Installatie hybride warmtepomp: stap voor stap
Hoe werkt de installatie van een hybride warmtepomp eigenlijk? Hieronder beschrijven we alle stappen gebaseerd op onze Collectieve Inkoop Warmtepomp.
Stap 1
De installateurs beginnen met een radiatoren check waarbij wordt gekeken of alle verwarmingselementen goed op elkaar afgestemd zijn. Eventueel worden er aanpassingen gedaan.
Stap 2
De binnenunit wordt opgehangen en de cv-leidingen worden aangesloten. Eventueel wordt de elektra ter plaatse aangepast. De aansluiting van de thermostaatkabel van de cv-ketel wordt verplaatst naar de warmtepomp en de verbindingskabel tussen de warmtepomp en de cv-ketel wordt aangebracht.
Stap 3
Indien het verwarmingssysteem onvoldoende volume heeft wordt er een extra buffervat geplaatst. Dit voorkomt dat de warmtepomp steeds aan- en uitschakelt (pendelen). Een warmtepomp functioneert dan beter en gaat langer mee.
Stap 4
De buitenunit wordt geplaatst. Afhankelijk van de mogelijkheden op beugels aan de buitenmuur of op trillingsdempers staand op dak of op het maaiveld. Eventueel wordt er nog een voorziening voor condensafvoer aangebracht.
Gratis e-book 'Verduurzamen met hybride warmtepomp'
Wil je nog meer weten over de hybride warmtepomp? We hebben alle informatie voor je gebundeld in een gratis e-book.
Stap 5
De koelleidingen en elektra van de buitenunit naar de binnenunit worden gemonteerd. Hierbij worden de leidingen voldoende vastgezet aan bijvoorbeeld een muur. Er worden gaten geboord om de koelleidingen en de elektrakabel van buiten naar binnen te brengen.
Stap 6
Indien nodig wordt de meterkast aangepast.
Stap 7
Aansluiten van de koelmiddelleiding aan binnen -en buitenunit en eventueel vullen (of verwijderen) van koelmiddel. Dit is afhankelijk van de leidinglengte. De gaten moeten na het aanbrengen van de leidingen goed worden afgedicht.
Stap 8
De nieuwe thermostaat wordt geplaatst of de bestaande thermostaat wordt opnieuw ingesteld. Vervolgens wordt het systeem ingesteld, getest en klaar gemaakt voor gebruik.