Voor VvE'sContact
BackOverstappen van energiel...

Energiecontracten vergelijken, waar let je op?

Vergelijken van energiecontracten kan lastig zijn. Bijvoorbeeld doordat leveranciers verschillende termen gebruiken. Hoe kun je het beste energiecontracten vergelijken?

vrouw aan tafel achter de ipad

Vergelijk de kale tarieven

Er zijn vier basisonderdelen in een energiecontract waar een leverancier korting op kan geven:

  • Kaal tarief per verbruikte kWh elektriciteit (excl. btw, energiebelasting en Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE))
  • Kaal tarief per verbruikte kuub gas (excl. btw., energiebelasting en ODE)
  • Vaste leveringskosten voor elektriciteit
  • Vaste leveringskosten voor gas

De kale tarieven zijn vaak bedragen in centen, bijvoorbeeld 33 cent per kWh. De vaste leveringskosten (ook wel administratieve kosten) zijn kosten op jaarbasis. Deze zijn tussen de € 140 en € 250 per jaar voor gas en elektriciteit samen. Alle andere kosten op je energienota, zoals belastingen en netbeheerskosten, zijn vastgelegd door de overheid. Daar kan de leverancier niets aan veranderen. Je kunt dus contracten vergelijken op basis van de aangeboden kale tarieven van bovengenoemde onderdelen.

Vergelijk tarieven uit dezelfde periode

Vergelijk altijd toekomstige energiecontracten met dezelfde looptijd met elkaar. Een vergelijking met tarieven uit het verleden geeft een vertekend beeld. De energieprijzen zijn de afgelopen tijd immers flink gestegen. Maar we zien de afgelopen jaren dat de belastingen op gas en netbeheerkosten ook ieder jaar stijgen. Kans is dus groot dat de energiekosten in je nieuwe energieaanbod hoger zijn dan je gemaakte energiekosten in je huidige contract.

Tip! Collectieve Inkoop Energie

Wil je zeker zijn van je energiekosten komende periode? Schrijf je dan alvast in voor de Collectieve Inkoop Energie. Wij helpen je makkelijk overstappen naar een vast energiecontract.

Vrijblijvend inschrijven

Veelgestelde vragen over het energiecontract

Tags

AppartementseigenaarBesparenHuiseigenaarVerduurzamenVerduurzamen-Energierekening

Meer over het energiecontract

Overstappen: zo werkt hetVeelgestelde vragen over overstappenAlles over overstappen van energie3 vragen over variabel energiecontract

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube