Hoe werkt een thuisbatterij?
Een thuisbatterij zorgt ervoor dat de zonne-energie die niet meteen wordt verbruikt, wordt opgeslagen. Daarmee kun je jouw eigen groene stroom gebruiken wanneer het jou past, zelfs ‘s avonds. Zo bespaar je kosten op de energierekening.
Door zelf opgewekte stroom op te slaan in accu's ben je minder afhankelijk van het openbare net
- Zonnepanelen wekken elektriciteit (gelijkstroom) op wanneer er zonlicht op valt.
- De hybride-omvormer zet de opgewekte gelijkstroom om naar bruikbare wisselstroom. De omvormer is het brein van de installatie en stuurt het volledige systeem aan.
- Wanneer er in de woning elektriciteit nodig is voor verlichting en huishoudelijke toestellen, stuurt de omvormer de stroom eerst naar die verbruikers in de woning.
- De overtollige stroom wordt vervolgens naar de thuisbatterij gestuurd. Deze slaat de elektriciteit op voor later.
- Wekken de zonnepanelen geen stroom op, maar is er toch elektriciteit nodig? Dan haalt de omvormer de nodige stroom eerst uit de thuisbatterij.
Aanschafkosten thuisbatterij
Een omvormer met regelapparatuur voor opslag kost ongeveer € 1000 extra. Daarnaast moeten er nog accu's worden geplaatst, waardoor je al snel enkele duizenden euro's betaalt voor een PV-systeem met accu-opslag. Voor woningen wordt uitgegaan van een opslagcapaciteit tussen de 2 en 10 kWh. Door de afbouw van de salderingsregeling wordt het opslaan van eigen opgewekte stroom steeds aantrekkelijker. Waarschijnlijk gaan de prijzen voor opslagsystemen dan dalen. Een kwestie van vraag en aanbod.
Tip! Collectieve Inkoop Zonnepanelen
Overweeg je zonnepanelen? Schrijf je vrijblijvend in voor onze Collectieve Inkoop Zonnepanelen en ontvang een offerte op maat.