Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVerzekeringen huis

Woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering keert uit bij inkomensdaling als gevolg van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Met zo'n verzekering kun je gedurende een bepaalde periode (een deel van) de maandelijkse hypotheeklasten betalen.

rekenmachine op telefoon

Afwegingen nut en noodzaak woonlastenverzekering

Heb je eigenlijk wel een woonlastenverzekering nodig als je arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt? Misschien heb je wel voldoende eigen vermogen om dit risico op te vangen, kun je besparen op uitgaven of kan jouw partner (meer) gaan werken. Soms bieden werkgevers al een (collectieve) verzekering aan of je bent al standaard verzekerd door je werkgever.

Het is belangrijk dit eerst uit te zoeken, anders betaal je onnodig premie. De overheid heeft ook verschillende vangnetten voor inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid (WIA) en werkloosheid (WW).

Kun je desondanks de hypotheek niet meer opbrengen bij eventuele arbeidsongeschiktheid of werkloosheid? Dan is een woonlastenverzekering een optie.

Aandachtspunten woonlastenverzekering

Arbeidsongeschiktheid

 • Uitkeren bij 35% arbeidsongeschikt
  Bij welk percentage arbeidsongeschiktheid krijg je een uitkering? Het heeft de voorkeur als de polis al bij 35% arbeidsongeschiktheid uitkeert.
 • Hoe minder uitsluitingen, hoe beter
  Welke uitsluitingen zijn er? De verzekering dekt niet per definitie alles. Denk aan rugklachten of psychologische klachten. Hoe minder uitsluitingen, hoe beter. Lees de voorwaarden dus goed!
 • Wanneer arbeidsongeschikt?
  Hoe bepaalt de verzekeraar voor hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent? 
 • Passende of gangbare arbeid?
  Gaat de verzekeraar uit van passende arbeid (uitgaan van werk dat qua niveau en aard aansluit op de werkervaring) of van gangbare arbeid? Enkele maatschappijen bieden een beroepsdekking: je hebt recht op dekking als je jouw eigen beroep niet meer kunt uitoefenen.
 • Sluiten looptijd en uitkeringsduur aan op jouw behoefte?
  Hoe lang is de looptijd van de verzekering en wat is de maximale uitkeringsduur? Sluit dit aan op jouw behoefte?
 • Eigenrisicoperiode
  Je kunt kiezen voor een eigenrisicoperiode. Betaalt je werkgever jouw loon volledig door gedurende het eerste ziektejaar?

Werkloosheid 

 • Sluiten looptijd en uitkeringsduur aan op jouw behoefte?
  Hoe lang is de looptijd van de verzekering en wat is de maximale uitkeringsduur? Sluit dit aan bij jouw behoefte? De WW-dekking heeft vaak maar een korte uitkeringsduur en moet daarom worden gezien als een tijdelijke oplossing of overbrugging.
 • Tijdelijk of vast contract
  Heb je bij afsluiten een tijdelijk of een vast contract? Het niet-verlengen van een tijdelijk contract is vaak niet verzekerd. Bij veel verzekeraars is er nu wel geregeld dat je verzekerd bent wanneer je vanuit een vast contract ontslag krijgt en tijdelijk werk aanneemt wat daarna weer stopt.
 • Dekking WW los af te sluiten?
  Bij de meeste verzekeraars kan de WW-dekking alleen in combinatie met een arbeidsongeschiktheidsverzekering worden afgesloten.
 • Verwacht ontslag
  Weet je bij het afsluiten van de woonlastenverzekering (WW-dekking) dat je binnenkort wordt ontslagen of verwacht je een grote reorganisatie op je werk, dan zal de verzekeraar hoogstwaarschijnlijk niet uitkeren. 

Woonlastenverzekering afsluiten 

 • Premiebetaling is maandelijks
 • Minimaal aantal uren werkzaam
 • Bijna elke verzekeraar eist dat je contractueel een minimaal aantal uren per week werkzaam bent. Ben je dit niet, of voldoe je niet aan het minimum aantal gestelde uren, dan is de kans groot dat de verzekeraar niet uitkeert bij een claim. 
 • Gezondheidsverklaring
  Voor de arbeidsongeschiktheidsdekking moet je vaak een gezondheidsverklaring invullen. In de meeste gevallen gaat het dan om een paar algemene vragen over je gezondheid.
 • Aanvang en eindleeftijd
  De aanvangsleeftijd (de leeftijd waarop je de verzekering kunt afsluiten) verschilt per verzekeraar. Dit geldt ook voor de eindleeftijd (de leeftijd waarop de verzekering stopt).

Hypotheek Aflos Verzekering

De verzekering keert een eenmalig bedrag uit bij arbeidsongeschiktheid. Dit bedrag wordt gebruikt om de top van de hypotheek mee af te lossen. De maandlasten van de hypotheek worden hierdoor blijvend verlaagd en er is geen sprake van een restschuld. De verzekering kan gecombineerd worden met een WW-dekking. Ben je werkloos, dan ontvang je tijdelijk een maandelijkse uitkering.

Verzekeringskaart

De digitale verzekeringskaart is een eenvoudige, visuele vertaling van de polisvoorwaarden. Je kunt daarmee in een oogopslag de meest relevante dekkingsinformatie van een specifiek verzekeringsproduct zien. Het gaat daarbij niet alleen om wat er vergoed wordt, maar ook om de belangrijkste uitsluitingen en andere relevante informatie. Je kunt als consument dan beter beoordelen of een bepaald soort verzekering toegevoegde waarde biedt.

Ook interessant in kennisbank

Ben ik vrij in de keuze van mijn verzekeraar voor de overlijdensrisico- en woonlastenverzekering?Hoe vergelijk ik premies voor een woonlastenverzekering?

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube