Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackKlimaatverandering

Bereid je huis voor op storm

Door klimaatverandering hebben we vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen om je huis voor te bereiden op de kracht van harde wind en regen? Hoe voorkom je lekkage? Wat dekt de verzekering?

Dakgoot in een regenbui.

Tips om stormschade te voorkomen 

Er zijn een aantal preventieve maatregelen die je kunt nemen om stormschade te voorkomen. Sommige maatregelen kosten wat meer tijd en dus is het verstandig om dat mee te nemen in het algemene onderhoud van je woning.

 • Controleer het dak en let daarbij op de schoorsteen, dakpannen, zonnepanelen, dakgoten en (schotel)antennes. Zit er niks los? 
 • Controleer de schutting, die kan behoorlijk veel wind vangen. Staat die stevig vast in de grond? Staan er delen los of is het hout rot? Stut de schutting indien nodig. 
 • Haal dode en uitstekende takken uit bomen. Vooral als bomen nog veel blad hebben, kunnen ze tijdens een storm veel schade veroorzaken. Verwijder oude en verrotte bomen op tijd. 
 • Laat een rieten dak jaarlijks controleren door een rietdekker. Dat voorkomt niet alleen stormschade, maar zorgt er ook voor dat je dak langer meegaat. 
 • Zet nieuwe dakpannen vast met pannenhaken
 • Plaats een aantal ontluchtingspannen een meter onder de nok om drukverschillen op te vangen. Bij hevige storm wordt boven de dakpannen een vacuüm gezogen. Daardoor kunnen de dakpannen naar beneden rollen.    

Heb je toch schade, bekijk dan wat je kan doen op de pagina stormschade. Meer weten over onderhoud van je woning? Lees verder op de pagina over onderhoud.

Straatbeeld met huizen en bomen

Vlak voor de storm

 • Sluit alle deuren en ramen. Vergeet ook de garagedeur en eventuele rolluiken niet.
 • Draai de zonwering omhoog. 
 • Zet parasols, tuinstoelen, potten met planten en buitenspeelgoed zoveel mogelijk binnen of zet het vast. 
 • En houd natuurlijk de weerwaarschuwingen en nieuwsberichten in de gaten. 

 Lekkage voorkomen 

 • Maak de dakgoten schoon. Bladeren en vuil in de dakgoot kunnen verstoppingen veroorzaken. De dakgoot stroomt dan over of het water kruipt omhoog onder de dakpannen. Controleer de dakgoot in de herfst en winter en maak die - indien nodig - goed schoon. Plaats een bladvanger in de regenpijp(en) zodat de bladeren op het terras terechtkomen en niet in de riolering. Plaats geen bolrooster in de afvoer. Deze zorgt er wel voor dat de bladeren tegen worden gehouden maar ook dat het water niet meer goed kan wegstromen 
 • Inspecteer het dak. Bij een plat dak is de kans op lekkage groter dan bij een schuin dak. Onderhoud de dakbedekking goed door deze schoon te vegen. Inspecteer met regelmaat zelf het dak of huur er iemand voor in. Onderneem bij scheuren, blazen of losse delen direct actie. Een schuin dak heeft weinig onderhoud nodig, maar toch is het belangrijk dat ook regelmatig te (laten) inspecteren. Let hierbij op gescheurde of gebroken dakpannen en ontbrekende of losliggende nokvorsten  

Tip! Regel hulp via de Klusservice

Heb je hulp nodig van een vakman of klushulp bij de voorbereidingen op storm? Regel dit makkelijk via onze Klusservice. Je kiest zelf wanneer de vakman langskomt en ziet direct de prijs. 

Klusservice
man belt op bank achter laptop

Verzeker je opstal en inboedel 

Met een inboedelverzekering verzeker je je spullen in huis en soms ook buitenshuis tegen schade door onder meer lekkage. Met een opstalverzekering verzeker je je woning (de vaste onderdelen) tegen schade door onder meer bliksem en storm. Waarvoor je precies verzekerd bent, verschilt per verzekeraar. Ontstaat er (storm)schade omdat je achterstallig onderhoud hebt, dan kan het bijvoorbeeld zijn dat je niet verzekerd bent. Bekijk bij het afsluiten van een verzekering dus goed waar je wel en niet voor verzekerd bent. Via Eigen Huis Verzekeringen ben je verzekerd van goede voorwaarden en scherpe premies.

Eigen Huis Verzekeringen
Vrijstaande woning met boom ervoor

Nieuwsbrief onderhoud

Meer weten over het onderhouden van je woning? Ontvang elk kwartaal tips in de Nieuwsbrief onderhoud.

Schrijf je in

Tags

HuiseigenaarWonenWonen-Onderhoud

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube