Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Voordelen en nadelen zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet altijd positief in het nieuws. Zijn zonnepanelen nog steeds de moeite waard? Wij zetten de nadelen en voordelen van zonnepanelen voor je op een rij.

man snoeit boom met schaar

Voordelen zonnepanelen

Zonnepanelen hebben veel voordelen. Van sommige heb je vast al gehoord, andere zijn minder bekend:

1. Lagere energierekening

Door het opwekken van je eigen stroom bespaar je op je energierekening. De groene energie die je zelf opwekt kun je direct zelf gebruiken. Dit levert een financieel voordeel op. Doordat je minder stroom van het net gebruikt verlaag je je energierekening. 

2. Stijgende energiekosten hebben minder impact

De afgelopen jaren waren de energieprijzen regelmatig hoog. Wanneer je zelf energie opwekt heb je minder last van deze stijging.

3. Bijdragen aan een beter milieu

Om de doelen uit het Klimaatakkoord te halen moet iedereen een bijdrage leveren. Zonnepanelen aanschaffen draagt hier aan bij. Met zonnepanelen wek je direct je eigen groene stroom op. Deze opgewekte stroom zet de omvormer om in wisselstroom en kun je vervolgens direct zelf gebruiken of wordt teruggeleverd aan het net. Hierdoor is de CO2 uitstoot lager. Daarnaast verdien je de CO2 uitstoot voor productie en transport van zonnepanelen binnen twee jaar terug.

4. Salderen

Wek je meer stroom op dan op dat moment nodig is, dan lever je die terug aan het elektriciteitsnet. Het verschil tussen de afgenomen hoeveelheid elektriciteit van het net en de teruggeleverde stroom aan het net wordt jaarlijks verrekend op je energierekening. Dit heet salderen. Alleen als je in een jaar meer stroom levert dan je zelf verbruikt ontvang je voor het verschil een vergoeding. In de toekomst wordt de salderingsregeling waarschijnlijk afgebouwd. De verwachting is dat de regering gaat werken aan een nieuw plan voor afbouw van de salderingsregeling, maar het is op dit moment onduidelijk wat het nieuwe voorstel wordt of wanneer dit zal ingaan. Voor nu kunnen zonnepaneeleigenaren in ieder geval nog gebruikmaken van de salderingsregeling.

5. Gunstiger energielabel

Zonnepanelen kunnen een bijdrage leveren aan een beter energielabel. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je woning is. Bij verkoop (of verhuur) van je woning ben je als eigenaar verplicht een energielabel beschikbaar te stellen aan de koper (of huurder). Dit geldt ook bij de bouw van een nieuwe woning. Hoe energiezuiniger het huis, hoe gunstiger je energielabel. En dat kan weer de waarde van je woning verhogen.

6. Rendement

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen tijd gedaald. Tegelijkertijd is de techniek verder ontwikkeld. Zonnepanelen en omvormers zijn veel efficiënter geworden en het materiaal sterker. Door deze ontwikkelingen is het rendement hoger dan een aantal jaren terug.

Voorbeeld: In 2010 hadden zonnepanelen van ca 1 x 1,6 m een vermogen van ongeveer 240 WP (150WP/m2). Tegenwoordig leveren panelen al meer dan 425 WP per paneel (227WP/m2). Ze zijn dan wel iets groter, 1,1 x 1,7 m, maar leveren per vierkante meter 50% meer op. 

7. Lange levensduur

Zonnepanelen zijn een investering, maar je kunt er lang mee doen. zonnepanelen gaan meer dan 25 jaar mee. Een omvormer gaat 10 tot 12 jaar mee.

8. Weinig onderhoud nodig

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Sommige mensen kiezen er voor om eens in de 2 tot 5 jaar hun zonnepaneleninstallatie te laten checken door een installateur. 

9. Geen btw meer op zonnepanelen

Sinds 1 januari 2023 betaal je bij aanschaf van zonnepanelen 0% btw. Dit bespaart je veel papierwerk. Het 0% btw-tarief geldt niet voor de oplevering van geïntegreerde panelen samen met de nieuwbouwwoning. In dat geval betaal je het reguliere 21% btw-tarief. Deze btw kun je nog steeds terugvragen.

10. Een goede (eerste) stap naar een duurzame woning

Door zonnepanelen gebruik je (meer) groene stroom en het maakt verder verduurzamen van je woning makkelijker. Wanneer je huis goed geïsoleerd is en je zonnepanelen hebt, kun je ook overstappen op een (hybride) warmtepomp of een elektrische auto. 

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

Klik hier om deze inhoud bij de bron te bekijken

Onze expert legt uit 

In deze video vertelt onze bouwtechnisch expert Jan Roelof Hoving alles over zonnepanelen. Hij legt onder andere uit hoe deze werken, wat de kosten en opbrengsten zijn en hoe de salderingsregeling werkt. 

Nadelen zonnepanelen

Uiteindelijk leveren zonnepanelen in bijna alle gevallen voordeel op. Toch is het goed om je bewust te zijn van een aantal nadelen van zonnepanelen. Wij hebben deze voor je op een rij gezet:

1. Niet elk dak is geschikt

Allereerst moet je dakconstructie sterk genoeg zijn om zonnepanelen te kunnen dragen. De ligging van je dak is bepalend. Een dak op het noorden gericht levert voor de meeste huiseigenaren onvoldoende op. Ook schaduw van een dakkapel, boom of schoorsteen kan ervoor zorgen dat je dak ongeschikt is. Woon je in een monument, dan heb je mogelijk een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Heb je een schuin dak van leisteen, bitumen, riet, daken met asbest, monumentale panden, zinken daken en sedumdaken of een plat dak, dan is zonnepanelen monteren ingewikkelder. Hiervoor worden meestal dakdekkers ingeschakeld. 

Lees meer over zonnepanelen en je dak

2. Grote investering

Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering. Daarnaast is de gemiddelde terugverdientijd 6 tot 8 jaar. Verwacht je binnen dit tijdsbestek te verhuizen is het de investering misschien niet waard.

3. Onzekere politieke situatie

Er is veel onrust over zonnepanelen in de politiek. Het is bijvoorbeeld nog steeds onduidelijk wat er op lange termijn met de salderingsregeling gaat gebeuren. Hierdoor ontstaat er onzekerheid over de terugverdientijd van zonnepanelen. De verwachting is dat zonnepanelen op de lange termijn een rendabele investering blijven.

4. Niet alle installaties zijn geschikt

Om terug te kunnen leveren aan het net moet de meter geschikt zijn. Dit is niet altijd het geval waardoor de meter vervangen moet worden. Daarnaast moet soms de meterkast aangepast worden, zoals een extra groep of extra bekabeling. 

5. Mogelijke stijging WOZ-waarde

Zonnepanelen maken je huis meer waard. Dit kan ook leiden tot een hogere WOZ-waarde. Wanneer je je huis wil verkopen is dit wel in je voordeel.

6. Zonnepanelen schakelen uit door overbelast stroomnet

Op sommige plekken schakelen zonnepanelen op zonnige dagen automatisch uit wanneer het stroomnet overbelast is. Hier kun je zelf niks aan doen. Je kunt bij je netbeheerder zien of dit ook in jouw wijk voorkomt. Check hier wie jou netbeheerder is.  

7. Soms een minder gunstig energiecontract

Niet elke energieleverancier biedt hetzelfde contract voor zonnepaneeleigenaren als voor niet-zonnepaneeleigenaren. Onderaan de streep zijn de financiële voordelen met zonnepanelen wel groter dan zonder zonnepanelen.

8. Deskundigheid installateur nodig

Voor een veilige en storingsvrije installatie heb je een deskundige installateur nodig. Een ondeskundige montage vergroot het risico op brand en storingen. 

9. Je blijft afhankelijk van energieleverancier

Ondanks dat je een (groot) deel van je energie zelf opwekt blijf je afhankelijk van een energieleverancier en het openbare stroomnet. In de winter leveren zonnepanelen te weinig stroom om in de winter aan de elektriciteitsvraag te kunnen voldoen. Ook een thuisaccu is nog geen goede oplossing. Het neemt (te) veel ruimte in en is onbetaalbaar. 

10. Geen mooi aanzicht

Veel mensen vinden zonnepanelen op hun dak niet mooi. Er zijn alternatieven, zoals dakpannen met zonnepanelen of gekleurde panelen, maar deze zijn duur. Ook worden er door de installatie kabels zichtbaar. Wil je de bekabeling wegwerken, dan komen er extra kosten boven de installatie. 

Man fietst langs huizen met zonnepanelen

Gratis e-book 'Verduurzamen met zonnepanelen'

Wil je nog meer weten over zonnepanelen? We hebben alle informatie voor je gebundeld in een gratis e-book.

Van oriëntatie tot installatie
Helder overzicht kosten en opbrengsten
Tips voor offerte en aanschaf
Ontdek het gratis e-book

Ervaring met zonnepanelen aanschaffen

Wegen de voordelen van zonne-energie voor jou op tegen de nadelen, maar ben je nog benieuwd naar de ervaring van anderen? Yannick en Marloes kozen al voor zonnepanelen van de Collectieve Inkoop Zonnepanelen. 

Lees hun verhaal

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Zonnepanelen voor een scherpe prijs én met lange garantie. Wij doen het uitzoekwerk en informeren je helder en objectief. Wel zo makkelijk! Doe de dakcheck en ontdek wat jij kunt besparen. Schrijf je vrijblijvend in en ontvang een offerte op maat. 

Grootste collectief van Nederland
Hoge kwaliteit zonnepanelen
Inclusief installatie, monitoring & garantie
Doe mee

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Lees meer over zonnepanelen

Alles over zonne-energieHoe werken zonnepanelen?Kosten en opbrengst zonnepanelenWat is salderen?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube