Geluid warmtepomp: zo voorkom je overlast
Hoeveel geluid maakt een warmtepomp eigenlijk? En hoe voorkom je geluidsoverlast voor jezelf en je buren? Lees hoe het zit.
Geluid warmtepomp: waar komt het vandaan?
Warmtepompen die warmte halen uit de buitenlucht hebben een buitenunit. Hierin zit een draaiende ventilator. Deze maakt een zoemend geluid.
Wanneer maakt een warmtepomp het meeste geluid?
Een warmtepomp maakt niet altijd evenveel geluid. Hij maakt het meeste geluid wanneer hij op vol vermogen draait. Dat is in de volgende gevallen:
- Als het buiten koud is. Een hybride warmtepomp draait voluit bij een buitentemperatuur van ongeveer 7°C. Daaronder springt de cv-ketel bij. De warmtepomp draait dan minder hard of schakelt zelfs helemaal uit. Een all-electric warmtepomp draait voluit bij lagere buitentemperaturen.
- Als je de thermostaat een paar graden hoger zet om je woning warmer te krijgen.
Hoe hard is het geluid van een warmtepomp?
De meeste nieuwe warmtepompen maken zo’n 55 decibel geluid wanneer ze op volle toeren draaien. Dat is vergelijkbaar met een koffiemachine voor koffiebonen.
Volgens Europese regels mogen warmtepompen overigens nog iets meer geluid produceren. Warmtepompen met een vermogen tot 6 kilowatt (kW) mogen maximaal 65 decibel produceren. Voor warmtepompen met een vermogen van 6 kW tot 12 kW is dit maximale geluid 70 decibel. Maar in de praktijk zijn de meeste nieuwe warmtepompen nu dus stiller. Dit komt door technologische ontwikkelingen en omdat consumenten het belangrijk vinden dat warmtepompen niet te veel geluid veroorzaken.
Geluid erfgrens buren: dit zijn de regels
Je wilt natuurlijk niet dat je buren geluidsoverlast of zelfs ernstige hinder hebben door je warmtepomp. Hier zijn ook regels voor. Sinds 1 april 2021 gelden de volgende eisen:
- Tussen 19:00 uur en 7:00 uur (’s avonds en ’s nachts dus) mag de warmtepomp maximaal 40 decibel geluid maken op de erfgrens met de buren.
- Tussen 7:00 uur en 19:00 (overdag dus) is dit maximaal 45 decibel.
- Woon je in een appartement? Dan wordt het geluid niet gemeten op de erfgrens, maar in ramen van de buren die open kunnen.
- Deze eisen gelden voor warmtepompen die vanaf 1 april 2021 zijn of worden geïnstalleerd.
Goed om te weten: sommige warmtepompen hebben een speciale nachtstand. Hierdoor maken ze ’s nachts minder geluid dan overdag.
Wat als je warmtepomp meer geluid veroorzaakt?
Komt jouw warmtepomp boven deze geluidsgrenzen uit? Dan is er waarschijnlijk sprake van onrechtmatige hinder en kunnen je buren de gemeente vragen om op te treden. Of er daadwerkelijk sprake is van onrechtmatige overlast, ligt overigens niet alleen aan de overschrijding van de geluidsnormen. Hierbij spelen ook andere factoren een rol, zoals de duur en het tijdstip van de geluidsoverlast en de maatregelen die nodig zijn om deze te voorkomen.
Zo voorkom je geluidsoverlast door een warmtepomp
Hoeveel geluid de buitenunit van een warmtepomp maakt, ligt aan de plek waar deze staat en de manier waarop deze is geïnstalleerd. Met de volgende tips beperk je het geluid:
Tips: waar plaats je de buitenunit?
- Plaats de buitenunit bij voorkeur niet aan muren van verblijfsruimten.
- Plaats de buitenunit niet in nissen met aan drie zijden een muur. Zo voorkom je dat het geluid weerkaatst.
- Plaats de buitenunit niet te dicht bij de buren.
- Richt de buitenunit van de warmtepomp niet op terrassen of balkons.
- Plaats de buitenunit niet te dicht bij openslaande ramen en ventilatieroosters van verblijfsruimten.
- Plaats de buitenunit bij voorkeur richting de openbare weg en blinde muren.
- Plaats de buitenunit alleen op het dak of aan een muur als deze van steen zijn. Anders ontstaan trillingen. Plaats de buitenunit niet op een houten dak.
Een installateur kan je adviseren over waar en hoe je de warmtepomp het beste kunt plaatsen
Tips: hoe installeer je de buitenunit?
- Gebruik flexibele leidingen en (rubberen) trillingsdempers.
- Plaats je de buitenunit op de grond? Zorg dan voor een stabiele ondergrond.
- Als je warmtepomp te veel geluid maakt, kan je er geluidsdempende omkasting omheen laten plaatsen. Laat dit doen door de installateur. Dit is wel een extra investering. Zo'n geluidswerende omkasting of geluidsisolerende omkasting kost al gauw zo'n € 2000.
Geluid binnenunit warmtepomp
Naast de buitenunit maakt ook de binnenunit van de warmtepomp geluid. Dit is minder dan de buitenunit. Het geluid van de binnenunit is vergelijkbaar met dat van een cv-ketel.
Hoe weet ik hoeveel geluid een warmtepomp maakt?
Hoeveel geluid de buiten- en de binnenunit van een warmtepomp maximaal maken, staat op het energielabel ervan. Hieronder zie je een voorbeeld van zo'n label. Hoeveel geluid je in de praktijk waarneemt, kan hiervan afwijken. Bijvoorbeeld: hoe verder weg je staat van de warmtepomp, hoe minder geluid je hoort. Maar ook: als de buitenunit van de warmtepomp bijvoorbeeld in een hoek staat, dan wordt het geluid weerkaatst en klinkt het harder. Het geluid dat je daadwerkelijk hoort is dus niet per se hetzelfde als het maximale geluidsvermogen niveau.
Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp
Een warmtepomp is een goede oplossing voor het duurzamer verwarmen van je woning. Doe de warmtepompcheck en ontdek of jouw woning geschikt is. Zo ja, dan kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop warmtepomp.