Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWarmtepomp - informatie ...

Alles over de hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp gebruik je samen met de cv-ketel om je woning te verwarmen. Dat is goed voor het milieu en je bespaart op je energierekening. Lees hoe een hybride warmtepomp werkt, wat deze kost en waarop je moet letten.

Binnenunit warmtepomp ophangen

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Website image

Met een warmtepomp kun je op een milieuvriendelijke en voordelige manier je woning verwarmen. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt een groot deel van het jaar voor de verwarming van je woning. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is. Bij welke temperatuur dat is, is vaak instelbaar en afhankelijk van het type woning en de mate van isolatie. De cv-ketel verwarmt ook het tapwater.

De meeste hybride warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht. Ze gebruiken deze warmte om het water van het verwarmingssysteem te verwarmen. Zo'n warmtepomp heet ook wel een lucht-water-warmtepomp. De warmte uit de buitenlucht halen, gebeurt door de buitenunit.

Lees meer over werking warmtepompen

Voordelen en nadelen hybride warmtepomp

Voordelen

 • Met een hybride warmtepomp zul je 50-70% minder gas verbruiken.
 • Je energierekening gaat omlaag. De warmtepomp verbruikt wel extra stroom, maar dit weegt niet op tegen de lagere gaskosten.
 • Je CO2-uitstoot daalt met zo'n 30% (bron: Milieu Centraal).
 • Voor een hybride warmtepomp kun je subsidie krijgen.
 • Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een all-electric warmtepomp.
 • Je huis hoeft minder goed geïsoleerd te zijn dan voor een all-electric warmtepomp.

Nadelen

 • Hoewel je deze kosten op langere termijn vaak terugverdient, is een hybride warmtepomp een flinke investering.
 • Met een hybride warmtepomp ga je niet helemaal van het gas af. Het is immers niet zo dat deze helemaal de cv-ketel vervangt. Bij koud weer zal de cv-ketel bijspringen en deze zorgt ook voor het warme tapwater.
 • Niet elk huis is geschikt voor een hybride warmtepomp. Soms moet je aanpassingen doen. Waaraan je woning moet voldoen, leggen we hieronder uit.
 • De meeste hybride warmtepompen hebben een buitenunit. Deze maakt geluid.

Wat kost een hybride warmtepomp en wat levert deze op?

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat een hybride warmtepomp kost en wat deze oplevert.


EenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woonoppervlaktem2115116134175
Kosten hybride warmtepomp bij bestaande cv-ketel6.0006.0006.0006.000
Kosten hybride warmtepomp incl. nieuwe cv-ketel8.0008.0008.0008.000
Subsidie2.5502.5502.5502.550
Gasbesparingm3/j6507509001.300
Extra stroomkWh/j1.6002.0002.2003.300
Besparing (gas 1,45 euro/m3, stroom 0,25 euro/kWh)€/j5506507501.100

Voor deze berekening is uitgegaan van een warmtepomp van 4 kW in een matig geïsoleerde hoekwoning. De prijs is inclusief btw en installatiekosten. (januari 2024) De subsidie gaat nog van de prijs af. 

Bron: Milieu Centraal

Subsidie hybride warmtepomp

Voor een hybride warmtepomp kun je in de meeste gevallen subsidie aanvragen. Dit betekent dat je een deel van de aanschafkosten vergoed krijgt. Het gaat hier om de zogenoemde Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De subsidie is minimaal € 500, het precieze bedrag hangt af van het type warmtepomp, het vermogen en het energielabel van de warmtepomp. Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet je wel voldoen aan verschillende voorwaarden. Bijvoorbeeld:

 • Je warmtepomp moet zijn geïnstalleerd door een deskundige installateur.
 • Je moet de subsidie binnen 24 maanden na installatie aanvragen.
 • Sinds 2024 moet de warmtepomp minimaal energielabel A++ hebben (er geldt een overgangsregeling voor warmtepompen die eerder zijn geïnstalleerd).
Lees meer over subsidie voor warmtepomp

Is mijn woning geschikt voor een hybride warmtepomp?

Of je woning geschikt is voor een hybride warmtepomp en voor welk type, hangt onder andere van de volgende zaken af:

 • Isolatie. Een hybride warmtepomp kun je het beste nemen als je huis redelijk goed geïsoleerd is. Aan te raden zijn spouw-, vloer- en dakisolatie en rondom minimaal dubbel glas. De meeste woningen die zijn gebouwd na 1995, hebben dit.
 • Warmteafgiftesysteem. Dit is het systeem dat de warmte afgeeft aan je woning. Denk aan vloerverwarming of radiatoren. De meeste hybride warmtepompen verwarmen het water in de cv-leidingen tot een relatief lage temperatuur van maximaal 55 graden. Je afgiftesysteem moet je woning hiermee natuurlijk voldoende warm krijgen. Of dit lukt, ligt aan de mate van isolatie. Als je woning al redelijk goed geïsoleerd is, red je het met gewone radiatoren. Met minder isolatie is een hybride warmtepomp ook mogelijk, maar dan moet je jouw afgiftesysteem aanpassen. Denk aan het plaatsen van vloerverwarming of speciale lage-temperatuur-radiatoren.
 • Ruimte. Je moet voldoende plaats hebben voor de binnen- en/of buitenunit van de hybride warmtepomp. Dit moet een plek zijn waar je buren en jijzelf geen last krijgen van het geluid. 
Lees meer: is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Tekst gaat hieronder verder

gezin aan tafel

Gratis e-book 'Verduurzamen met hybride warmtepomp'

Wil je nog meer weten over de hybride warmtepomp? We hebben alle informatie voor je gebundeld in een gratis e-book.

Van oriëntatie tot installatie
Alle voor- en nadelen op een rij
Helder overzicht kosten en opbrengsten
Handige tips en stappenplan
Download het e-book

Wel of geen hybride warmtepomp kopen?

Wanneer moet je nu wel of niet investeren in een hybride warmtepomp? Zo'n warmtepomp is vaak een goede oplossing als jouw woning goed is geïsoleerd en je zowel binnen als buiten voldoende ruimte hebt. Ook als je zonnepanelen hebt of een steentje wilt bijdragen aan een beter milieu kan een hybride warmtepomp een goed idee zijn. Maar er zijn ook situaties waarin je waarschijnlijk beter geen warmtepomp kunt nemen. Bijvoorbeeld als je huis slecht is geïsoleerd, je te weinig ruimte hebt, de warmtepomp geluidsoverlast voor je buren veroorzaakt of je in een flatgebouw met blokverwarming woont.

Lees meer: wel of geen warmtepomp kopen?

Geluid hybride warmtepomp

Warmtepompen die warmte halen uit de buitenlucht hebben een buitenunit die geluid kan maken. Dit geluid komt van de draaiende ventilator die in de unit zit. Het geluid is het hardste wanneer de warmtepomp op volle toeren draait. Dit komt voor wanneer:

 • De buitentemperatuur daalt. Een hybride warmtepomp draait voluit bij een buitentemperatuur van ongeveer 4°C. 
 • Je de thermostaat binnen met een paar graden verhoogt.

Je wilt natuurlijk niet dat je warmtepomp geluidsoverlast veroorzaakt voor jezelf of voor je buren. Hier zijn ook regels voor. Gelukkig kun je meerdere dingen doen om geluidsoverlast door je warmtepomp te voorkomen. Zo maakt het uit waar je hem neerzet. Ook kun je er geluidsdempende omkasting omheen plaatsen.

Lees meer over geluid warmtepomp

Hybride warmtepomp verplicht vanaf 2026

Het kabinet wil dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht wordt bij vervanging van de cv-ketel. Wat houden de plannen precies in? Geldt de verplichting voor iedereen? En moet het per se een hybride warmtepomp zijn?

Vragen en antwoorden over verplichte warmtepomp

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp

Een warmtepomp is een goede oplossing voor het duurzamer verwarmen van je woning. Doe de warmtepompcheck en ontdek of jouw woning geschikt is. Zo ja, dan kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop warmtepomp.

Vrijblijvend aanbod
Vakkundige installatie
Goede kwaliteit en lange garanties
Doe mee

Verschillende soorten hybride warmtepompen

De meeste hybride warmtepompen bestaan uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit ziet er net zo uit als de buitenunit van een airco. Maar er zijn ook varianten die uit slechts één unit bestaan. Dit noem je een monoblock warmtepomp. De unit van monoblock warmtepompen kan binnen of buiten staan. Verder bestaan er hybride warmtepompen met een geïntegreerde cv-ketel. Een all-electric ready warmtepomp werkt nu nog samen met je cv-ketel, maar kan later ook zelfstandig je woning verwarmen. Ook zijn er steeds meer warmtepompen die een hogere temperatuur voor de verwarming kunnen leveren. Deze worden hoge-temperatuur-warmtepompen genoemd. Tenslotte bestaan er nog ventilatiewarmtepompen. Deze halen de warmte niet uit de buitenlucht maar uit je ventilatiesysteem.   

Lees meer over soorten hybride warmtepompen

Aandachtspunten hybride warmtepomp

 • Onderhoud. Het onderhoud van een hybride warmtepomp kost € 115-180 per jaar. Door tijdig onderhoud blijft de warmtepomp energiezuinig werken en gaat de pomp ook langer mee (tot 20 jaar).
 • Ander soort warmte. Met veel warmtepompen verwarm je de woning op een lage temperatuur.  Dit voelt anders dan verwarmen met een hoge temperatuur, enkel door radiatoren. In het begin is dit even wennen, maar over het algemeen ervaren mensen deze manier van verwarmen als prettig.
 • Cv-ketel houden of vervangen? Hybride warmtepompen kunnen in de meeste gevallen samenwerken met je bestaande cv installatie. Als je huidige cv-ketel 10 jaar of ouder is, is het wel goed om deze tegelijkertijd te vervangen.
 • Waterzijdig inregelen. Laat je een warmtepomp installeren, dan is het verstandig om direct het verwarmingssysteem goed in te regelen. Met waterzijdig inregelen zorg je ervoor dat alle ruimtes in huis gelijkmatig warm worden en je krijgt het beste rendement.
 • Check installateur. Laat je een warmtepomp installeren, check of het bedrijf is aangesloten bij Techniek Nederland of bij Uw duurzame installateur.

Tekst gaat verder onder video

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Onze expert legt uit

In deze video vertelt onze bouwtechnisch expert Jan Roelof Hoving je alles over de hybride warmtepomp. Hij legt onder andere uit hoe deze werkt, waaraan je woning moet voldoen en wat de kosten en opbrengsten zijn. 

Hybride warmtepomp en zonnepanelen

Een hybride warmtepomp en zonnepanelen zijn een goede combinatie. Zeker zolang de salderingsregeling bestaat. Deze houdt in dat je de zonnestroom die je aan het net levert mag wegstrepen tegen de stroom die je afneemt. Maar ook los van deze regeling kunnen zonnepanelen en een hybride warmtepomp elkaar goed aanvullen. Met een hybride warmtepomp kun je een deel van de stroom van je zonnepanelen direct zelf gebruiken. Dat is fijn als je energieleverancier een terugleverheffing rekent voor stroom die je aan het net levert. Een hybride warmtepomp verbruikt vooral in de herfst en lente stroom (in de winter zal hij regelmatig overschakelen op gas. Dan wekken je zonnepanelen nog flink wat stroom op.

Veelgestelde vragen hybride warmtepomp

Ook interessant in kennisbank

Wat kost het onderhoud van een warmtepomp?

Lees meer over verduurzamen

Energielabel verbeterenAlles over zonne-energieIsolerenDuurzaam verwarmen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube