Lesje energierekening lezen
Een keer per jaar ontvang je een jaarrekening van je energieleverancier. De meeste mensen kijken alleen naar het bedrag onderaan de streep: bijbetalen of niet? Maar er staat veel meer informatie op. Eigen Huis Magazine legt de rekening uit.
Auteur: Ester van Veen │ publicatiedatum: november 2020
Verbruik
De meterstanden op je jaarrekening moeten overeenkomen met de standen die je hebt doorgegeven. Heb je een slimme meter? Dan leest de netbeheerder die op afstand uit.
Leveringskosten
Er zijn twee soorten leveringskosten: vaste en variabele. Vaste leveringskosten: bedrag per maand voor stroom en gas, ongeacht je energieverbruik. De energieleverancier bepaalt zelf het tarief. Variabele leveringskosten: bedrag dat je per kilowattuur elektriciteit of kuub gas betaalt.
Netbeheerkosten
Een netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg van en het onderhoud aan het energienet en verzorgt het transport van stroom en gas. Hiervoor rekent het bedrijf kosten en de energieleverancier brengt die bij je in rekening. De kosten verschillen per netbeheerder. Je kunt niet wisselen van netbeheerder.
Belastingen
Ongeveer de helft van je energierekening bestaat uit belastingen. Energiebelasting: een heffing die je over elke verbruikte kilowattuur stroom of kuub gas betaalt. Vermindering energiebelasting: elke huiseigenaar die stroom verbruikt, heeft recht op vermindering van de energiebelasting. Opslag duurzame energie: een belasting over het gebruik van gas en stroom. De opbrengsten worden gebruikt om de productie van duurzame energie te betalen.
Termijnbedragen
Elk jaar schat de leverancier, op basis van je verbruik het jaar ervoor, hoeveel energie je gaat gebruiken. Het nieuwe termijnbedrag wordt hierop gebaseerd.
Correctiefactor gas
Gasverbruik wordt altijd gecorrigeerd, omdat de verbrandingswaarde van gas kan verschillen. De correctiefactor hoort 0,9 tot 1,03 te zijn. Is de factor hoger, dan betaal je te veel.
Salderen (voor wie zonnepanelen heeft)
Voor elke kilowattuur stroom die je opwekt, ontvang je van de energieleverancier hetzelfde bedrag dat je per kilo-wattuur betaalt. Elke leverancier verrekent dit op een andere manier.
Terugleververgoeding (voor wie zonnepanelen heeft)
Als je meer stroom levert aan het net dan je verbruikt, ontvang je een terugleververgoeding. Dit is een lagere vergoeding dan je zelf per kilowattuur betaalt. Het tarief verschilt per energieleverancier.
Dit is een bewerkte versie van het artikel 'Lesje energierekening lezen' uit Eigen Huis Magazine, editie november 2020.
Tip! Collectieve Inkoop Energie
Wil je zeker zijn van je energiekosten komende periode? Schrijf je dan alvast in voor de Collectieve Inkoop Energie. Wij helpen je makkelijk overstappen naar een vast energiecontract.
Vrijblijvend inschrijven