Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWarmtepomp - informatie ...

All-electric warmtepomp: 8 veelgestelde vragen

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel, mits je woning goed geïsoleerd is. Wil je volledig van het aardgas af, dan is een all-electric warmtepomp voor jou wellicht een goede oplossing.

Installateur plaatst buitenunit van warmtepomp

Wat is een all-electric warmtepomp?

Een all-electric warmtepomp verwarmt volledig zelfstandig je woning én je kraanwater. Dit in tegenstelling tot een hybride warmtepomp, die ondersteuning nodig heeft van een cv-ketel. Met een all-electric warmtepomp kun je dus volledig van het gas af. Dat is goed voor het milieu, want je CO2-uitstoot daalt. Bovendien dalen je maandelijkse energiekosten. Een all-electric warmtepomp wordt ook wel een full electric warmtepomp of volledig elektrische warmtepomp genoemd.

Hoe werkt een all-electric warmtepomp?

Infographic werking all-electric warmtepomp

Een all-electric of full electric warmtepomp haalt warmte uit een bron in de omgeving: de buitenlucht, de aardbodem of het grondwater. Deze warmte wordt samengeperst (gecomprimeerd) en opgeslagen in een boiler. Je warme kraanwater komt rechtstreeks uit deze boiler. Voor de verwarming zit in de boiler een warmtewisselaar die de warmte overdraagt aan de cv-installatie.

Soms wordt ervoor gekozen om naast de warmtepomp ook nog een elektrisch verwarmingselement te plaatsen. Deze verbruikt wel veel stroom, maar de jaarlijkse kosten vallen mee doordat het verwarmingselement alleen bij extreem koud weer gebruikt wordt. Denk aan een paar dagen per jaar. Het voordeel is dat je hierdoor kunt kiezen voor een kleinere (goedkopere) warmtepomp. Een ander voordeel is dat het verwarmingselement ook gebruikt kan worden om periodiek het warme water op 60 graden te brengen, waardoor de groei van de legionellabacterie in de warmwaterleidingen voorkomen kan worden.

Welke soorten all-electric warmtepompen zijn er?

Er zijn verschillende soorten all-electric warmtepompen:

Bodemwarmtepomp

Een bodemwarmtepomp onttrekt warmte uit de bodem door middel van water. Om te voorkomen dat het water uit de bodem bevriest wordt daar vaak antivries aan toegevoegd. De warmtepomp en de boiler zitten vaak in één apparaat ter grootte van een koelvriescombinatie. Alleen als de boiler groter moet zijn, bijvoorbeeld als er meer warm water nodig is of het om een grote woning gaat, zijn de warmtepomp en de boiler apart.

Lucht-water-warmtepomp

De lucht-water-warmtepomp haalt via een buitenunit de warmte uit de buitenlucht. Bij een monoblock staat het hele apparaat buiten en is dit apparaat met waterleidingen verbonden met de boiler in de woning, Bij een split warmtepomp is er sprake van een aparte buitenunit en binnenunit, die onderling verbonden zijn door middel van leidingen waar een koudemiddel in zit. Een koudemiddel is een stof die door verdampen en condenseren de warmte kan samenpersen en overdragen aan de woning. Net als bij de bodemwarmtepomp zijn de binnenunit en de boiler meestal geïntegreerd in hetzelfde apparaat.

PVT-warmtepomp

Een PVT-warmtepomp onttrekt warmte aan de onderzijde van zonnepanelen, of PV-panelen. Dit gaat via leidingen met water. De T in de naam staat voor 'thermisch'. Het voordeel van dit systeem is dat de zonnepanelen door het water gekoeld worden, waardoor ze in een jaar meer stroom opbrengen. Ook hier zitten de PVT-warmtepomp en boiler vaak in één apparaat.

Wat kost een all-electric lucht-water-warmtepomp en wat levert deze op?

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat een all-electric lucht-water-warmtepomp kost en wat deze oplevert.


EenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woonoppervlaktem2115116134175
Kosten 13.00013.00013.00013.000
Subsidie3.0003.0003.0003.000
Gasbesparingm3/j8001.0001.1001.500
StroomverbruikkWh/j2.8003.2003.4004.000
Besparing (gas 1,20 euro/m3, stroom 0,25 euro/kWh)€/j6007008001.100
Besparing (gas 3 euro/m3, stroom 0,70 euro/kWh)€/j9001.2001.3002.000

Voor deze berekening is uitgegaan van een warmtepomp van 8 kW in een goed geïsoleerde woning. De prijs is inclusief btw en installatiekosten, maar exclusief eventuele aanpassingen in de meterkast. De subsidie (2022) gaat nog van de prijs af. Als je ook overstapt op koken op inductie, kun je helemaal van het gas af en bespaar je €200-250 extra per jaar aan vaste kosten voor je gasaansluiting. Bron: Milieu Centraal.

Wat kost een all-electric bodemwarmtepomp en wat levert deze op?

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat een all-electric bodemwarmtepomp kost en wat deze oplevert.


EenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woonoppervlaktem2115116134175
Kosten 28.00028.00028.00028.000
Subsidie4.5004.5004.5004.500
Gasbesparingm3/j8001.0001.1001.500
StroomverbruikkWh/j2.2002.5002.7003.400
Besparing (gas 1,20 euro/m3, stroom 0,25 euro/kWh)€/j7509001.0001.300
Besparing (gas 3 euro/m3, stroom 0,70 euro/kWh)€/j1.3001.5501.8002.500

Voor deze berekening is uitgegaan van een warmtepomp van 8 kW in een goed geïsoleerde woning. De prijs is inclusief btw en installatiekosten, maar exclusief eventuele aanpassingen in de meterkast. De subsidie (2022) gaat nog van de prijs af. Als je ook overstapt op koken op inductie, kun je helemaal van het gas af en bespaar je €200-250 extra per jaar aan vaste kosten voor je gasaansluiting. Bron: Milieu Centraal.

Hoe kan ik een all-electric warmtepomp financieren?

Zoals je in de tabellen hierboven al kon zien, kun je voor een all-electric of volledig elektrische warmtepomp krijgen. Het gaat om de zogenoemde ISDE-subsidie. Voor de aanschaf van een all-electric warmtepomp kun je vaak ook geld lenen. Bijvoorbeeld bij je bank of bij het Nationaal Warmtefonds.

portemonnee met contant geld en pasjes

Is mijn woning geschikt voor een all-electric warmtepomp?

Niet elke woning kan door een all-electric of full electric warmtepomp worden verwarmd. Zo stelt de warmtepomp bijvoorbeeld eisen aan de isolatie, het verwarmingssysteem, kierdichtheid en ventilatiesysteem, de ruimte in en om de woning en de meterkast.

Goede isolatie

Voor een all-electric warmtepomp moet de woning zeer goed geïsoleerd zijn. Denk hierbij aan goede isolatie van het dak, spouw, gevel, vloer en HR++ glas. De woning heeft minimaal een energielabel B nodig. In veel gevallen zijn dit (nieuwbouw)woningen gebouwd vanaf 2000.

Verwarmen op lage temperatuur

Het verwarmingssysteem in de woning moet geschikt zijn voor een all-electric warmtepomp. Dit betekent dat de woning op lage temperatuur (maximaal 40 graden) verwarmd moet kunnen worden.

Kierdicht en ventilatiesyteem

De woning moet ook redelijk kierdicht zijn. Dat wil zeggen dat er niet te veel warmteverlies mag zijn door gaten en kieren in de kozijnen en de aansluitingen van de zogeheten bouwonderdelen van de woning. Vooral de aansluitingen tussen de kozijnen en de gevels en de aansluitingen van het dak mogen niet te veel lucht doorlaten. Ook het aanwezige ventilatiesysteem is van invloed. Het meest ideale is een balansventilatiesysteem met een warmteterugwin unit (wtw) , maar ook vraaggestuurde ventilatie kan een positief effect hebben op de geleverde prestatie van de warmtepomp.

Voldoende ruimte in en om de woning

Een all-electric warmtepomp heeft een groot buffervat van ongeveer 1 tot 1,5 meter hoog en 50 tot 70 centimeter doorsnee. Hiervoor heb je wel ruimte in je huis nodig. Je hebt daarentegen geen ruimte meer nodig voor de cv-ketel. Bij een lucht-water-warmtepomp heb je voldoende ruimte buiten nodig voor het plaatsen van de buitenunit en hij moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens om geen geluidsoverlast te veroorzaken.

Bij een bodemwarmtepomp moet je de leidingen onder of naast de woning in de grond kunnen plaatsen. Houd er rekening mee dat het niet overal is toegestaan om in de bodem leidingen aan te brengen. Bij een PVT warmtepomp moet je rekening houden met het dakoppervlak en zonnepanelen om voldoende warmte op te kunnen nemen. 

Voldoende grootte van de elektriciteitsaansluiting

Voor een all-electric warmtepomp kan een grotere elektrische aansluiting nodig zijn. Vaak is dat een drie fase aansluiting.

Laat je voor het plaatsen van een all-electric warmtepomp goed informeren door een deskundige installateur over de verwarming, de warmwaterinstallatie maar ook de bouwkundige aspecten van de woning en het aanwezige ventilatiesysteem.

Jan Roelof Hoving
Jan Roelof HovingBouwkundig Expert bij Vereniging Eigen Huis

Wel of geen all-electric warmtepomp kopen?

Wanneer moet je nu wel of niet investeren in een all-electric warmtepomp? Zo'n warmtepomp kan een goede keuze zijn als jouw woning zeer goed is geïsoleerd en je zowel binnen als buiten voldoende ruimte hebt. Ook als je zonnepanelen hebt of een steentje wilt bijdragen aan een beter milieu kan een all-electric warmtepomp een goed idee zijn. Maar er zijn ook situaties waarin je waarschijnlijk beter geen warmtepomp kunt nemen. Bijvoorbeeld als je huis slecht is geïsoleerd, je te weinig ruimte hebt, de warmtepomp geluidsoverlast voor je buren veroorzaakt of je in een flatgebouw met blokverwarming woont. 

Wel of geen warmtepomp: zo maak je een goede afweging


Check als eerst bij de gemeente of er plannen zijn om jouw woning aan te sluiten op een warmtenet. Is dat het geval, dan raden we een all-electric warmtepomp kopen af. Zijn er geen concrete plannen en is je woning (zeer) goed geïsoleerd, dan kun je een all-electric warmtepomp overwegen. Laat je een warmtepomp installeren, check of het bedrijf is aangesloten bij Techniek Nederland  of bij Uw duurzame installateur.

Blijf op de hoogte van het laatste energienieuws

Schrijf je nu in voor de Energienieuwsbrief en ontvang 1x per maand het laatste nieuws over verduurzamingsmaatregelen, subsidies en leningen voor energiebesparing.

Onafhankelijke informatie
Ook voor niet-leden
Al 68.000 abonnees
Schrijf je gratis in

Tags

VerduurzamenVerduurzamen-Duurzaam verwarmen

Lees meer

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?Subsidie voor duurzame energie: 10 vragenWarmtepomp verplicht: veelgestelde vragenWelke warmtepompen zijn er?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube