Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHuis isoleren en ventile...

Kruipruimte isoleren

Door het isoleren van de kruipruimte bespaar je op je energierekening en voorkom je koude voeten. Hoe kun je de kruipruimte het beste isoleren en waar let je op? Lees en leer meer over kruipruimte isolatie.

ongeïsoleerde kruipruimte

Wat is een kruipruimte?

De kruipruimte is de ruimte tussen de bodem en de onderkant van de vloer van de woning. De kruipruimte is meestal 70 à 80 cm hoog. Het zorgt voor lucht tussen de vochtige grond en de begane grondvloer. Ventilatie is belangrijk in de kruipruimte. Dit zorgt voor verversing van de lucht in de ruimte. 

Isolatie kruipruimte of vloerisolatie?

Moet je de bodem isoleren of kun je beter voor vloerisolatie kiezen? Om de juiste methode en het juiste soort isolatiemateriaal te kiezen is het volgende belangrijk:

 • Heb je een houten vloer of een betonnen vloer?
 • Hoe hoog is de kruipruimte?
 • Staat de kruipruimte wel eens onder water of zit er vocht in de muren?
 • Is er ventilatie aanwezig in de kruipruimte of wordt de kruipruimte geventileerd via de spouwmuur?
 • Is er ongedierte aanwezig?
 • Lopen er leidingen onder de vloer?

Lees verder om te bepalen welke vorm van isolatie het meest geschikt is voor jouw woning. 

Hoe voorkom je een vochtige kruipruimte? 

Bij het isoleren van de kruipruimte wordt een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Het wordt daarom ook wel bodemisolatie genoemd. Door de bodem te isoleren voorkom je een vochtige kruipruimte en daarmee vocht in huis. Door veel regenval kan de kruipruimte moeilijker bereikbaar zijn. Het voorjaar en de zomer zijn daarom de beste periodes om te isoleren. De bodem van de kruipruimte isoleren is vooral een goed idee wanneer de kruipruimte niet toegankelijk genoeg is om doorheen te kruipen voor het aanbrengen van vloerisolatie. Bodemisolatie is voornamelijk van belang bij een houten vloer. Dit type vloer is namelijk niet luchtdicht. Bij betonnen of steenachtige vloeren is het belangrijker om de vloer goed af te dichten om te voorkomen dat het vocht uit de kruipruimte de woning in kan stromen.

Het nadeel van de kruipruimte isoleren in tegenstelling tot vloerisolatie, is dat een deel van de warmte nog steeds verloren gaat via de buitenmuren. Hierdoor ligt het rendement lager.

Kind speelt met blote voeten op de grond

Gratis e-book Vloerisolatie

Zit je nog met vragen en wil je meer weten over vloerisolatie voordat je er aan begint? We hebben alles voor je op een rijtje gezet in ons gratis e-book.

Van voorbereiding tot installatie
Voor- en nadelen isolatiematerialen
Helder overzicht kosten en opbrengsten
Download het e-book

Waarom de kruipruimte isoleren?

Wanneer je de kruipruimte goed isoleert en het slim aanpakt heeft dat meerdere voordelen:

 • Voorkom vochtproblemen. Een van de voornaamste reden om te kiezen voor bodemisolatie is het voorkomen van vocht. Met de vele regen die er in Nederland valt hebben steeds meer woningen last van een vochtige kruipruimte. Na isolatie blijft de kruipruimte droger waardoor er minder vocht vanuit de kruipruimte de woning in kan stromen. Het voorjaar en de zomer zijn de beste periodes om de kruipruimte te isoleren omdat het dan vaker droog is. 
 • Meer comfort. Je pakt je huis in waardoor je minder warmte verliest. Dat levert je direct meer comfort op.
 • Een lagere energierekening. Je houdt de warmte binnen en dat betekent minder stoken en een lagere rekening.
 • Voorbereid op een toekomst zonder aardgas. Door de kruipruimte te isoleren wordt je huis makkelijker warm en kun je met duurzame maatregelen je huis op temperatuur krijgen, bijvoorbeeld met een warmtepomp.

Ben je van plan om je kruipruimte te isoleren? Gerda ging je voor en nam meer verduurzamingsmaatregelen. Lees haar verhaal

Welk isolatiemateriaal wordt in de kruipruimte aangebracht?

Voor het isoleren van de kruipruimte kun je uit verschillende soorten isolatiemateriaal kiezen:

 • Schelpen: de schelpen worden door een professioneel bedrijf in de kruipruimte geblazen. Staat er een laagje water in de kruipruimte, dan is alleen het droge gedeelte isolerend. Schelpen zorgen ook voor minder vochtige lucht in de kruipruimte. Er is minder risico dat optrekkend vocht doordringt tot de woonruimtes.
 • Isolatiechips: isolatiechips kunnen als zakken of los worden aangebracht. Dit kun je ook zelf doen. Is er water in de kruipruimte aanwezig, dan blijven de chips op het water drijven. Het voordeel van deze chips is ook dat ze voor de bereikbaarheid van de kruipruimte even aan de kant geschoven kunnen worden.
 • Isolatieparels (bodemparels): isolatieparels bestaan uit polystyreen (EPS) parels van een wat grotere grijze soort. Ze zijn specifiek ontworpen voor vochtige kruipruimtes en worden in een gelijke laag op de bodem van de kruipruimte gespoten. Ze stoppen het vocht vanuit de bodem en zorgen voor een droge en warmere vloer. Bodemparels worden ook veel gebruikt onder houten vloeren om houtrot te voorkomen.

Isolatiewaarde isolatiemateriaal

De isolatiewaarde van het gebruikte isolatiemateriaal wordt uitgedrukt in R-waarde en is afhankelijk van de dikte van het materiaal. Met een hoge isolatiewaarde heeft het isolatiemateriaal de beste isolerende werking. Dit werkt als volgt:

 • Bij schelpen is een laagdikte van 25 centimeter nodig voor een R-waarde van 2,5.
 • Bij isolatiechips wordt een R-waarde van 2,5 behaald met een dikke isolatielaag van 30 centimeter.
 • Bij isolatieparels wordt met een laagdikte van 20 centimeter al een R-waarde van 2,5 gehaald.

Kosten kruipruimte isoleren en besparing

Onderstaande gegevens geven een indicatie van de kosten voor bodemisolatie en wat het oplevert. 

BodemisolatieEenheidTussenwoningHoekwoning2 onder 1 kapVrijstaand
Woningoppervlaktem2115116134175
Kosten2.3002.4003.0004.500
Subsidie290300380550
Gasbesparingm3/j60100120180
Besparing bij gasprijs 1,45 euro/m3€/j80140180260

De kosten en de subsidie zijn een schatting. (april 2024) Dit hangt af van het te isoleren oppervlakte. Het subsidiebedrag in deze tabel gaat uit van twee of meer maatregelen. 

Bron: Milieu Centraal

Heb je onvoldoende eigen geld voor vloerisolatie, dan kun je een lening afsluiten. Isoleren kan ook met onze ledenkorting

Kom je in aanmerking voor subsidie bij isoleren van de kruipruimte?

Wanneer je voor isolatie van de kruipruimte kiest kom je in aanmerking voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Zo geldt er een minimum voor het te isoleren oppervlakte. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van de oppervlakte en of je één of meer isolatiemaatregelen neemt. Let op! Sommige isolatiemaatregelen worden gezien als één maatregel. Bijvoorbeeld een combinatie van vloerisolatie en de kruipruimte isoleren. 

Lees meer over de ISDE subsidie en de voorwaarden

Kruipruimte isoleren en ventileren

Om ook na het isoleren van de kruipruimte vochtproblemen te voorkomen is het belangrijk om ook te zorgen voor voldoende ventilatie in de woning.

Kruipruimte goed bereikbaar? Vloer isoleren

Wanneer de kruipruimte goed bereikbaar is, vanaf ongeveer 60 centimeter, is het verstandig om de onderkant van de vloer te isoleren. Door de vloer te isoleren voorkom je dat de kruipruimte opwarmt en verlies je minder warmte via de buitenmuren van de kruipruimte. Goed aangebrachte vloerisolatie zorgt ook voor een verminderde hoeveelheid vocht wat via de vloer de woning in kan komen. Daarnaast levert het een flinke besparing op je energierekening op. 

In hoeverre verbetert mijn energielabel door kruipruimte isoleren?

In hoeverre je energielabel stijgt is afhankelijk van meerdere factoren. Heb je eerder al andere duurzame maatregelen getroffen, dan is de kans groot dat je energielabel omhoog gaat. Maar ook type woning en bouwjaar zijn bepalend voor het vaststellen van een label. 

Lees meer over het energielabel

Tags

HuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Meer over isoleren

VloerisolatieHouten vloer isolerenBegane grondvloer vervangen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube