Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWarmtepomp - informatie ...

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp, hangt af van verschillende zaken. De woning moet voldoende geïsoleerd zijn, het zogeheten warmteafgiftesysteem moet geschikt zijn en je moet voldoende ruimte hebben.

buitenunit warmtepomp aan de muur

1. Is mijn woning voldoende geïsoleerd?

Over het algemeen geldt dat een huis voor een warmtepomp goed geïsoleerd moet zijn. In het geval van een hybride warmtepomp zijn spouw-, vloer- en dakisolatie en HR++-glas aan te raden. De meeste woningen die na 1995 zijn gebouwd, zijn voldoende geïsoleerd voor een hybride warmtepomp en hebben energielabel b. Een volledig elektrische warmtepomp vraagt net iets meer isolatie. Laat sowieso altijd door een installateur beoordelen of je woning geschikt is voor een warmtepomp en voor welk type.

Tip! Doe de 50-graden-test

Benieuwd of jouw woning geschikt is voor een reguliere warmtepomp? Doe dan de 50-graden-test. Zo'n warmtepomp verwarmt het water in je verwarmingssysteem namelijk tot maximaal 55 graden. Daar krijg je niet elke woning warm mee. Hoe dat bij jouw woning zit, test je door de temperatuur van het cv-water in het najaar of de winter een aantal dagen te verlagen tot 50 graden. Blijft het lekker warm in huis? Dan is je woning waarschijnlijk geschikt voor een gewone warmtepomp. Wordt het te koud? Dat kan aan verschillende zaken liggen. Misschien moet je jouw woning beter isoleren, het warmteafgiftesysteem aanpassen of kiezen voor een hoge-temperatuur-warmtepomp. Laat je hierover adviseren door een installateur.

Lees meer over de 50-graden-test

2. Is mijn warmteafgiftesysteem geschikt?

Het warmteafgiftesysteem verspreidt de warmte door je woning. Denk hierbij aan de radiatoren, convectoren of vloerverwarming. Een gewone warmtepomp stelt best wel strenge eisen aan dit systeem. Bij een zogenoemde hoge-temperatuur-warmtepomp is dit minder. Hieronder lees je welke eisen beide typen warmtepompen aan het warmteafgiftesysteem stellen.

Gewone warmtepomp

Een gewone warmtepomp verwarmt het water in de cv-leidingen tot maximaal 55 graden. Hierdoor is een relatief groot verwarmingsoppervlak nodig om je huis warm te krijgen. Dit is vaak het geval met vloerverwarming of speciale LTV-radiatoren. Wil je weten of je jouw woning met het huidige warmteafgiftesysteem bij zo'n temperatuur voldoende warm krijgt? Doe dan de 50-graden-test. Zo niet, dan kan het helpen aanpassingen te doen aan het warmteafgiftesysteem. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

 • Plaats boosters. Dit zijn kleine ventilatoren die je onder of op de radiatoren of convectoren plaatst. Ze zorgen voor extra luchtstroming waardoor de ruimte sneller warm wordt.
 • Breid het afgiftesysteem uit. Vergroot het afgiftevermogen door extra of grotere radiatoren of convectoren te plaatsen. 
 • Vervang het huidige afgiftesysteem. Vervang de huidige radiatoren en convectoren door vloerverwarming of lage-temperatuur-radiatoren.

Hoge-temperatuur-warmtepomp

Een hoge-temperatuur-warmtepomp verwarmt het water tot 70 graden. Traditionele radiatoren zijn vaak uitstekend geschikt voor dit type warmtepomp. Hierdoor hoef je geen aanpassingen te doen aan je woning, maar deze soorten warmtepompen hebben vaak wel een lager rendement.

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Onze expert legt uit

In deze video vertelt onze bouwtechnisch expert Jan Roelof Hoving je alles over de hybride warmtepomp. Hij legt onder andere uit hoe deze werkt, waaraan je woning moet voldoen en wat de kosten en opbrengsten zijn. 

3. Heb ik voldoende ruimte?

Om een warmtepomp te plaatsen, heb je voldoende ruimte nodig. Hoeveel precies is afhankelijk van het soort warmtepomp.

Hybride warmtepomp

Binnen

Een hybride warmtepomp neemt binnen beperkte ruimte in beslag. Je hebt sowieso een binnenunit nodig en soms ook een buffervat waarin cv-water zit. Deze worden naast de cv-ketel geplaatst. Houd rekening met de volgende afmetingen:

 • Afmetingen binnenunit warmtepomp: minimaal 1,0 x 0,6 x 0,4 meter (hxbxd)
 • Afmetingen buffervat: diameter minimaal 0,6 meter, hoogte minimaal 0,7 meter 

Buiten

De meeste hybride warmtepompen hebben een buitenunit. Deze staat op de grond of het dak of hangt aan de gevel. De exacte afmetingen zijn afhankelijk van het merk en het type hybride warmtepomp. Houd rekening met de volgende zaken:

 • Afmetingen buitenunit warmtepomp: 1,0 x 2,0 x 1,0 meter (hxbxd)
 • Er moet een vrije toevoer van luchtstroom naar de buitenunit zijn
 • Minimale afstand tot erfgrens met buren: 0,5 meter 
 • Maximale lengte leiding van binnen- naar buitenunit: 20 meter 
 • De buitenunit maakt wat geluid als de warmtepomp aan staat (voornamelijk in de winter). Plaats 'm dus op een plek waar zowel de buren als jij er geen last van hebben.
Lees meer over de hybride warmtepomp

All-electric warmtepomp

Binnen

Voor een all-electric warmtepomp heb je binnen meer ruimte nodig. Er moet plek zijn voor een binnenunit, buffervat en boiler. Houd rekening met de volgende warmtepomp afmetingen:

 • Binnenunit: 1,0 x 0,6 x 0,4 meter (lxbxh)
 • Buffervat: diameter 0,5-0,7 meter en hoogte 1,0-1,5 meter
 • Boiler: diameter 0,5-0,8 meter en hoogte ongeveer 1,5 meter

Buiten

De meeste all-electric warmtepompen is ook een buitenunit nodig. Houd rekening met de volgende afmetingen:

 • Buitenunit: 0,8 x 0,8 x 0,4 meter (lxbxh)

De buitenunit kan — net als bij de hybride warmtepomp — op de grond, op het dak of aan de wand van je woning worden bevestigd. Kies een plek waar zowel jij als je buren geen last hebben van het geluid van de buitenunit.

Bodemwarmtepomp

De afmetingen hierboven gelden voor all-electric lucht-water-warmtepompen, die warmte uit de buitenlucht halen. Er bestaan ook all-electric bodemwarmtepompen. Deze halen de warmte uit de bodem. Zij hebben geen buitenunit. Wel moeten er leidingen in de grond komen. Hierbij kun je kiezen uit een horizontaal en een verticaal systeem. Voor beide systemen zijn graafwerkzaamheden in de tuin nodig. Bij de horizontale variant moet er twee keer het woonoppervlakte worden afgegraven, minimaal 1,5 meter diep. Deze ruimte hebben veel mensen niet. Ze kiezen daarom eerder voor de verticale variant waar je veel minder ruimte voor nodig hebt. Er worden dan één of meerdere gaten geboord tot een diepte van ongeveer 150 meter.

Lees meer over de all-electric warmtepomp

Monoblock warmtepomp

Er bestaan ook (hybride en all-electric) warmtepompen die uit slechts één unit bestaan. Dit heet een monoblock warmtepomp. De unit kan buiten of binnen staan. Deze unit is groter dan die van een warmtepomp met twee units. Als hij buiten staat, hangt binnen wel nog een regelaar ter grootte van een modem. Ook moet de monoblock warmtepomp dichter bij de woning staan dan een warmtepomp met twee units.

Warmtepompcheck

Is jouw woning geschikt voor een warmtepomp? Met de Warmtepompcheck weet je het binnen 5 minuten! Neem even de tijd om de vragen te beantwoorden en krijg direct advies op maat.

Binnen 5 minuten ingevuld
Geen e-mailadres nodig
Inclusief advies voor een hoger rendement
Doe de warmtepompcheck

Aan de slag met verduurzamen

 • Isoleren met korting

  Ontvang tot 10% korting bij isolatiespecialist Pluimers

  Vraag een offerte op
 • Collectieve Inkoop Warmtepomp

  Bespaar op gas met een hybride warmtepomp.

  Doe mee
 • Energiescan

  Ontdek direct welke maatregelen bij je woning passen.

  Doe de scan
 • Tags

  HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Duurzaam verwarmen

  Lees meer over de warmtepomp

  Kosten en terugverdientijdHet geluid van een warmtepompWelke warmtepompen zijn er?Hybride warmtepomp verplicht: 6 vragen

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

  Magazine

  Magazine
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube