Energiecontracten vergelijken, waar let je op?
Vergelijken van energiecontracten kan lastig zijn. Bijvoorbeeld doordat leveranciers verschillende termen gebruiken. Hoe kun je het beste energiecontracten vergelijken?
Vergelijk de kale tarieven
Er zijn vier basisonderdelen in een energiecontract waar een leverancier korting op kan geven:
- Kaal tarief per verbruikte kWh elektriciteit (excl. btw, energiebelasting en Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE))
- Kaal tarief per verbruikte kuub gas (excl. btw., energiebelasting en ODE)
- Vaste leveringskosten voor elektriciteit
- Vaste leveringskosten voor gas
De kale tarieven zijn vaak bedragen in centen, bijvoorbeeld 33 cent per kWh. De vaste leveringskosten (ook wel administratieve kosten) zijn kosten op jaarbasis. Deze zijn tussen de € 140 en € 250 per jaar voor gas en elektriciteit samen. Alle andere kosten op je energienota, zoals belastingen en netbeheerskosten, zijn vastgelegd door de overheid. Daar kan de leverancier niets aan veranderen. Je kunt dus contracten vergelijken op basis van de aangeboden kale tarieven van bovengenoemde onderdelen.
Vergelijk tarieven uit dezelfde periode
Vergelijk altijd toekomstige energiecontracten met dezelfde looptijd met elkaar. Een vergelijking met tarieven uit het verleden geeft een vertekend beeld. De energieprijzen zijn de afgelopen tijd immers flink gestegen. Maar we zien de afgelopen jaren dat de belastingen op gas en netbeheerkosten ook ieder jaar stijgen. Kans is dus groot dat de energiekosten in je nieuwe energieaanbod hoger zijn dan je gemaakte energiekosten in je huidige contract.
Tip! Collectieve Inkoop Energie
Wil je zeker zijn van je energiekosten komende periode? Schrijf je dan alvast in voor de Collectieve Inkoop Energie. Wij helpen je makkelijk overstappen naar een vast energiecontract.
Vrijblijvend inschrijven