Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackWateroverlast: dit kun j...

Wateroverlast: wat kun je ertegen doen?

Extreme regenbuien zorgen in Nederland steeds vaker voor schade aan huizen. Wat kun je doen om je daartegen te beschermen?

Dakgoot in een regenbui.

Maatregelen aan en rond het huis

Als huiseigenaar kun je op verschillende manieren je huis regenbestendig maken. Zo kan een groen dak – een dak begroeid met planten – fungeren als waterbuffer om water tijdelijk op te slaan en later langzaam af te voeren, zodat het riool niet overbelast raakt bij hevige regen. Dat werkt het beste op een plat dak.

Denk ook aan een regenton, zowel geschikt voor op een balkon als in een tuin. Je koppelt dan de regenpijp af, waardoor regenwater niet meer het riool inloopt, maar in de ton. Water dat je daarmee opvangt, kun je gebruiken om planten water te geven of de auto te wassen. Er zijn ook regenzuilen en regenschuttingen. 

Heb je een laag gelegen woning of een souterrain, dan kun je met een schot of waterstopper en zandzakken voor de voordeur het nodige water tegenhouden.

Tip! Maak je huis en tuin regenproof

  • Advies om je huis bestand te maken tegen de regen is te vinden op rainproof.nl
  • Lees tips voor de tuin op huisjeboompjebeter.nl

Direct hulp bij lekkage

Bij een lekkage wil je snel geholpen worden. Via onze Spoedklusservice is dit zo geregeld. We zijn 24/7 bereikbaar en hebben een landelijke dekking. Zo is er altijd een betrouwbare vakspecialist bij jou in de buurt. En niet onbelangrijk: we rekenen een eerlijke prijs.

Wat doe je bij een dreigende overstroming?

Wat als er een overstroming dreigt aan te komen? Moet je weg? Hoe zit het met de verzekering? En hoe groot is de kans op overstroming?

Zelf verantwoordelijk voor afvoer hemelwater

Als huiseigenaar ben je in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de afvoer van hemelwater, maar je kunt het niet alleen. Woningen beschermen tegen wateroverlast is een klus die huiseigenaren, gemeenten en waterschappen samen moeten klaren. De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimte, zoals de riolering. Dat kost gemeenten miljoenen, geld dat ze via de rioolheffing bij huishoudens en bedrijven ophalen. 

Huiseigenaren hebben zelf de plicht hun huis te beschermen tegen het binnendringen van water. Dat betekent onder meer het waterdicht maken van het huis, inclusief ondergrondse ruimtes als kelder of souterrain. Dat kost al gauw duizenden euro’s. Je bent als huiseigenaar ook verantwoordelijk voor het goed functioneren van de binnenriolering: de afvoer van hemelwater en het vuile water uit onder andere de badkamer.

Soms is er subsidie

Gemeenten zorgen voor meer groen in de straten, lichten inwoners voor over groenere tuinen en andere oplossingen voor de afvoer van regenwater. Meer groen zorgt ook voor meer verkoeling in perioden van hitte en droogte. Voor het aanleggen van systemen die regenwater afvoeren naar tuin of sloot, in plaats van naar het riool, verstrekken sommige gemeenten subsidies. Ook voor het opvangen van regenwater met groene daken bestaan subsidies. Weten of jouw gemeente subsidie geeft voor een groen dak? Kijk op energiesubsidiewijzer.nl 

Verzeker je opstal en inboedel

De meeste huiseigenaren hebben een opstalverzekering. Heb je een hypotheek, dan zal de bank dat vrijwel zeker van je hebben gevraagd. De opstal van je huis is het gebouw exclusief de grond. Volgens de wet is een opstalverzekering niet verplicht, maar als het huis - het onderpand - niet goed is verzekerd, verstrekt de bank meestal geen hypotheek. Schade aan een huis kan behoorlijk oplopen en dat risico willen geldverstrekkers niet lopen. Met een inboedelverzekering kun je je verzekeren tegen schade aan alles wat er aan waarde (roerende zaken) in je huis staat.

Bekijk bij het afsluiten van een verzekering goed waar je wel en niet voor verzekerd bent. Waarvoor je precies verzekerd bent, verschilt namelijk per verzekeraar. Je kunt bijvoorbeeld verzekerd zijn voor ‘het onvoorzien binnendringen van regen, hagel, smelt- of rioolwater’ en voor ‘overstroming na hevige plaatselijke regen’. Maar weer niet voor onder andere grondwater dat je woning binnenkomt of neerslag die binnenkomt via openstaande deuren of (kelder-)ramen. 

Tip! Bereken direct je premie

Regel je opstal- en inboedelverzekering makkelijk en snel via Eigen Huis Verzekeringen. Je kunt direct je premie berekenen en bent verzekerd van goede voorwaarden.

Tags

Verduurzamen-KlimaatplannenWonen

Dit vind je misschien ook interessant

Onderhoud per seizoenStormschade: dit kun je doenMeer over funderingsproblemen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube