Voor VvE'sContact
BackBelastingen

Schenkbelasting

Je kunt geld schenken aan bijvoorbeeld je kinderen om ze financieel te steunen. Het zorgt er ook voor dat je erfenis straks lager is, waardoor nabestaanden na je overlijden minder erfbelasting hoeven te betalen.

vader knuffelt dochter

Je kunt tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Is je kind tussen de 18 en 40 jaar? Dan kun je eenmalig de schenking flink verhogen.

Vrijstelling schenkbelasting (pdf)

Verhoogde schenkingsvrijstelling

Je mag je kind één keer een hoger belastingvrij bedrag schenken. Deze vrijstelling is alleen geldig als de ontvanger op het moment van schenken tussen de 18 en 40 jaar oud is. Er zijn verschillende manieren om te schenken of het geschonken bedrag te besteden. 

Verlaging schenkvrijstelling eigen woning

In 2023 is de verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning verlaagd tot € 28.947. Met ingang van 2024 wordt deze verhoogde schenkingsvrijstelling dan helemaal afgeschaft. 

Schenking gespreid besteden

Je hoeft het ontvangen bedrag niet direct te besteden. Je mag de schenking gespreid besteden over drie jaar maar het moet uiterlijk in 2025 zijn besteed. Wil je de schenking bijvoorbeeld gebruiken voor de aflossing van je hypotheek? Meestal kun je per jaar 10 % van je hypotheek boetevrij aflossen. Door de schenking gespreid te besteden aan de aflossing kun je zo'n boeterente vaak voorkomen. 

Voor de besteding geldt overigens geen leeftijdsgrens. Gespreid besteden mag dus ook als je in het tweede of derde jaar van besteding inmiddels ouder bent dan 39 jaar.

Overgangsrecht

Als je voor 2010 al een eenmalige schenking hebt ontvangen, dan geldt overgangsrecht. Je mag dan nog voor een bedrag van maximaal € 29.493 een beroep doen op de verhoogde schenkvrijstelling in verband met een eigen woning.

Tarieven schenkbelasting

De tarieven voor schenk- en erfbelasting zijn gelijk. Ze worden berekend over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt.

tarieven-schenk-en-erfbelasting.pdf (pdf)

Aangifte schenkbelasting

De ontvanger van jouw schenking moet een aangifte schenkbelasting indienen als de schenking boven de vrijstelling komt. Ook als je gebruikmaakt van de eenmalige hoge vrijstelling voor schenkingen aan kinderen of een derde, moet de ontvanger van de schenking hiervan aangifte doen.

Schenken op papier

Wie veel vermogen heeft en wil voorkomen dat bij overlijden de kinderen veel belasting over de erfenis betalen, kan ervoor kiezen om vermogen te schenken op papier. Bij een schenking op papier ontvangt het kind een schenking, maar leent dat bedrag vervolgens weer terug aan zijn ouders.

Op deze manier krijgt het kind (of de kinderen) een vordering op zijn ouder(s) die later in mindering wordt gebracht op zijn erfenis. De erfenis valt dan lager uit en dan hoeven de kinderen minder erfbelasting te betalen. Bovendien verlagen de ouders hun box 3 vermogen doordat zij een schuld hebben aan hun kind(eren). Kinderen hebben wel een vordering op de ouders, die zij in box 3 moeten opgeven.

De ‘schuld’ die ouders bij hun kind opbouwen, wordt bij de notaris vastgelegd in een schenkingsakte. Daarnaast moet er een rente worden berekend van minimaal 6%. Deze rente moet ook daadwerkelijk ieder jaar door de ouder(s) worden betaald. Wel mogen jaren worden ‘ingehaald’, maar dat moet uiterlijk voor overlijden van de ouder(s) hebben plaatsgevonden. Bovendien moet(en) de ouder(s) zelf de rente betalen en moet in dat geval samengestelde rente (dus ook rente op rente) worden betaald.

Geld schenken voor aankoop woning

Als ouder(s) zijn er meerdere mogelijkheden om je kind te helpen met bijvoorbeeld een schenking voor de financiering van zijn of haar eerste huis.

Dit zijn de mogelijkheden 

Ook interessant in kennisbank

Hoeveel mag ik belastingvrij schenken?Welke belasting betaalt een kind als de ouders een (deel van de) woning schenken?

Tags

WonenWonen-Belastingen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube