Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWarmtepomp - informatie ...

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Een warmtepomp is een goede manier om je energierekening én je CO2-uitstoot te verlagen. Maar welke verschillende soorten warmtepompen zijn er allemaal? Wij hebben de belangrijkste warmtepomp soorten voor je op een rij gezet.

1. Hybride warmtepomp: werkt samen met cv-ketel

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt een groot deel van het jaar voor de verwarming van je woning. Als het buiten erg koud is, springt de cv-ketel bij. Bij welke temperatuur dat is, is vaak instelbaar en afhankelijk van het type woning en de mate van isolatie. De cv-ketel verwarmt ook het tapwater.

cv en hybride warmtepomp

Varianten

De meeste hybride warmtepompen zijn zogenoemde lucht-water-warmtepompen. Deze halen de warmte uit de buitenlucht. In de meeste gevallen bestaan ze uit een binnenunit en een buitenunit, maar er zijn ook varianten met slechts één unit. Deze kan binnen of buiten staan. Verder zijn er hybride warmtepompen met geïntegreerde cv-ketel. Ook komen er steeds meer zogenoemde hoge-temperatuur-warmtepompen op de markt. Deze verwarmen het water in je verwarmingssysteem tot een hoge temperatuur – tot wel 70 graden. Bij reguliere hybride warmtepompen is dat zo’n 55 graden. Tenslotte bestaan er nog ventilatiewarmtepompen. Deze halen de warmte niet uit de buitenlucht maar uit het ventilatiesysteem van je woning.  

Dit moet je weten

 • Voor een hybride warmtepomp moet je huis redelijk zijn geïsoleerd. Dat betekent: spouw-, vloer- en dakisolatie en rondom minimaal dubbel glas.
 • Prijs hybride warmtepomp: circa € 6000 (dit is exclusief cv-ketel).
 • Voor dit type warmtepomp kun je ongeveer € 2.500 subsidie aanvragen.
 • Met een hybride warmtepomp bespaar je ongeveer 50-70% op je gasverbruik.
Lees meer over de hybride warmtepomp
gezin aan tafel

E-book verduurzamen met een hybride warmtepomp

Wil je meer weten over de hybride warmtepomp? We hebben alle informatie voor je gebundeld in een gratis e-book.

Van oriëntatie tot installatie
Alle voor- en nadelen op een rij
Helder overzicht kosten en opbrengsten
Download het e-book

2. All-electric warmtepomp: helemaal van het gas af

Een volledig elektrische warmtepomp of all-electric warmtepomp verwarmt je woning het gehele jaar door. Ook verwarmt deze warmtepomp je tapwater. Je verbruikt dus helemaal geen aardgas meer en je cv-ketel kan de deur uit. Voor het verwarmen van water maakt een all-electric warmtepomp gebruik van een boiler, die vaak zo groot is als een koelkast. Om legionella in het water te voorkomen heeft een all-electric warmtepomp vaak een elektrisch element dat het water in het boilervat periodiek opwarmt tot boven de 60 graden.

Buitenunit all-electric warmtepomp

Varianten

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen die volledig elektrisch zijn. Elke soort haalt zijn warmte uit een andere bron:

 • Lucht-water-warmtepomp. Deze haalt warmte uit de buitenlucht. De meeste all-electric lucht-water-warmtepompen hebben een buiten- en een binnenunit. Maar er bestaan ook varianten waarbij het grootste deel van het apparaat buiten staat. Naast de boiler is binnen nog een kleine regelunit nodig.
 • Bodemwarmtepomp. Deze haalt de warmte uit de bodem. Dat gebeurt door een ondergrondse buis (tussen de 100 en 300 meter diep). Voor deze variant is geen buitenunit nodig, maar er moeten wel kostbare putten worden geboord. Een bodemwarmtepomp wordt ook wel bodem-water-warmtepomp of water-water-warmtepomp genoemd.
 • PVT-warmtepomp. Deze onttrekt warmte aan de onderzijde van zonnepanelen, of PV-panelen. Dit gaat via leidingen met water. De T in de naam staat voor 'thermisch'.

Dit moet je weten

 • Een all-electric warmtepomp is geschikt voor zeer goed geïsoleerde woningen. Je hebt minimaal energielabel B nodig.
 • Een all-electric warmtepomp verwarmt het water in je verwarmingssysteem slechts tot zo’n 40 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe energiezuiniger de warmtepomp werkt. Dit stelt speciale eisen aan je verwarmingssysteem. Zo is vaak vloerverwarming nodig.
 • Prijs all-electric lucht-water-warmtepomp: circa € 13.000. Hier gaat circa € 3000 subsidie vanaf.
 • Prijs all-electric bodemwarmtepomp: circa € 28.000. Hier gaat circa € 4.500 subsidie vanaf.
 • Kosten voor gas vervallen, maar de warmtepomp gebruikt natuurlijk stroom. Afhankelijk van het type warmtepomp worden je kosten voor elektra twee tot drie keer hoger.
 • Als je ook gaat koken op elektra (inductie), heb je geen gasaansluiting meer nodig. Je bespaart dan zo’n € 210 per jaar doordat je geen vastrechtkosten meer hoeft te betalen.  
 • Bodem-water-warmtepompen kunnen je huis ook koelen.
Lees meer over de all-electric warmtepomp

3. Lucht-lucht-warmtepomp: voor verwarming van specifieke ruimtes

Een lucht-lucht-warmtepomp is hetzelfde als een airco. Hiermee kun je jouw huis niet alleen koelen, maar ook verwarmen. Lucht-lucht-warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht, persen deze samen en geven hem af aan de binnenlucht. De meeste mensen gebruiken airco als bijverwarming. Ze verwarmen hun woning met de cv-ketel tot zo'n 18 graden. In de ruimte waar meer warmte nodig is, zetten ze de airco aan. Een lucht-lucht-warmtepomp is dus niet geschikt om je hele huis mee te verwarmen en is dus geen vervanging voor je centrale verwarming.

Airco om mee te verwarmen

Dit moet je weten

 • Een airco levert geen warm tapwater en wordt ook niet aangesloten op de cv-installatie.
 • Een airco bestaat vaak uit een buitenunit en een of meerdere binnenunits. In elke ruimte die je wilt verwarmen is een binnenunit nodig.
 • Prijs airco met één binnenunit: € 1800 – 3500. Prijs extra binnenunit: circa € 1500 - € 2000. 
 • Voor een lucht-lucht-warmtepomp of airco krijg je geen subsidie.
 • Een lucht-lucht warmtepomp heeft voor het verwarmen van ongeveer hetzelfde rendement als een hybride warmtepomp.
Lees meer over verwarmen met airco

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop warmtepomp

Een warmtepomp is een goede oplossing voor het duurzamer verwarmen van je woning. Doe de warmtepompcheck en ontdek of jouw woning geschikt is. Zo ja, dan kun je meedoen aan de Collectieve Inkoop warmtepomp.

Vrijblijvend aanbod
Vakkundige installatie
Goede kwaliteit en lange garanties
Doe mee

Tags

BesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Duurzaam verwarmen

Lees ook

Kosten en terugverdientijdHet geluid van een warmtepompIs mijn woning geschikt voor een warmtepomp?Duurzaam verwarmen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube