dat de warmtepomp rustiger draait en niet gaat pendelen (de hele tijd aan- en uitgaat). Hierdoor gaat de warmtepomp langer mee.

    Vaak hangt binnen ook een buffervat. Hierdoor past er meer water in het verwarmingssysteem. Dit zorg ervoor dat de warmtepomp rustiger draait en niet gaat pendelen (de hele tijd aan- en uitgaat). Hierdoor gaat de warmtepomp langer mee.

Wat kost een all-electric lucht-water-warmtepomp en wat levert deze op?

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat een all-electric lucht-water-warmtepomp kost en wat deze oplevert.


EenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woonoppervlaktem2115116134175
Kosten 12.00012.00012.00012.000
Subsidie3.1503.1503.1503.150
Gasbesparingm3/j8001.0001.1001.500
StroomverbruikkWh/j2.8003.2003.4004.000
Besparing (gas 1,45 euro/m3, stroom 0,25 euro/kWh)€/j8001.0001.1001.500

Voor deze berekening is uitgegaan van een warmtepomp van 8 kW in een goed geïsoleerde woning. De prijs is inclusief btw en installatiekosten, maar exclusief eventuele aanpassingen in de meterkast. (januari 2024) De subsidie gaat nog van de prijs af. 

Bron: Milieu Centraal.

Wat kost een all-electric bodemwarmtepomp en wat levert deze op?

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat een all-electric bodemwarmtepomp kost en wat deze oplevert.


EenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woonoppervlaktem2115116134175
Kosten 30.00030.00030.00030.000
Subsidie4.5004.5004.5004.500
Gasbesparingm3/j8001.0001.1001.500
StroomverbruikkWh/j2.2002.5002.7003.400
Besparing (gas 1,45 euro/m3, stroom 0,25 euro/kWh)€/j1.0001.2001.3001.700

Voor deze berekening is uitgegaan van een warmtepomp van 8 kW in een goed geïsoleerde woning. De prijs is inclusief btw en installatiekosten, maar exclusief eventuele aanpassingen in de meterkast. (januari 2024) De subsidie gaat nog van de prijs af. 

Bron: Milieu Centraal.

Hoe kan ik een all-electric warmtepomp financieren?

Zoals je in de tabellen hierboven al kon zien, kun je voor een all-electric of volledig elektrische warmtepomp vaak subsidie krijgen. Vanaf 2024 moet de warmtepomp hiervoor wel minimaal energielabel A++ hebben. Voor de aanschaf van een all-electric warmtepomp kun je vaak ook geld lenen. Bijvoorbeeld bij je bank of bij het Nationaal Warmtefonds.

portemonnee met contant geld en pasjes

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp

Een warmtepomp is een goede oplossing voor het duurzamer verwarmen van je woning. Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp en ontvang een vrijblijvend aanbod. Met de Warmtepompcheck ontdek je of jouw woning geschikt is.

Vrijblijvend aanbod
Vakkundige installatie
Goede kwaliteit en lange garanties
Doe mee Doe de Warmtepompcheck

Is mijn woning geschikt voor een all-electric warmtepomp?

Niet elke woning kan door een all-electric of full electric warmtepomp worden verwarmd. Zo stelt de warmtepomp bijvoorbeeld eisen aan de isolatie, het verwarmingssysteem, kierdichtheid en ventilatiesysteem, de ruimte in en om de woning en de meterkast.

Goede isolatie

Voor een all-electric warmtepomp moet de woning zeer goed geïsoleerd zijn. Denk hierbij aan goede isolatie van het dak, spouw, gevel, vloer en HR++ glas. De woning heeft minimaal een energielabel B nodig. In veel gevallen zijn dit (nieuwbouw)woningen gebouwd vanaf 2000.

Verwarmen op lage temperatuur

Het verwarmingssysteem in de woning moet geschikt zijn voor een all-electric warmtepomp. Dit betekent dat de woning op lage temperatuur (maximaal 40 graden) verwarmd moet kunnen worden. Afhankelijk van de mate van isolatie betekent dit vaak dat je vloerverwarming of zogenoemde lage-temperatuur-radiatoren nodig hebt.

Kierdicht en ventilatiesysteem

De woning moet ook redelijk kierdicht zijn. Dat wil zeggen dat er niet te veel warmteverlies mag zijn door gaten en kieren in de kozijnen en de aansluitingen van de zogeheten bouwonderdelen van de woning. Vooral de aansluitingen tussen de kozijnen en de gevels en de aansluitingen van het dak mogen niet te veel lucht doorlaten. Ook het aanwezige ventilatiesysteem is van invloed. Het meest ideale is een balansventilatiesysteem met een warmteterugwin unit (wtw) , maar ook vraaggestuurde ventilatie kan een positief effect hebben op de geleverde prestatie van de warmtepomp.

Voldoende ruimte in en om de woning

Een all-electric warmtepomp heeft een groot buffervat van ongeveer 1 tot 1,5 meter hoog en 50 tot 70 centimeter doorsnee. Hiervoor heb je wel ruimte in je huis nodig. Je hebt daarentegen geen ruimte meer nodig voor de cv-ketel. Bij een lucht-water-warmtepomp heb je voldoende ruimte buiten nodig voor het plaatsen van de buitenunit en hij moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens om geen geluidsoverlast te veroorzaken.

Bij een bodemwarmtepomp moet je de leidingen onder of naast de woning in de grond kunnen plaatsen. Houd er rekening mee dat het niet overal is toegestaan om in de bodem leidingen aan te brengen. Bij een PVT warmtepomp moet je rekening houden met het dakoppervlak en zonnepanelen om voldoende warmte op te kunnen nemen. 

Voldoende grootte van de elektriciteitsaansluiting

Voor een all-electric warmtepomp kan een grotere elektrische aansluiting nodig zijn. Vaak is dat een drie fase aansluiting.

Laat je voor het plaatsen van een all-electric warmtepomp goed informeren door een deskundige installateur over de verwarming, de warmwaterinstallatie maar ook de bouwkundige aspecten van de woning en het aanwezige ventilatiesysteem.

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Wel of geen all-electric warmtepomp kopen?

Wanneer moet je nu wel of niet investeren in een all-electric warmtepomp? Dit type warmtepomp kan een goede keuze zijn als jouw woning zeer goed is geïsoleerd en je zowel binnen als buiten voldoende ruimte hebt. Ook als je zonnepanelen hebt of een steentje wilt bijdragen aan een beter milieu kan een all-electric warmtepomp een goed idee zijn. Maar er zijn ook situaties waarin je waarschijnlijk beter geen warmtepomp kunt nemen. Bijvoorbeeld als je huis slecht is geïsoleerd, je te weinig ruimte hebt, de warmtepomp geluidsoverlast voor je buren veroorzaakt of je in een flatgebouw met blokverwarming woont. 

Wel of geen warmtepomp: zo maak je een goede afweging

All-electric warmtepomp en zonnepanelen

Een all-electric warmtepomp en zonnepanelen zijn een goede combinatie. Zeker zolang de salderingsregeling nog bestaat. Deze houdt in dat je de zonnestroom die je aan het net levert mag wegstrepen tegen de stroom die je afneemt. 

De komende jaren blijft de salderingsregeling bestaan, maar in de toekomst verdwijnt deze mogelijk. Dan wordt het een iets ingewikkelder verhaal. Aan de ene kant verbruikt je all-electric warmtepomp de meeste energie in de winter, terwijl je panelen dan weinig stroom opwekken. Dat is natuurlijk niet ideaal. Maar daar tegenover staat dat je met een warmtepomp een deel van jouw zonne-energie kunt opslaan. Dit doe je door de warmtepomp slim aan te sturen. Wanneer jouw zonnepanelen stroom opwekken, gaat de warmtepomp aan en verwarmt hij het water in het bijbehorende boilervat. Dit warmte water gebruik je later om te douchen of je huis te verwarmen. Laat je adviseren door een installateur hoeveel zonnepanelen je het beste kunt nemen in combinatie met een all-electric warmtepomp en hoe je jouw warmtepomp vervolgens het slimste gebruikt.

gezin aan tafel

Gratis e-book 'Je huis verduurzamen met een warmtepomp'

Wil je nog meer weten over warmtepompen? We hebben alle informatie voor je gebundeld in een gratis e-book.

Van oriëntatie tot installatie
Alle voor- en nadelen op een rij
Helder overzicht kosten en opbrengsten
Handige tips en stappenplan
Download het e-book

Tags

  • Verduurzamen
  • Verduurzamen-Duurzaam verwarmen

Lees meer

Deel deze pagina

  • facebook
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp
  • Privacystatement
  • Cookiebeleid & instellingen
  • Disclaimer
  • CVD-melding
  • Algemene voorwaarden
  • Opzeggen
  • Adres
  • facebook
  • instagram
  • linkedin
  • youtube