Voor VvE'sContact
BackWarmtepomp

Hybride warmtepomp verplicht: 6 vragen

Het kabinet wil dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 in veel gevallen verplicht wordt bij vervanging van de cv-ketel. Wat houden de plannen precies in? En geldt de verplichting voor iedereen? Lees hoe het zit.

Binnenunit warmtepomp ophangen

Wat houden de plannen precies in? 

Als het aan het kabinet ligt, moeten huiseigenaren vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel overstappen op een duurzamer alternatief voor de verwarming van hun woning. In veel gevallen gaat het dan om een hybride warmtepomp. Maar ook een aantal andere manieren om je huis duurzaam te verwarmen, zijn straks toegestaan. Volgens de huidige plannen zijn dit: stadsverwarming, een volledig elektrische warmtepomp en een lucht-lucht-warmtepomp (airco) als deze zuinig genoeg is.

Waarom wordt de hybride warmtepomp verplicht? 

De verplichting van de hybride warmtepomp moet bijdragen aan de klimaatdoelen. Nederland moet in 2030 55% minder CO2 uitstoten en in 2050 klimaatneutraal zijn. Wie zijn huis verwarmt met een cv-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp, verbruikt minder gas en stoot dus minder CO2 uit. 

Wordt de hybride warmtepomp verplicht voor iedereen? 

Nee, volgens de huidige plannen wordt de hybride warmtepomp niet verplicht in de volgende gevallen:

  • Voor appartementen en monumenten.
  • Bij een terugverdientijd langer dan 7 jaar.
  • Als de woning binnen 10 jaar wordt aangesloten op een warmtenet.
  • Als de warmtepomp meer geluidsoverlast voor de buren veroorzaakt dan wettelijk toegestaan.
  • Het geluid van een warmtepomp kan je verminderen door er een speciale geluidskap omheen te plaatsen. Wordt de terugverdientijd hierdoor langer dan 7 jaar, dan geldt de verplichting ook niet.
  • Als er dure aanpassingen nodig zijn aan het verwarmingssysteem. 
  • Als een huiseigenaar geen installateur voor een warmtepomp kan vinden, mag hij de installatie in twee stappen doen: eerst een nieuwe cv-ketel en later een hybride warmtepomp erbij.

Het kabinet moet deze uitzonderingen nog nader uitwerken. De bedoeling is dat je installateur straks beoordeelt of de verplichting voor jou geldt.

Wat als ik een warmtepomp niet kan betalen?

Een hybride warmtepomp met bijbehorende cv-ketel is een fikse investering. De aanschaf hiervan kost nu tussen de 8.000 en 10.000 euro. Dit is exclusief de subsidie tot 30% voor de warmtepomp die je kunt aanvragen bij de RVO. Wie dit niet zelf kan betalen, kan een lening met een lage of zelfs zonder rente afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds.

Wat is de stand van zaken? 

De regering kondigde haar plannen om de hybride warmtepomp te verplichten in mei 2022 aan. In mei 2023 stuurde zij een update naar de Tweede Kamer. Hierin gaf het kabinet verdere invulling (zoals welke eisen en regels) aan de verplichting. Maar er moet nog meer worden uitgewerkt en onderzocht. Als dit is gebeurd, komt er een wetsvoorstel. Dit moet vervolgens langs de Tweede en de Eerste Kamer. 

Wat vindt Vereniging Eigen Huis van de verplichting van de hybride warmtepomp? 

Een hybride warmtepomp is bij een deel van de koopwoningen een goede manier om op het verbruik van aardgas te besparen en zo ook een bijdrage te leveren aan de klimaatdoelen. Maar zo’n warmtepomp is niet voor alle woningen een goede oplossing. Vereniging Eigen Huis vindt daarom dat deze niet koste wat kost bij alle huiseigenaren verplicht moet worden en heeft meerdere malen aangedrongen op uitzonderingen. Wij zijn tevreden dat hiernaar is geluisterd en kunnen ons grotendeels vinden in de uitzonderingen die het kabinet voorstelt. Wel hebben wij gepleit voor extra uitzonderingen op de verplichting. Bijvoorbeeld wanneer een huiseigenaar hoge kosten moet maken om de woning aan te passen voor een warmtepomp. Of als er in 2026 nog steeds tekorten zijn aan warmtepompen en installateurs.

Naast de uitzonderingen vinden wij het belangrijk dat er aandacht komt voor woningeigenaren voor wie de verplichte warmtepomp een te zware financiële last is. Ook met subsidie is het een flinke investering. Er komt een leningsregeling voor huiseigenaren die dit niet kunnen betalen. Maar de kosten komen dan nog steeds voor eigen rekening. Daarom hebben wij het kabinet opgeroepen nader onderzoek te doen naar de financiële risico’s en extra financiële hulp voor huiseigenaren. In het algemeen vindt de vereniging dat het kabinet te veel focust op verplichten en te weinig op huiseigenaren de helpende hand bieden.  

 Meer informatie 

“Meer financiële hulp nodig bij verplichte aanschaf warmtepomp” (nieuwsbericht 2 mei 2023) Warmtepomp de norm vanaf 2026 (nieuwsbericht Rijksoverheid 1 mei 2023) Heb oog voor huiseigenaren bij verplicht verduurzamen (nieuwsbericht 14 september 2022)  Hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht (nieuwsbericht 17 mei 2022) 

Collectieve Inkoop warmtepomp

Overweeg je een hybride warmtepomp te nemen? Doe de warmtepompcheck en ontdek of jouw woning geschikt is. Zo ja, dan kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop warmtepomp.

Doe mee

Tags

BesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Klimaatplannen

Ook interessant

Alles over de hybride warmtepompKlimaatplannen van de overheidJe huis verduurzamen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube