Overwaarde huis opnemen

Heb je een huis met overwaarde? Misschien wil je dit geld graag ‘uit de stenen halen’, bijvoorbeeld voor het aanpassen van je woning, voor een grote uitgave ineens of een maandelijkse aanvulling van je pensioen. Wat zijn de mogelijkheden?

Wat is overwaarde?

Is je woning meer waard dan de hypotheek die erop rust, dan is er sprake van een overwaarde. Bij een ruime overwaarde is de hypotheek lager dan circa 50 à 60 % van de woningwaarde.

Video: hoe kan ik mijn overwaarde gebruiken?

Welke mogelijkheden zijn er om overwaarde te gebruiken als je in je eigen huis wil blijven wonen? En welke aandachtspunten horen daarbij? In deze video vertellen financieel experts Clasien Ouderdorp en Michel Ligtlee alles over overwaarde verzilveren.

Overwaarde huis verzilveren

Als je in je huidige woning wil blijven wonen en de overwaarde wil verzilveren, heb je een aantal mogelijkheden:

  • een lening afsluiten bij de bank
  • een lening afsluiten via de gemeente
  • je huis verkopen en terug huren

Laat je goed informeren door een financieel adviseur, voordat je een keuze maakt voor een verzilveroplossing. Bespreek met de adviseur je wensen en laat doorrekenen welke oplossing het beste bij jouw situatie past, nu en in de toekomst. Je kunt ook een afspraak maken met een van de adviseurs van Eigen huis Hypotheekadvies.

Lening afsluiten bij de bank

Een ruime overwaarde geeft de bank zekerheid voor het verstrekken van een lening. Meestal wordt ook je inkomen beoordeeld om te bepalen of je een lening kunt krijgen. Dit betekent dat mensen met een grote overwaarde en een laag inkomen vaak toch geen geld  kunnen lenen.

Er zijn ook leningen waarbij je de rente niet uit je maandelijkse inkomen betaalt. Dan is een laag inkomen geen belemmering. De rente wordt dan door de geldverstrekker bij de schuld opgeteld. Hierdoor wordt de schuld telkens hoger en hou je minder overwaarde over. Voorbeelden van dergelijke leningen zijn de ABN AMRO Overwaarde Hypotheek, de Florius Verzilverhypotheek en het Rabo OverwaardePlan.

Heb je wel voldoende inkomen, dan is het afsluiten van een gewone aflossingsvrije hypotheek over het algemeen de beste en de meest voordelige oplossing. Je adviseur kan je hierover verder informeren.

Lening afsluiten via de gemeente

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) biedt financieringsoplossingen die gemeenten aan inwoners kunnen aanbieden. Voor huiseigenaren met overwaarde die hun huis levensloopbestendig willen maken, biedt SVn de Blijverslening en de  Verzilverlening aan.

Bij de Blijverslening wordt getoetst of je inkomen voldoende is om de maandlast te kunnen betalen. Bij de Verzilverlening wordt je inkomen niet getoetst. De rente wordt bij de schuld geschreven. De Verzilverlening is daardoor ook geschikt voor huiseigenaren die wel een ruime overwaarde, maar onvoldoende inkomen hebben om de maandlast te betalen. Gemeenten bepalen zelf of en welke leningen van SVn ze aanbieden. Ze kunnen ook aanvullende voorwaarden stellen. 

Lees meer over financieringen van het SVn

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Het doel van de Wmo is om burgers te helpen zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Bijvoorbeeld door financieel te helpen bij de aanschaf van een traplift. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo  Meer informatie vind je op de website van je gemeente.   

Huis verkopen en terug huren

Een andere optie om je overwaarde te verzilveren, is je huis verkopen aan een organisatie en vervolgens terug huren, ook wel ‘sale and lease back’ genoemd. Je krijgt dan in één keer een bedrag in handen. Meestal ligt dit tussen 70 % en 80 % van de waarde van de woning. Vervolgens betaal je meestal een marktconforme huur aan de verhuurder. Organisaties die deze mogelijkheid aanbieden zijn bijvoorbeeld Behouden Huis (zonder huurbetaling) en Levius (met huurbetaling). Doordat je bij de meeste aanbieders een (geïndexeerde) huur moet betalen, stijgen over het algemeen je woonlasten ten opzichte van de oude situatie. Dit kan ook betekenen dat je het verzilverd kapitaal uiteindelijk moet gebruiken om de huur te kunnen blijven betalen. Laat je daarom goed adviseren en vraag je adviseur om een vergelijk met andere verzilveroplossingen. Deze mogelijkheid van verzilveren valt niet onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Hypotheek op maat

Platform Hypotheken 

Vereniging Eigen Huis zet zich al jaren in voor meer mogelijkheden om overwaarde te verzilveren en neemt bijvoorbeeld deel aan het Platform Hypotheken. Banken, verzekeraars, de overheid en andere (consumenten)organisaties zoeken hier samen naar oplossingen voor knelpunten bij hypotheekverstrekking. Een van de resultaten van het platform is dat senioren inmiddels gemakkelijker dan voorheen een hypotheek kunnen krijgen als ze verhuizen naar een andere woning. 

Meer informatie over hypotheekmogelijkheden voor senioren

Ook interessant

Pensioen en nieuwe hypotheek afsluiten

Bij pensioen verandert je inkomen. Kun je dan nog een nieuwe hypotheek krijgen? Mogelijkheden hypotheek

Met pensioen

Ga je met pensioen, dan heeft dit gevolgen voor je financiën. Hoe ziet je inkomen er straks uit en welke gevolgen heeft het voor je hypotheek? Gevolgen financiën

Aflossingsvrije hypotheek

Je gaat met pensioen en je hebt een aflossingsvrije hypotheek. Is deze hypotheek dan nog betaalbaar? Opties aflossingsvrij

Overwaarde oplossingen

Als je in je huidige woning wil blijven wonen en de overwaarde wil verzilveren, heb je een aantal mogelijkheden. Bekijk de mogelijkheden