Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackHuis isoleren en ventile...

Voordelen van isoleren in de zomermaanden

In de zomermaanden denk je er misschien niet aan, maar toch zijn dit uitstekende maanden om met isoleren aan de slag te gaan.

moeder met kinderen in keuken

De voordelen van isolatie

1. Verkoeling in de zomer
Waar isolatie in de winter de warmte binnenhoudt, houdt het in de zomer de warmte juist langer buiten. Voornamelijk dak- spouwmuur- en vloerisolatie zorgen in de zomer voor meer comfort in huis.

2. Snel aan de beurt
De laatste jaren nam de vraag naar isolatie toe waardoor de wachttijden in de winter opliepen. In warmere periodes van het jaar denken minder mensen aan het isoleren van de woning. Isolatiebedrijven hebben het hierdoor in de lente en zomer wat rustiger waardoor je sneller aan de beurt bent. Schakel je nu een specialist in, dan is de klus snel geklaard.

3. Bijna altijd uitvoerbaar
In de winter worden de isolatiewerkzaamheden soms uitgesteld door slechte weersomstandigheden. In de lente of zomer is de kans op slecht weer kleiner waardoor isoleren bijna altijd mogelijk is.

4. Bespaar op je energierekening
Net als het verwarmen van je huis in de winter, kost het koelen van je woning in de zomer vaak veel energie. Bijvoorbeeld door het gebruik van een airco. Laat je nu je woning isoleren dan hoeft de airco straks minder aan en bespaar je direct al op je energiekosten.

Geschikte isolatiemaatregelen voor de lente en zomer

Impregneren van de gevel
Het impregneren van de gevel vereist droog weer. Bij regen of temperaturen rond het vriespunt kan impregneren niet worden uitgevoerd.

Met het impregneren van de gevel wordt er een waterafstotende vloeistof aangebracht op de gevel. Dit vermindert vochtopname en vuil hecht zich minder snel. Heeft jouw woning een gevel waar zowel veel zon als regen op komt, kies dan voor impregneren. Dit vermindert schimmel en algenvorming. 

Vloerisolatie
Het isoleren van de vloer kan op verschillende manieren. Heb je een kruipruimte en is deze hoog genoeg, dan wordt vaak de onderkant van de vloer geïsoleerd. Is de hoogte beperkt dan kan de bodem van de kruipruimte geïsoleerd worden. Hiervoor moet de kruipruimte droog zijn. Dit is vaak alleen in de lente en zomer het geval.

Het isoleren van de onderzijde van de vloer zorgt ervoor dat in de winter kou uit de kruipruimte minder snel de woning intrekt en je de warmte in de woning minder snel verliest. Hiervoor worden isolatieplaten gebruikt of er wordt schuim tegen de onderkant gespoten.
Het isoleren van de bodem van de kruipruimte doe je vooral om vocht in huis te voorkomen. Een droge ruimte is makkelijker om op temperatuur te krijgen en vanuit de kruipruimte kan veel vocht in de woning in trekken. Bij het isoleren van de kruipruimte wordt een laag isolatiemateriaal op de bodem gespoten.

Spouwmuurisolatie
Bij spouwmuurisolatie worden er gaten in de voegen van de buitenmuur geboord. De grootte van de gaten en het patroon wordt voornamelijk bepaald door het soort isolatiemateriaal. Vervolgens wordt met behulp van een spuitpistool de spouwmuur gevuld met isolerend materiaal. Is de spouw gevuld, dan worden de gaten weer afgedicht met een specie die dezelfde kleur heeft als de bestaande voeg. Spouwmuurisolatie kan alleen worden aangebracht als er een schone spouw (ruimte tussen twee muren) van minimaal 3 cm aanwezig is.

Een spouwmuur kan pas worden geïsoleerd nadat er ecologisch onderzoek is gedaan naar beschermde diersoorten. Deze uitspraak deed de Raad van State op 2 augustus 2023. De uitspraak kan gevolgen hebben voor de werkwijze van isolatiebedrijven en mogelijk effect hebben op de uitvoerdatum. Hoe dit verder vorm krijgt, is nog niet bekend. Vereniging Eigen Huis houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Dit is niet van toepassing op andere isolatieklussen. 

Andere isolatiemaatregelen
Naast impregneren van de gevel en het aanbrengen van vloerisolatie kunnen alle andere isolatiemaatregelen ook in de lente en zomer worden uitgevoerd. Zo kun je ook kiezen voor dak- of spouwmuurisolatie en het vervangen van glas.

Tip! Laat je adviseren door de specialist

Wil je weten welke isolatiemaatregelen geschikt zijn voor jouw woning? Neem dan vrijblijvend contact op met onze partner en isolatiespecialist Pluimers. Zij komen vrijblijvend bij je langs om de mogelijkheden voor jouw huis te bespreken. Bovendien ontvang je als lid tot 10% korting.

Vraag een offerte op

Tags

BesparenVerduurzamenVerduurzamen-Isoleren

Lees meer over isolatie

Subsidie isolatieDakisolatieSpouwmuurisolatieVloerisolatie

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube