Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackOnderhoud buiten

Schuin dak

Een schuin dak heeft weinig onderhoud nodig. Toch is het goed je dak regelmatig na te (laten) kijken, zeker na bijvoorbeeld stormachtig weer. Hoe lang gaat een schuin dak mee, wat kost vervanging en welk onderhoud kun je uitvoeren?

Straat met huizen met een schuin dak

Hoe lang gaat een schuin dak mee? 

Dakconstructie

De dakconstructie gaat in principe net zo lang mee als je woning. Maar door bijvoorbeeld houtrot en extreme wind kan vervanging eerder nodig zijn. Laat het dak eventueel door een deskundige nakijken. 

Dakpannen

De levensduur van keramische dakpannen is zo'n 75 jaar, betonnen dakpannen gaan zo'n 40 jaar mee. Dakpannen zijn aan vervanging toe als ze poreus worden en lekkages veroorzaken. Dit kun je controleren door op de pannen te tikken. Bij een heldere klank zijn ze vaak nog goed, bij een doffe klank zit er vocht in en zijn ze aan vervanging toe. Ook panschilfers in de goot kunnen duiden op veroudering. Op de meeste dakpannen zit 30 jaar garantie.

Welk onderhoud heeft een schuin dak nodig?

Vanwege de hoogte is onderhoud aan een schuin dak niet zonder risico's. Schakel eventueel een dakdekkersbedrijf in als je het niet ziet zitten om zelf het dak op te gaan. Welk onderhoud kun je doen?

Dakpannen herstellen

Vervang gescheurde en gebroken dakpannen. Ontbrekende of losliggende nokvorsten - dit zijn de pannen die de nok afdekken - kun je met cement bevestigen of met een flexibele mortel.

Dakgoten legen

Maak regelmatig de dakgoten schoon, vooral als je in een bosrijk gebied woont. Water dat niet weg kan lopen door ophopend vuil tast de goot op den duur aan.

Algen en mossen verwijderen

Op betonnen dakpannen groeien eerder algen en mossen dan op keramische dakpannen. Algen en mossen kun je het beste verwijderen met een hogedrukspuit of borstel. Behandel de pannen eventueel met een moswerend of mosdodend product. Na het reinigen kun je de dakpannen nog behandelen met een vochtwerend product.

Kilgoot controleren

De kil is de knik in het dak waar twee dakdelen in een hoek samenkomen. Hier zijn de dakpannen schuin afgezaagd met daaronder een kilgoot. Omdat de kilgoot gevoelig is voor lekkage, is het goed deze regelmatig te controleren.

Wat kost het vervangen van een schuin dak?

Wat vervanging van een schuin dak kost, hangt af van bijvoorbeeld het type dakpan (beton of keramisch), de oppervlakte en eventuele extra isolatie. Met de Prijzenindicator kun je zelf berekenen wat het vervangen van dakpannen op een schuin dak ongeveer kost. Besteed je de klus uit, vraag dan bij minimaal drie aannemers een offerte op, zodat je goed kunt vergelijken. Een aantal specifieke aandachtspunten bij het uitbesteden van deze klus:

  • Is het dakdekkersbedrijf aangesloten bij een brancheorganisatie, zoals Branchevereniging Gebouwschil Nederland of Bouwend Nederland?
  • Hebben de dakpannen een KOMO-productcertificaat? Hiermee voldoen ze aan bepaalde kwaliteitseisen.
  • Worden de dakpannen verankerd? Dit gebeurt met zogenoemde panhaken, die ervoor zorgen dat de pannen blijven liggen bij harde wind.
  • Tip: denk bij het vernieuwen van een dak ook aan de mogelijkheid om het dak meteen te isoleren.
Lees ook de tips aannemer en offerte


Ook interessant in kennisbank

Waar moet je op letten als je onderhoudsklussen uitbesteedt?Wanneer moet ik mijn schuine dak vervangen?Heeft het reinigen en coaten van dakpannen zin?

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarSeniorenStarterVvE beheerderWonenWonen-Onderhoud

Lees meer over onderhoud

Kozijnen en beglazingSchilderwerkWat kost onderhoud?

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube