Wanneer moet je je huis schilderen?

Wat is het beste moment om het buitenschilderwerk van je huis aan te pakken en hoe vaak moet je dat doen? We leggen het uit in 3 vragen en antwoorden. 

Hoe weet je wanneer je huis aan een verfbeurt toe is?

Door ieder voor- en najaar het houtwerk even na te lopen. Blijft er bij het schoonmaken van de kozijnen verf op de doek achter, dan heeft het buitenschilderwerk zijn langste tijd gehad. Ook blaasjes of scheuren zijn een indicatie. Die zie je vaak het eerst bij de liggende onderdelen, zoals de onderdorpels, waar het water op blijft staan. Is de verf verkleurd of is er serieuze houtrot, dan wordt het ook tijd om de boel onder handen te nemen. Stel het buitenschilderwerk niet uit, dan ben je door herstelwerkzaamheden uiteindelijk veel duurder uit.

Wat zijn de beste weersomstandigheden voor buitenschilderwerk?

De ideale schildertemperatuur is tussen de 10 en 30 graden Celsius. Bij een te lage temperatuur droogt de verf niet snel genoeg. Bij een te hoge temperatuur droogt de verf juist weer te snel waardoor mogelijk blaasjes ontstaan. Verf niet als het buiten vochtig is: het vocht kan in de natte verflaag trekken. 

Gelet op de beste weersomstandigheden, is de periode van april tot oktober het meest geschikt voor buitenschilderwerk. Maar bij een vroeg voorjaar of zacht najaar, kun je ook eerder of later de kwast ter hand nemen. Kijk vooral naar de weersomstandigheden van de dag waarop je wilt verven en de dagen erna, zodat je het schilderwerk ook echt in één keer kunt afronden.    

Hoe vaak moet je de buitenkant van de woning schilderen?

Dat hangt af van de kwaliteit van de verf, de houtsoort van de kozijnen (vurenhout en grenen zijn kwetsbaarder dan hardhout, zoals meranti) en de ligging van het huis. Gevels op het zuidwesten hebben bijvoorbeeld meer te lijden onder zon en regen en zijn daardoor eerder toe aan een verfbeurt. Ook de verfkleur speelt een rol. Donkere kleuren moet je eerder verven dan lichte. Ze absorberen zonlicht, worden warmer en kunnen daardoor eerder uitzetten en krimpen. Zo ontstaan scheuren en kan vocht in het hout trekken.

Schilderwerk liever laten doen?

Zie je het niet zitten om de buitenkant van je huis zelf te schilderen en wil je het liever laten doen? Maak dan gebruik van onze Eigen Huis Schilderservice: gemak en zekerheid voor een goede prijs.

Onze Schilderservice werkt met gekwalificeerde schilders, professionele verf en lange garantie. En om de kwaliteit te borgen, komen we het geleverde werk achteraf nog eens controleren. Zo weet je zeker dat het schilderwerk netjes wordt gedaan en heb je er jarenlang plezier van! Onze schilders blijven vooralsnog aan het werk en houden zich aan de richtlijnen van het RIVM.

Eigen Huis Schilderservice


Lees meer over schilderen

Buiten schilderen: 10 veelgemaakte fouten

Wil je afbladderende verf, openspringende naden en houtrot voorkomen? Ontdek hoe je het schilderwerk beter aanpakt zonder deze 10 veelgemaakte fouten. Lees meer

Zo herken je een goede schildersofferte

Wil je je huis laten schilderen? Let dan niet alleen op de prijs, maar ook op wat het schildersbedrijf je voor dat bedrag biedt. Tips schildersofferte

Zo pak je zelf het buitenschilderwerk aan

Het voorjaar is een mooi moment om het buitenschilderwerk van je huis aan te pakken. Ben je van plan dit zelf te doen? Wij geven je 4 tips mee.   Lees 4 tips