Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackBelastingen

Schenkbelasting

Je kunt geld schenken aan bijvoorbeeld je kinderen om ze financieel te steunen. Het zorgt er ook voor dat je erfenis straks lager is, waardoor nabestaanden na je overlijden minder erfbelasting hoeven te betalen.

vader knuffelt dochter

Vrijstellingen schenkbelasting 2022 en 2023

Je kunt tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Alle vrijstellingen zijn sinds 2010 voetvrijstellingen. Dat betekent dat je alleen belasting betaalt voor het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt.

Verkrijger20222023
(Pleeg)kinderen€ 5.677€ 6.035
(Pleeg)kinderen 18 - 40 jaar (eenmalig)* of€ 27.231€ 28.947
Kinderen 18 - 40 jaar (eenmalig) indien schenking wordt aangewend voor aankoop huis, aflossing (rest)schuld of voor een studie€ 106.671€ 28.947
Overige verkrijgers€ 2.274€ 2.418

* Dit is een eenmalige verhoogde vrijstelling. Deze vrijstelling is in 2023 verlaagd tot € 28.947 en vervalt in 2024. Op de eenmalige verhoogde vrijstelling moet een beroep worden gedaan bij de aangifte schenkbelasting. Op het moment van de schenking moet het kind jonger zijn dan 40 jaar of gehuwd zijn met een partner die jonger is dan 40 jaar. Als vóór januari 2010 gebruik is gemaakt van de eenmalige verhoogde vrijstelling, mag het aanvullende bedrag voor de eigen woning nog vrijgesteld worden geschonken. 

Verhoogde schenkingsvrijstelling

Je mag je kind één keer een hoger belastingvrij bedrag schenken. Deze vrijstelling is alleen geldig als de ontvanger op het moment van schenken tussen de 18 en 40 jaar oud is. Er gelden geen beperkingen aan de besteding van de schenking.  

Verlaging schenkvrijstelling eigen woning

 • In 2023 is de verhoogde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning verlaagd tot € 28.947. 
 • De ontvanger moet tussen de 18 en 40 jaar zijn, maar er hoeft geen ouder-kindrelatie te zijn. 
 • Met ingang van 2024 wordt deze verhoogde schenkingsvrijstelling dan helemaal afgeschaft. 

Schenking gespreid besteden

Je hoeft het ontvangen bedrag niet direct te besteden. Je mag de schenking gespreid besteden over drie jaar maar het moet uiterlijk in 2025 zijn besteed. Wil je de schenking bijvoorbeeld gebruiken voor de aflossing van je hypotheek? Meestal kun je per jaar 10% van je hypotheek boetevrij aflossen. Door de schenking gespreid te besteden aan de aflossing kun je zo'n boeterente vaak voorkomen. 

Voor de besteding geldt overigens geen leeftijdsgrens. Gespreid besteden mag dus ook als je in het tweede of derde jaar van besteding inmiddels ouder bent dan 39 jaar.

Overgangsrecht

Als je voor 2010 al een eenmalige schenking hebt ontvangen, dan geldt overgangsrecht. Je mag dan nog voor een bedrag van maximaal € 29.493 een beroep doen op de verhoogde schenkvrijstelling in verband met een eigen woning.

Tarieven schenkbelasting 2022 en 2023

De tarieven voor de schenkbelasting worden berekend over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt.

Tarieven 2023

Belaste deel van de schenkingTariefgroep 1 (partner** en kinderen)Tariefgroep 1A (kleinkinderen)Overige verkrijgers
€ 0 - € 138.64210%18%30%
€ 138.642 en hoger20%36%40%

Tarieven 2022

Belaste deel van de schenkingTariefgroep 1 (partner** en kinderen)Tariefgroep 1A (kleinkinderen)Overige verkrijgers
€ 0 - € 130.42510%18%30%
€ 130.425 en hoger20%36%40%

** Als partner worden gekwalificeerd:

 • Gehuwden en geregistreerd partners
 • Ongehuwden, als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
  1. zij zijn beiden meerderjarig; en
  2. zij voeren een gezamenlijke huishouding volgens de Basisregistratie Personen (BRP); en
  3. zij hebben een notariële samenlevingsovereenkomst met wederzijdse zorgverplichting (aan deze voorwaarde hoeft niet de worden voldaan als de personen al vijf jaar samenwonen); en
  4. zij zijn geen bloedverwanten in rechte lijn; en
  5. zij voldoen niet met iemand anders aan de voorwaarden in 1 t/m 4

Aangifte schenkbelasting

De ontvanger van jouw schenking moet een aangifte schenkbelasting indienen als de schenking boven de vrijstelling komt. Ook als je gebruikmaakt van de eenmalige hoge vrijstelling voor schenkingen aan kinderen of een derde, moet de ontvanger van de schenking hiervan aangifte doen.

Schenken op papier

Wie veel vermogen heeft en wil voorkomen dat bij overlijden de kinderen veel belasting over de erfenis betalen, kan ervoor kiezen om vermogen te schenken op papier. Bij een schenking op papier ontvangt het kind een schenking, maar leent dat bedrag vervolgens weer terug aan zijn ouders.

Op deze manier krijgt het kind (of de kinderen) een vordering op zijn ouder(s) die later in mindering wordt gebracht op zijn erfenis. De erfenis valt dan lager uit en dan hoeven de kinderen minder erfbelasting te betalen. Bovendien verlagen de ouders hun box 3 vermogen doordat zij een schuld hebben aan hun kind(eren). Kinderen hebben wel een vordering op de ouders, die zij in box 3 moeten opgeven.

De ‘schuld’ die ouders bij hun kind opbouwen, wordt bij de notaris vastgelegd in een schenkingsakte. Daarnaast moet er een rente worden berekend van minimaal 6%. Deze rente moet ook daadwerkelijk ieder jaar door de ouder(s) worden betaald. Wel mogen jaren worden ‘ingehaald’, maar dat moet uiterlijk voor overlijden van de ouder(s) hebben plaatsgevonden. Bovendien moet(en) de ouder(s) zelf de rente betalen en moet in dat geval samengestelde rente (dus ook rente op rente) worden betaald.

Geld schenken voor aankoop woning

Als ouder(s) zijn er meerdere mogelijkheden om je kind te helpen met bijvoorbeeld een schenking voor de financiering van zijn of haar eerste huis.

Dit zijn de mogelijkheden 

man met pen en boekwerk zit op de bank achter laptop

E-book 'Schenken en nalaten'

In het e-book komen de volgende thema's aan bod: 

 • Schenken: onder andere over besparen op schenkbelasting, de ouder als geldverstrekker en het kasrondje
 • Nalaten: onder andere over fiscaal partnerschap, de hypotheek en het testament
 • Erfbelasting: onder andere over pensioenimputatie, uitkering overlijdensrisicoverzekering en aangifte.
Download e-book


Ook interessant in kennisbank

Hoeveel mag ik belastingvrij schenken?Welke belasting betaalt een kind als de ouders een (deel van de) woning schenken?

Tags

WonenWonen-Belastingen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine september 2023

Eigen Huis Magazine september 2023
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube