Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackZonne-energie

Kosten en opbrengst zonnepanelen

Wat kosten zonnepanelen? Hoeveel stroom wek je ermee op? En hoeveel geld bespaar je ermee? Wij hebben voor je op een rij gezet wat de kosten en opbrengst van zonnepanelen zijn.

man met tablet in tuin met gezin

Wat kosten zonnepanelen?

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat zonnepanelen kosten.


6 panelen10 panelen18 panelen
Kosten€ 3.200€ 5.000€ 8.000

De totaalprijs is de gemiddelde prijs van de panelen en een omvormer, inclusief installatie en exclusief btw. Bron: Milieu Centraal

Zonnepanelen financieren

Wil je zonnepanelen aanschaffen? Er zijn verschillende manieren om deze te financieren:

 • Eigen geld.
 • Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen. Maar sommige gemeenten geven wel subsidie voor zonnepanelen.
 • Extra hypotheek of andere lening, bijvoorbeeld bij het Nationaal Warmtefonds.
Lees meer over zonnepanelen financieren

Opbrengst: hoeveel stroom wekken zonnepanelen op?

Hoeveel stroom jouw zonnepanelen opwekken, is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Het vermogen van de zonnepanelen. Dit wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Een zonnepaneel heeft tegenwoordig normaal gesproken een vermogen van rond de 425 Wp.
 • Oriëntatie. Zonnepanelen gericht op het zuiden hebben de hoogste opbrengst. Zonnepanelen op het westen of oosten wekken zo'n 10 tot 15% minder stroom op, maar zijn ook absoluut rendabel. Zonnepanelen op het noorden wekken het minste op.
 • Hellingshoek van de zonnepanelen. Een hoek van 35 graden is ideaal.
 • Schaduw. Schaduw zorgt voor een lagere stroomopbrengst. Bij traditionele zonnepanelensystemen wekken álle panelen minder stroom op wanneer één paneel in de schaduw ligt. Micro omvormers of optimizers zijn hiervoor een oplossing.
 • Opbrengst zonnepanelen per maand. Zonnepanelen wekken de meeste stroom op in de zomer. Dan zijn de dagen het langst en schijnt de zon het felst. In de winter wekken ze de minste stroom op.
 • De hoeveelheid zonlicht per jaar.
 • Regio. Er zijn ook kleine verschillen waar je woont in Nederland. In het westen schijnt de zon iets vaker en brengen zonnepanelen dus iets meer op dan in het oosten van het land.
Lees meer over werking en stroomopwek zonnepanelen

Hoe bereken ik de verwachte opbrengst van zonnepanelen?

Als je wilt berekenen hoeveel kilowattuur (kWh) een zonnepaneel naar verwachting jaarlijks opwekt, dan vermenigvuldig je het totale aantal Wattpiek van een systeem met 0,9. Deze rekensom geldt bij een gunstige oriëntatie ten opzichte van de zon en een hellingshoek van circa 35 graden.

Rekenvoorbeeld jaarlijkse opbrengst zonnepanelen

Je koopt een zonnepanelensysteem met tien panelen van 425 Wp. De panelen zijn gericht op het zuiden met een dakhelling van 35 graden. Er is geen schaduw. Het totale opwekvermogen van al je zonnepanelen is: 10 x 425 – 4.250 Wp. De opbrengst van je zonnepanelen op jaarbasis is: 4.250 x 0,9 = 3.825 kWh.

Opbrengst: hoe je geld bespaart met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een slimme investering. Je bespaart er namelijk op verschillende manieren geld mee:

 • Lagere energierekening. Doordat je zelf stroom opwekt, hoef je minder stroom af te nemen van je energieleverancier.
 • Salderingsregeling. Wek je meer stroom op dan je zelf verbruikt? De stroom die je niet gebruikt, lever je terug aan het stroomnet. De hoeveelheid teruggeleverde stroom mag je aftrekken van de hoeveelheid stroom die je afneemt van het net. Over het saldo betaal je het afgesproken tarief. 
 • Terugleververgoeding. Als je over een jaar gezien meer stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet dan je verbruikt, krijg je voor de overgebleven kWh een terugleververgoeding. Hoe hoog die vergoeding is, verschilt per leverancier.
Lees meer salderingsregeling en terugleververgoeding

Hoeveel geld bespaar je met zonnepanelen?

Onderstaande gegevens geven een indicatie van wat zonnepanelen kosten en wat ze opleveren.


6 panelen10 panelen18 panelen
Kosten€ 3.200€ 5.000€ 8.000
Gemiddelde jaarlijkse stroomproductie2.100 kWh3.500 kWh6.200 kWh
Gemiddelde jaarlijkse opbrengst€ 450€ 750€ 1.200

De totaalprijs is de gemiddelde prijs van de panelen en een omvormer, inclusief installatie en exclusief btw. De jaarlijkse opbrengst is de gemiddelde opbrengst per jaar, berekend over een periode van 25 jaar. Voor de besparing in euro's is dit jaar uitgegaan van een stroomprijs van € 0,37 cent per kWh en voor 2040 en later met € 0,24 per kWh. De berekeningen gaan uit van voortzetting van de salderingsregeling en een terugleververgoeding van 10 cent per kWh. Mogelijke heffingen zoals terugleverkosten zijn niet meegenomen. De berekeningen gelden voor zonnepanelen op het zuiden in een hoek van 30 tot 45 graden. Ze gaan uit van een jaarlijks stroomverbruik van 3.200 kWh voor 6 en 10 panelen en 4.500 kWh voor 18 panelen. Bron: Milieu Centraal.

Terugverdientijd zonnepanelen

Hoe lang het duurt voordat je jouw investering in zonnepanelen hebt terugverdiend, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Denk aan het aantal panelen, hoe duur ze zijn en hoeveel elektriciteit je ermee opwekt. Maar ook aan maatregelen van de politiek en energieleveranciers. De gemiddelde terugverdientijd verandert dan ook regelmatig en het is onzeker hoe deze zich in de toekomst ontwikkelt. Uit de meest recente berekeningen van Milieu Centraal blijkt dat de terugverdientijd op dit moment gemiddeld ongeveer 5 jaar is wanneer je geen terugleverkosten aan je energieleverancier hoeft te betalen. Is dat wel het geval, dan loopt dit op tot ongeveer 8 jaar. Vereniging Eigen Huis vindt dat de politiek moet garanderen dat de terugverdientijd maximaal 7 jaar is.

Tekst gaat hieronder verder

Man fietst langs huizen met zonnepanelen

Gratis e-book 'Verduurzamen met zonnepanelen'

Wil je nog meer weten over zonnepanelen? We hebben alle informatie voor je gebundeld in een gratis e-book.

Van oriëntatie tot installatie
Helder overzicht kosten en opbrengsten
Tips voor offerte en aanschaf
Ontdek het gratis e-book

Hoeveel CO2 bespaar je met zonnepanelen?

Zonnepanelen leveren niet alleen geld op, maar je verlaagt er ook de CO2-uitstoot mee. Volgens Milieu Centraal voorkomt een systeem van 10 zonnepanelen 1.000 kilo CO2-uitstoot per jaar. Dat is ongeveer de hoeveelheid CO2 die vrijkomt door jaarlijks elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden. Hierbij is rekening gehouden met de CO2-uitstoot bij de productie van de panelen.

Zonnepanelen en btw

In sommige gevallen betaal je btw over je zonnepanelen. Dit is het geval als je een nieuwbouwwoning koopt met geïntegreerde zonnepanelen. Of als de zonnepanelen niet op of vlakbij je woning woning. Voor 1 januari 2023 moest overigens iederéén btw betalen over zijn zonnepanelen. Heb jij btw betaald over je zonnepanelen? Dan kun je deze terugvragen.

Lees meer over btw en zonnepanelen

Tip! Doe mee met de Collectieve Inkoop Zonnepanelen

Zonnepanelen voor een scherpe prijs én met lange garantie. Wij doen het uitzoekwerk en informeren je helder en objectief. Wel zo makkelijk! Doe de dakcheck en ontdek wat jij kunt besparen. Schrijf je vrijblijvend in en ontvang een offerte op maat. 

Grootste collectief van Nederland
Hoge kwaliteit zonnepanelen
Inclusief installatie, monitoring & garantie
Doe mee

Tags

FinanciënHuiseigenaarStarterVerduurzamenVerduurzamen-Zonne-energie

Lees ook

Zonnepanelen: voor- en nadelenZonnepanelen op (plat) dakZonnepanelen en je energiecontract

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube