Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWarmtepomp - informatie ...

Alles over de hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp gebruik je samen met de cv-ketel om je woning te verwarmen. Dat is goed voor het milieu en je bespaart op je energierekening. Lees hoe een hybride warmtepomp werkt, wat deze kost en waarop je moet letten.

Binnenunit warmtepomp ophangen

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Website image

Met een warmtepomp kun je op een milieuvriendelijke manier je woning verwarmen. Met een hybride warmtepomp kun je je huis een groot deel van het jaar verwarmen, maar als het buiten koud is (net boven nul) heb je een cv-ketel nodig die bijspringt. En met de cv-ketel verwarm je ook het tapwater. De meeste hybride warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken die om het water van het verwarmingssysteem te verwarmen. Met de warmtepomp bespaar je ongeveer 50 tot 70 procent op je gasverbruik.

Lees meer over hoe warmtepompen werken

Wat kost een hybride warmtepomp en wat levert deze op?

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat een hybride warmtepomp kost en wat deze oplevert.


EenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woonoppervlaktem2115116134175
Kosten bij bestaande cv6.0006.0006.0006.000
Kosten incl. nieuwe cv8.1008.1008.1008.100
Subsidie2.5002.5002.5002.500
Gasbesparingm3/j6007509001.300
Extra stroomkWh/j1.6001.9502.2003.300
Besparing (gas 1,20 euro/m3, stroom 0,25 euro/kWh)€/j400500550750
Besparing (gas 3 euro/m3, stroom 0,70 euro/kWh)€/j9501.0501.3001.800

Voor deze berekening is uitgegaan van een warmtepomp van 4 kW in een matig geïsoleerde hoekwoning. De prijs is inclusief btw en installatiekosten. De subsidie (2022) gaat nog van de prijs af. 

Bron: Milieu Centraal

Is mijn woning geschikt voor een hybride warmtepomp?

Of je woning geschikt is voor een hybride warmtepomp en voor welk type, hangt onder andere van de volgende zaken af:

 • Isolatie. Je huis moet goed geïsoleerd zijn. Voor een hybride warmtepomp zijn spouw-, vloer- en dakisolatie en rondom minimaal dubbel glas nodig. De meeste woningen die zijn gebouwd na 1995, hebben dit.
 • Warmteafgiftesysteem. Dit is het systeem dat de warmte afgeeft aan je woning. Denk aan vloerverwarming of radiatoren. Bij een gewone hybride warmtepomp wordt het water in de cv-leidingen tot maximaal 55 graden opgewarmd. Hierdoor is een groot verwarmingsoppervlak nodig om je huis goed warm te krijgen. Vloerverwarming is dan ideaal. Er bestaan ook speciale lage-temperatuur-radiatoren. Een hoge-temperatuur-warmtepomp warmt het water tot 70 graden. Daardoor krijg je jouw woning ook warm met gewone radiatoren. Deze hoef je dus niet te vervangen door vloerverwarming. 
 • Ruimte. Je moet voldoende plaats hebben voor de binnen- en/of buitenunit van de hybride warmtepomp. Dit moet een plek zijn waar je buren en jijzelf geen last krijgen van het geluid. 
Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?
gezin aan tafel

Gratis e-book 'Verduurzamen met hybride warmtepomp'

Wil je nog meer weten over de hybride warmtepomp? We hebben alle informatie voor je gebundeld in een gratis e-book.

Van oriëntatie tot installatie
Alle voor- en nadelen op een rij
Helder overzicht kosten en opbrengsten
Handige tips en stappenplan
Download het e-book

Wel of geen hybride warmtepomp kopen?

Wanneer moet je nu wel of niet investeren in een hybride warmtepomp? Zo'n warmtepomp is vaak een goede oplossing als jouw woning goed is geïsoleerd en je zowel binnen als buiten voldoende ruimte hebt. Ook als je zonnepanelen hebt of een steentje wilt bijdragen aan een beter milieu kan een hybride warmtepomp een goed idee zijn. Maar er zijn ook situaties waarin je waarschijnlijk beter geen warmtepomp kunt nemen. Bijvoorbeeld als je huis slecht is geïsoleerd, je te weinig ruimte hebt, de warmtepomp geluidsoverlast voor je buren veroorzaakt of je in een flatgebouw met blokverwarming woont. 

Wel of geen warmtepomp: zo maak je een goede afweging

Geluid hybride warmtepomp

Warmtepompen die warmte halen uit de buitenlucht hebben een buitenunit die geluid kan maken. Dit geluid komt van de draaiende ventilator die in de unit zit. Bij maximale belasting van de warmtepomp kun je de meeste geluidsoverlast ervaren. Dit komt voor wanneer:

 • De buitentemperatuur daalt. Een hybride warmtepomp draait voluit bij een buitentemperatuur van ongeveer 4°C. 
 • Je de thermostaat binnen met een paar graden verhoogt.
Lees meer over het geluid van de warmtepomp

Hybride warmtepomp verplicht vanaf 2026

Het kabinet wil dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht wordt bij vervanging van de cv-ketel. Wat houden de plannen precies in? Geldt de verplichting voor iedereen? En moet het per se een hybride warmtepomp zijn?

Vragen en antwoorden over verplichte warmtepomp

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp

Een warmtepomp is een goede oplossing voor het duurzamer verwarmen van je woning. Doe de warmtepompcheck en ontdek of jouw woning geschikt is. Zo ja, dan kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop warmtepomp.

Vrijblijvend aanbod
Vakkundige installatie
Goede kwaliteit en lange garanties
Doe mee

Verschillende soorten hybride warmtepompen

De meeste hybride warmtepompen bestaan uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit ziet er net zo uit als de buitenunit van een airco. Maar er zijn ook hybride warmtepompen die uit slechts één unit bestaan. Dit noem je een monoblock warmtepomp. Deze unit kan binnen of buiten staan. Verder bestaan er hybride warmtepompen met een geïntegreerde cv-ketel, zogenoemde all-electric ready warmtepompen en warmtepompen die een hogere temperatuur voor de verwarming kunnen leveren. Deze laatsten worden hoge-temperatuur-warmtepompen.  

Lees meer over soorten hybride warmtepompen

Aandachtspunten hybride warmtepomp

 • Onderhoud. Het onderhoud van een hybride warmtepomp kost € 115-180 per jaar. Door tijdig onderhoud blijft de warmtepomp energiezuinig werken en gaat de pomp ook langer mee (tot 20 jaar).
 • Goede combinatie met zonnepanelen. Door de aanschaf van een warmtepomp ga je besparen op je gasrekening, maar wordt je elektriciteitsrekening hoger. Plaats je naast een warmtepomp ook zonnepanelen, dan kun je ook de elektriciteitskosten verlagen.
 • Ander soort warmte. Met veel warmtepompen verwarm je de woning op een lage temperatuur.  Dit voelt anders dan verwarmen met een hoge temperatuur, enkel door radiatoren. In het begin is dit even wennen, maar over het algemeen ervaren mensen deze manier van verwarmen als prettig. Aandachtspunt: heb je nu plekken met koudeval, dan kan verwarmen met lage temperatuur dit verergeren.
 • Waterzijdig inregelen. Laat je een hybride warmtepomp installeren, dan is het verstandig om direct het verwarmingssysteem goed in te regelen. Met waterzijdig inregelen zorg je ervoor dat alle ruimtes in huis gelijkmatig warm worden en je krijgt het beste rendement.
 • Check installateur. Laat je een warmtepomp installeren, check of het bedrijf is aangesloten bij Techniek Nederland  of bij Uw duurzame installateur.

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Onze expert legt uit

In deze video vertelt onze bouwtechnisch expert Jan Roelof Hoving je alles over de hybride warmtepomp. Hij legt onder andere uit hoe deze werkt, waaraan je woning moet voldoen en wat de kosten en opbrengsten zijn. 

Veelgestelde vragen hybride warmtepomp

Ook interessant in kennisbank

Wat kost het onderhoud van een warmtepomp?

Lees meer over verduurzamen

Alles over zonne-energieIsolerenDuurzaam verwarmen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

ehm-november-2023

ehm-november-2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube