Voor VvE'sContact
BackFinanciën

Overwaarde huis opnemen

Heb je een huis met overwaarde? Misschien wil je dit geld graag ‘uit de stenen halen’, bijvoorbeeld wanneer je geld nodig heb voor een grote uitgave of om een schenking te doen? Wat zijn de mogelijkheden om de overwaarde te benutten?

senioren krijgen hypotheekadvies

Wat is overwaarde?

Is de marktwaarde van je woning hoger dan de hypotheek, dan is er sprake van overwaarde. Is je woning bijvoorbeeld € 300.000 waard en je hypotheek € 200.000, dan heb je op dat moment een overwaarde van € 100.000. Je hebt een ruime overwaarde als de hypotheek lager dan circa 50 à 60 % van de woningwaarde is

Hoe kan ik mijn overwaarde verzilveren?

Als je in je huidige woning wilt blijven wonen en de overwaarde wilt verzilveren, heb je een aantal mogelijkheden:

 1. Je sluit een lening af bij de bank
 2. Je sluit lening af via de gemeente
 3. Je verkoopt je huis en huurt het terug

Je kunt natuurlijk ook je overwaarde benutten door je huis te verkopen en te verhuizen naar een goedkopere koopwoning of naar een huurwoning. Lees meer over overwaarde bij verkoop

Accepteer de cookies om deze inhoud te bekijken

1. Je sluit een lening af bij de bank

Een ruime overwaarde geeft de bank zekerheid voor het verstrekken van een lening. Daarnaast wordt ook je inkomen beoordeeld om te bepalen of je een lening kunt krijgen. Heb je voldoende inkomen, dan is het afsluiten van een gewone (aflossingsvrije) hypotheek over het algemeen de beste en de meest voordelige oplossing.

Heb je een grote overwaarde maar een laag (pensioen)inkomen, dan kan het door de inkomenstoets zijn dat je toch geen geld kunt lenen voor een gewone hypotheek. Hier biedt de opeethypotheek mogelijk een oplossing. Bij deze hypotheekvorm betaal je de rente niet uit je maandelijkse inkomen maar wordt de rente bij de schuld opgeteld. De schuld wordt daardoor telkens hoger en de overwaarde lager. 

Lees meer over de opeethypotheek

2. Je sluit een lening af via de gemeente

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) biedt financieringsoplossingen die gemeenten aan inwoners kunnen aanbieden. Voor huiseigenaren met overwaarde die hun huis levensloopbestendig willen maken, biedt SVn de Blijverslening en de Verzilverlening aan.

Bij de Blijverslening wordt getoetst of je inkomen voldoende is om de maandlast te kunnen betalen. Bij de Verzilverlening wordt de rente bij de schuld geschreven. De Verzilverlening is daardoor ook geschikt voor huiseigenaren die wel een ruime overwaarde, maar onvoldoende inkomen hebben om de maandlast te betalen. Gemeenten bepalen zelf of en welke leningen van SVn ze aanbieden. Ze kunnen ook aanvullende voorwaarden stellen. 

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Het doel van de Wmo is om burgers te helpen zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Bijvoorbeeld door financieel te helpen bij de aanschaf van een traplift. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo  Meer informatie vind je op de website van je gemeente.  

3. Je verkoopt je huis en huurt het terug

Een andere optie om je overwaarde te verzilveren, is je huis verkopen aan een organisatie en vervolgens terug huren, ook wel ‘sale and lease back’ genoemd. Je krijgt dan in één keer een bedrag in handen. Meestal ligt dit tussen 70 % en 80 % van de waarde van de woning. Vervolgens betaal je meestal een marktconforme huur aan de verhuurder. Organisaties die deze mogelijkheid aanbieden zijn bijvoorbeeld Behouden Huis (zonder huurbetaling) en Levius (met huurbetaling). Doordat je bij de meeste aanbieders een (geïndexeerde) huur moet betalen, stijgen over het algemeen je woonlasten ten opzichte van de oude situatie. Dit kan ook betekenen dat je het verzilverd kapitaal uiteindelijk moet gebruiken om de huur te kunnen blijven betalen. Laat je daarom goed adviseren en vraag je adviseur om een vergelijk met andere verzilveroplossingen. Deze mogelijkheid van verzilveren valt niet onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

man op de bank achter laptop

Overwaarde scan

Ontdek in een paar minuten wat de mogelijkheden zijn om de overwaarde van je huis op te nemen.

Doe nu de overwaarde scan


Meer weten over je opties?

Een financieel adviseur kan voor je doorrekenen welke oplossing het beste bij jouw situatie past, nu én in de toekomst. De hypotheekadviseurs van Eigen Huis Hypotheekadvies geven je graag advies op maat.

Hypotheekadvies
senioren krijgen hypotheekadvies

Waar kan ik mijn overwaarde verzilveren? 

Als je in je huidige woning wilt blijven wonen en de overwaarde wilt verzilveren, heb je een aantal mogelijkheden. Bekijk hier het overzicht van de 12 verzilverproducten die Vereniging Eigen Huis heeft beoordeeld.

Lening bij de bank

ABN AMRO Overwaarde Hypotheek (pdf)

Zilverhuis Hypotheek (pdf)

Florius Verzilver Hypotheek (pdf)

ASR WelThuis Levensrente hypotheek (pdf)

19001199 Overwaardescan-interactief_05.pdf (pdf)

Hypotheek (pdf)

Huis verkopen en terug huren

Behouden Huis (pdf)

Levius (pdf)

Met deze diensten helpen wij jou

 • Eigen Huis Hypotheekadvies

  Onafhankelijk en betrouwbaar. Eerste gesprek is gratis.

  Maak een afspraak
 • Eigen Huis Verzekeringen

  Van opstal en inboedel tot rechtsbijstand.

  Bekijk alle verzekeringen
 • Nog even dit...

  Gezin aan tafel met speelgoed

  Als huiseigenaar wil je zorgeloos wonen. Vereniging Eigen Huis helpt je daarbij:

  • We komen op voor jouw belangen in politiek Den Haag
  • We adviseren je bij het onderhoud en verbouwen van je huis 
  • We helpen je besparen op je woonlasten
  • We geven tips voor veilig en gezond wonen 
  • En nog veel meer …

   Word daarom lid voor slechts € 30,60 per jaar. Samen staan we sterker.

  Word lid

  Tags

  FinanciënSeniorenWonenWonen-Woonsituatie

  Ook interessant

  Pensioen en nieuwe hypotheek afsluitenMet pensioen? Aflossingsvrije hypotheek

  Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

  Direct naar

  OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
  VEH
  PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
  facebookinstagramlinkedintwitteryoutube