Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackVeilig wonen

Vijf vragen over rookmelders

Sinds 2022 zijn rookmelders verplicht in alle woningen, tot vreugde van Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting. De meeste brandslachtoffers vallen namelijk door het inademen van rook. Waar let je op bij rookmelders?

VEH Hero

1. Welke rookmelders kun je het beste gebruiken? 

Je hebt optische rookmelders (die gaan af als ze rook detecteren) en thermische melders (die reageren op hitte). Volgens Brandweer Nederland kun je in een woning het beste optische rookmelders gebruiken, dus ook in de keuken. Rook is immers het grootste gevaar bij brand.

Sommige rookmelders kun je (draadloos) koppelen. Hierdoor gaan alle geplaatste rookmelders in huis tegelijk af als een van de melders rook detecteert. Zo word je nog sneller gewaarschuwd. Verder zijn er slimme rookmelders (ook koppelbaar) die bij rook een geluidsignaal geven en je via je smartphone waarschuwen.

2. Waar plaats je rookmelders? 

Ze moeten minimaal op elke verdieping in de vluchtwegen van de woning hangen. Meestal zijn dat de gang en de overloop. Nog beter is om daarnaast ook melders op te hangen in de slaapkamers. En helemaal goed is het om ze te plaatsen in de vluchtwegen én in alle ruimtes waar brand kan ontstaan. Rookmelders moeten aan het plafond hangen – want rook stijgt op – en minstens vijftig centimeter vanaf de muur of een hoek. Plaats de rookmelder in de keuken niet in de buurt van een kooktoestel of vaatwasser. Is dat onmogelijk, hang ’m dan aan het plafond in de gang voor de keukendeur.

In de badkamer kun je beter geen rookmelder plaatsen: hij kan slecht tegen vocht. Staat daar apparatuur die brand kan veroorzaken, zoals een wasdroger, plaats de rookmelder dan in de gang op vijftig centimeter afstand van de badkamerdeur. Je hangt rookmelders eenvoudig op met schroeven. Wil je niet boren? Bij bouwmarkten zijn magnetische sets verkrijgbaar waarmee je de rookmelders eenvoudig ophangt.

3. Hoe lang gaan rookmelders mee? 

Maximaal tien jaar. Dan moet je ze vervangen, omdat een goede werking daarna niet meer kan worden gegarandeerd.

4. Hebben rookmelders onderhoud nodig? 

Absoluut. Haal er maandelijks de stofzuiger langs, dan blijven de melders zo veel mogelijk stofvrij. Als te veel stof zich ophoopt in een melder, functioneert die niet meer goed. Test de rookmelders iedere maand door de testknop in te drukken.

Heb je melders met een losse batterij die ongeveer een jaar meegaat, wacht dan niet met vervangen tot de batterij helemaal leeg is, maar vervang deze op een vaste dag in het jaar. Bijvoorbeeld als de wintertijd ingaat. Zo voorkom je dat je ’s nachts wakker schrikt van een rookmelder die met regelmatige tussenpozen piept om te waarschuwen dat de batterij bijna leeg is. Met een melder die standaard een batterij heeft die tien jaar meegaat, heb je hier natuurlijk geen last van.

5. Zijn rookmelders zinvol als je minder mobiel of slechthorend bent? 

Je kunt nog zoveel rookmelders ophangen, als je minder mobiel bent is het lastig om de woning snel te verlaten bij brand. Je kunt rookmelders koppelen met die van de buren of slimme melders zo instellen dat iemand anders, bijvoorbeeld een mantelzorger, een melding krijgt zodra de melder afgaat. Diegene kan dan meteen 112 bellen, zodat de brandweer snel bij de desbetreffende woning is. Voor slechthorenden zijn speciale rookmelders te koop. Die werken met een trilmat – die je onder het hoofdkussen legt – en felle lichtflitsen.

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Hilda Raasing (directeur-regionaal commandant Brandweer van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland), Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting.

De belangrijkste regels voor bestaande woningen vanaf juli 2022:

  • Op elke woonverdieping moet minimaal één goed werkende rookmelder hangen. Daarnaast moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt voorzien zijn van een rookmelder.
  • De rookmelders hebben een levensduur van 10 jaar.
  • Als huiseigenaar ben je verantwoordelijk voor een goede werking van de rookmelders, dus ook voor het op tijd vervangen van de batterijen.
  • Rookmelders hoef je - in tegenstelling tot nieuwbouw - niet verplicht te koppelen.
  • In bestaande woningen is het voldoende om rookmelders op batterijen op te hangen: ze hoeven niet aangesloten te zijn op elektrische voorzieningen.
  • De rookmelders zijn voorzien van het Europese EN 14604 certificaat. 
  • Voor appartementen geldt: rookmelders moeten worden geplaatst in de woning op de route naar de voordeur en niet op de route tussen de voordeur van de woning en de uitgang van het woongebouw.

Lees meer over de nieuwe wetgeving op de site van Brandweer Nederland.

Tip! Check je huis op veiligheid

Thuis is de plek waar je tot rust komt. Maar hoe veilig woon je eigenlijk? In hoeverre loop je bijvoorbeeld risico op brand of inbraak? En zijn de installaties in huis in orde? Of je veilig woont, ontdek je met onze Quickscan en Veiligheidschecklist.

Doe de check

Brandverzekering

Voorkomen is beter dan genezen. Toch kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Je woning goed verzekeren met een opstal-, inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering is altijd belangrijk.

Bescherm de waarde van je huis met het Eigen Huis Woonpakket
Vrijstaande woning met boom ervoor

Nieuwsbrief onderhoud

Meer weten over het onderhouden van je woning? Ontvang elk kwartaal tips in de Nieuwsbrief onderhoud.

Schrijf je in

Ook interessant in kennisbank

Is de brandveiligheid van mijn appartementencomplex wel in orde?Wie is verantwoordelijk voor het onderhouden van de brandgang achter mijn erf?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarSeniorenStarterVvE beheerderWonenWonen-Veiligheid

Lees meer over veilig wonen

BrandInbraak voorkomenKoolmonoxide voorkomen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube