Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackFunderingsproblemen

Betonrot herstel

Betonrot is de algemene benaming voor de aantasting van beton door het roesten van de wapening. Hoe ontstaat betonrot? Hoe kun je betonrot herkennen en hoe kun je betonrot herstellen? Wij leggen het uit.

huis verzakt door betonrot en funderingsproblemen

Wat is betonrot?

De term betonrot doet vermoeden dat het beton zelf rot. Dit is niet het geval. Betonrot wordt meestal veroorzaakt door corrosie van de wapening. Stalen wapening wordt aangebracht in het beton om de draagkracht van het beton te vergroten. Bij betonrot ontstaat er roest op de stalen wapening door vocht, waardoor het staal uitzet. Hierdoor kan het beton barsten of is er sprake van afbrokkelend beton. Met als gevolg dat er nog meer vocht komt en het verder gaat roesten. Uiteindelijk kunnen ook vloeren doorzakken en op termijn bezwijken.

Hoe kun je betonrot herkennen?

Betonrot is als eerste zichtbaar door donkere vlekken, roest, aan de oppervlakte van het beton. Vervolgens ontstaan er scheuren op de plek van het gewapende beton. Uiteindelijk worden delen van het beton weggedrukt. Doordat de beschermlaag verdwijnt, de wapening komt bloot te liggen, versnelt het proces zich en verzwakt de betonnen constructie.

Hoe ontstaat betonrot?

Betonrot kan ontstaan als er vocht en zuurstof bij gewapend beton komt. Er zijn verschillende oorzaken voor betonrot:

  • Indringing van chloriden
    Vroeger werd er regelmatig calciumchloride toegevoegd aan het beton, zodat het beton sneller hard werd. Chloriden past echter ook de wapening aan. Dit probleem is vaak zichtbaar bij kwaaitaal en mantavloeren.
  • Mechanische scheuren
    Door een te zware belasting op een balkon of een zwaar voorwerp dat in aanraking komt met het beton kan de constructie scheuren of losraken. Vocht heeft zo vrij spel en zorgt voor wapening aantasting.
  • Onvoldoende dekking van de wapening in het beton
    Dit kan in de ontwerpfase en de uitvoeringsfase ontstaan. Vroeger was de kwaliteit van beton een stuk minder. Het beton werd gemaakt met onvoldoende betondekking op de wapening waardoor vocht en zuurstof makkelijker bij de wapening kan komen. Met als gevolg dat de wapening gaat roesten.

Hoe kun je betonnen constructies herstellen?

Als gevolg van betonrot kan beton barsten. Het is belangrijk om een betonrot reparatie uit te laten voeren om gevaarlijke consequenties te voorkomen. Hoe zorg je ervoor dat je de wapening beschermt? Betonrot herstel je op verschillende manieren, afhankelijk van de schade. Bijvoorbeeld door de wapening vrij en schoon te maken en het beton te herstellen met een reparatiemiddel of door de gehele betonconstructie extra te ondersteunen. Soms moet ook de dragende constructie compleet vervangen worden. Een betonreparateur kan een kleine betonrot reparatie uitvoeren. Hij zorgt dat het aangetaste beton verdwijnt, ontroest en primeert de wapening en smeert daarna de aangetaste plek aan. Schakel hiervoor altijd een betonreparateur in om de juiste betonrot reparatie uit te laten voeren. Kies voor een deskundige die is aangesloten bij de Vakgroep gecertificeerde Beton Reparatiebedrijven (VBR).

Aandachtspunten betonrot

  • Bij grote projecten met veel betonrot is het verstandig om eerst de mate van aantasting te laten onderzoeken door een adviesbureau, met daarbij een compleet hersteladvies. Deze adviseurs zijn aangesloten bij de Vereniging Adviseurs Beton Onderhoud en Reparatie (VABOR).
  • Betonrot wordt wel eens verward met pop-outs. Dit zijn kleine afgebrokkelde stukken die losraken van het beton. Meestal zijn er dan ook roestvlekken of bevat beton bruine puntjes. Er is nog steeds sprake van een beschermende laag waardoor de veiligheid niet afneemt.
  • Betonrot kan een gevolg zijn van funderingsproblemen. Door verzakking kunnen betonnen onderdelen gaan scheuren waardoor vocht makkelijker bij de wapening komt.

Ook interessant in kennisbank

Wat is de oorzaak van betonrot en hoe kan ik dit herstellen?Wat zijn die bruine vlekken op het plafond?

Tags

HuiseigenaarWonenWonen-Veiligheid

Meer weten over funderingsproblemen

Risicogebieden en herkenningMeer over funderingsproblemen

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube