Geluid warmtepomp: zo voorkom je overlast
De buitenunit van een warmtepomp kan geluid maken wanneer de buitentemperatuur rond of onder het vriespunt ligt, maar ook door onjuiste installatie. Hoe kun je geluidsoverlast zo veel mogelijk voorkomen?
Voor warmtepompen met een buitenunit geldt vanaf 1 april 2021 een nieuwe eis omtrent het maximale geluid wanneer de warmtepomp op volle roeren draait. Dit betekent dat het geluid van warmtepompen die vanaf dat moment geïnstalleerd worden, ’s avonds en ’s nachts tussen 19:00 uur en 7:00 uur maximaal 40 decibel mag bedragen op de erfgrens met de buren of bij een te open raam op hetzelfde perceel.
Overdag is het maximum 45 decibel. Het aanhouden van nieuwe geluidseis - die opgesteld is door deskundigen - zorgt ervoor dat de geluidsoverlast tot het minimum beperkt wordt. Sommige warmtepompen hebben een speciale nachtstand.
Waar komt het geluid van de warmtepomp vandaan?
Warmtepompen die warmte halen uit de buitenlucht hebben een buitenunit. Hierin zit een draaiende ventilator: de bron van het geluid van de warmtepomp. Bij maximale belasting van de warmtepomp kun je geluidsoverlast ervaren. Dit komt voor wanneer:
- de buitentemperatuur daalt. Bij een hybride warmtepomp draait het systeem voluit bij een buitentemperatuur van ongeveer 4°C. Daaronder neemt de cv-ketel het over en schakelt de warmtepomp uit. Bij een all electric warmtepomp draait het systeem voluit bij lagere buitentemperaturen tot ruim onder 0°C.
- je de thermostaat binnen een paar graden hoger zet om je woning warmer te krijgen.
Zo voorkom je geluidsoverlast van de warmtepomp
Hoeveel geluidsoverlast je ervaart van de buitenunit van de warmtepomp, ligt vooral aan de plek van de buitenunit en de manier waarop de buitenunit is geïnstalleerd.
Tips buitenunit warmtepomp plaatsen
- Plaats de buitenunit van de warmtepomp bij voorkeur niet aan muren van verblijfsruimten.
- Plaats de buitenunit niet in nissen met aan drie zijden een muur, zo voorkom je dat het geluid weerkaatst.
- Plaats de buitenunit niet te dicht bij de buren.
- Richt de buitenunit van de warmtepomp niet op terrassen of balkons.
- Plaats de buitenunit niet te dicht bij openslaande ramen en ventilatieroosters van verblijfsruimten.
- Plaats de buitenunit bij voorkeur richting de openbare weg en blinde muren.
Tips installatie van de buitenunit
- Gebruik voor de installatie van de buitenunit flexibele leidingen en (rubberen) trillingsdempers.
- Plaats je de buitenunit van de warmtepomp op het dak of aan de muur? Let er dan op dat het dak of de muur van steen is en dus voldoende massa heeft om trillingen te voorkomen.
- Plaats je de buitenunit op de grond? Zorg dan voor een stabiele ondergrond.
Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een goede oplossing voor het meer duurzaam verwarmen van je woning. Doe de warmtepompcheck en ontdek of jouw woning geschikt is. Zo ja, dan kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop warmtepomp.
Doe mee