Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBelastingen

Erfbelasting

Als je erft, betaal je erfbelasting over de nalatenschap. Hoeveel dat is, hangt af van de grootte van de nalatenschap, de vrijstellingen en tarieven die dan gelden en je relatie tot de overledene.

vrouw met tablet op bank

Erfbelasting berekenen

Je kunt de hoogte van de erfbelasting zelf inschatten aan de hand van onderstaande aanwijzingen.

 1. Bepaal welke vrijstelling erfbelasting voor jou geldt. Die hangt af van de relatie die je met de erfgenaam had. Er zijn meerdere groepen verkrijgers: partners, kinderen en kleinkinderen, zieke en gehandicapte kinderen, ouders en overige verkrijgers.
 2. Ga na of je meer erft dan het vrijgestelde bedrag. Je betaalt alleen belasting over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt.

Vrijstellingen erfbelasting 2023 en 2024

Alle vrijstellingen zijn sinds 2010 voetvrijstellingen. Dat betekent dat je alleen belasting betaalt voor het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt.

Verkrijger20242023
Partner**€ 795.156*€ 723.526*
Kinderen en kleinkinderen€ 25.178€ 22.918
Bepaalde zieke en gehandicapte kinderen€ 75.546€ 68.740
Ouders€ 59.643€ 54.270
Overige verkrijgers€ 2.658€ 2.418

* Deze vrijstelling kan worden verlaagd bij iemand die een nabestaandenpensioen ontvangt, maar is niet lager dan € 205.402 (2024). Voor 2022 en 2023 zijn die bedragen € 175.837 (2022) en € 186.915 (2023). 

Tarieven erfbelasting 2023 en 2024

De tarieven voor de erfbelasting worden berekend over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt.

Tarieven 2023

Belaste deel van de erfenisTariefgroep 1 (partner** en kinderen)Tariefgroep 1A (achter)kleinkinderenTariefgroep 2 (overige erfgenamen)
€ 0 - € 138.64210%18%30%
€ 138.642 en hoger20%36%40%

Tarieven 2024

Belaste deel van de erfenisTariefgroep 1 (partner** en kinderen) Tariefgroep 1A (achter)kleinkinderenTariefgroep 2 (overige erfgenamen)
€ 0 - € 152.36810%18%30%
€ 152.368 en hoger20%36%40%

** Als partner worden gekwalificeerd:

 • Gehuwden en geregistreerd partners
 • Ongehuwden, als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
  1. zij zijn beiden meerderjarig; en
  2. zij voeren een gezamenlijke huishouding volgens de Basisregistratie Personen (BRP); en
  3. zij hebben een notariële samenlevingsovereenkomst met wederzijdse zorgverplichting (aan deze voorwaarde hoeft niet de worden voldaan als de personen al vijf jaar samenwonen); en
  4. zij zijn geen bloedverwanten in rechte lijn; en
  5. zij voldoen niet met iemand anders aan de voorwaarden in 1 t/m 4

Erfbelasting op geërfd huis

Erf je een woning, dan betaal je hier erfbelasting over. De hoogte hiervan wordt bepaald door de WOZ-waarde van de woning. Ben je het niet eens met die waarde, dan kun je daartegen bezwaar maken. Je bent namelijk, samen met eventuele andere erfgenamen, de nieuwe eigenaar van de woning. Daardoor heb je nu dezelfde rechten als de overledene. Om bezwaar te kunnen maken, moet je wel een nieuwe WOZ-beschikking aanvragen bij de gemeente.

Erf je in 2024 een woning of wordt deze jou geschonken? Dan mag je bij de aangifte voor de schenk- of erfbelasting over 2024 kiezen welke WOZ-waarde je hanteert: die uit 2024 (met waardepeildatum 1-1-2023) of straks die van 2025 (met waardepeildatum 1-1-2024). Met de laagste van die twee waarden betaal je minder schenk- of erfbelasting.

Als je niet kunt kiezen uit twee waarden omdat de WOZ-waarde van 2025 nog niet bekend is, dan geef je de WOZ-waarde uit 2024 op. Blijkt de WOZ-waarde uit 2025 uiteindelijk lager, dan kun je de Belastingdienst verzoeken de aanslag te corrigeren, óók als de bezwaartermijn al is verlopen. 

Andere waardering serviceflats

Bij serviceflats is de vrije verkoopwaarde maatgevend voor de erfbelasting. Bij andere woningen is de WOZ-waarde het uitgangspunt, maar bij serviceflats zijn er persoonlijke verplichtingen die de waarde verlagen. Denk daarbij aan verplichte afname van bijvoorbeeld warme maaltijden of bewaking. Bij de WOZ-waardering wordt met zulke verplichtingen geen rekening gehouden.

man met pen en boekwerk zit op de bank achter laptop

E-book 'Schenken en nalaten'

In het e-book komen de volgende thema's aan bod: 

 • Schenken: onder andere over besparen op schenkbelasting, de ouder als geldverstrekker en wat je kunt schenken
 • Nalaten: onder andere over fiscaal partnerschap, de hypotheek en het testament
 • Erfbelasting: onder andere over pensioenimputatie, uitkering overlijdensrisicoverzekering en aangifte.
Download e-book


man en vrouw op de bank met papierwerk

Eigen Huis Testamentadvies

De testamentadviseurs van Vereniging Eigen Huis helpen je graag bij het opstellen van een (levens)testament. Tijdens een adviesgesprek bespreekt een adviseur met je onder meer de erfbelasting, loopt hij verschillende  scenario’s met je door en bouwt hij eventueel clausules in om de erfbelasting zo laag mogelijk te houden. Het oriëntatiegesprek is kosteloos.

Naar Testamentadvies


Ook interessant in kennisbank

Krijg ik uitstel van belastingbetaling als de geërfde woning nog niet is verkocht?Hoeveel erfbelasting moet ik betalen over mijn aandeel in de nalatenschap?Hoe voorkom ik dat mijn kinderen (te)veel erfbelasting moeten betalen, als zij mijn woning erven?

Tags

WonenWonen-Belastingen

Misschien wil je hier ook meer over weten

SchenkbelastingLevenstestamentHuis ervenOverlijden partner

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube