Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackKlimaatverandering

Gevolgen van klimaatverandering

Klimaatverandering leidt tot droge periodes, hevige stormen en extreme regenval. Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering en wat kun je doen in en om huis? Zo ben je beter bestand tegen wateroverlast, hittestress en andere risico's.

droge grond met grasspriet

De aarde warmt op. Dit heeft grote gevolgen zoals het vaker voorkomen van droge periodes, hevige stormen en extreme regenval. Overheden en gemeenten nemen maatregelen om Nederland klimaatbestendig te maken, zoals rivieren verbreden, dijken verstevigen en klimaatadaptief bouwen. In stedelijk gebied hebben we steeds vaker te maken met wateroverlast en hittestress en ook hier worden maatregelen genomen. Op kleine schaal, in en om je huis, kun je ook aanpassingen doen om je te beschermen tegen klimaatrisico's.

Gevolgen van klimaatverandering

Het is belangrijk om je huis en tuin voor te bereiden op de risico's van het veranderende klimaat: klimaatadaptatie. Zo heb je minder last van hitte, droogte en wateroverlast. Met deze gevolgen van klimaatverandering hebben we te maken:

 • Het wordt natter: in het voorjaar, najaar en de winter valt er meer neerslag.   
 • Er is meer kans op overstromingen: de rivieren kunnen bij hevige regenval het water niet meer goed afvoeren. 
 • Er is meer kans op wateroverlast: de riolering kan het vele water niet meer aan. 
 • De winters worden zachter; het vriest minder vaak. 
 • De zomers worden droger en heter
 • Als gevolg van langdurige droogte kunnen huizen verzakken.   
 • Hittestress bij bewoners: de temperatuur in de steden en in de woning zelf worden hoger doordat de bebouwing warmte vasthoudt. 

Klimaatrisico's

Website image

Op overstroomik.nl kun je de waterhoogte in jouw buurt zien bij een overstroming en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Deze tool is een initiatief van Rijkswaterstaat, de veiligheidsregio's, de waterschappen, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ministerie van Justitie en Veiligheid en het Deltaprogramma.

Gemeenten en klimaatadaptie

Gemeenten hebben zich via het deltaplan ruimtelijke adaptatie (DPRA) gecommitteerd aan een ‘klimaatbestendig en waterrobuust’ Nederland in 2050. Dit houdt in dat gemeenten inwoners en bedrijven ondersteunen bij het aanpassen aan het veranderende klimaat en het aanpakken van klimaatgerelateerde problemen in de openbare ruimte. Hierdoor wordt de leefomgeving niet alleen beter beschermd, maar ook aantrekkelijker en gezonder voor iedereen.

Sommige gemeenten verstrekken subsidie voor groene maatregelen. Lees op de site van jouw gemeente wat je gemeente doet aan klimaatadaptatie en hoe jij kunt bijdragen. Bekijk de Groene Subsidiewijzer van MilieuCentraal om te zien welke subsidies er zijn.

Het klimaat verandert: wat kun je zelf doen

Je kunt op verschillende manieren je huis en tuin beschermen tegen het veranderende klimaat en de extreme weersomstandigheden. Je vindt hierover meer informatie op onze website.

Lees meer over

Bescherm jezelf tegen wateroverlastBereid je huis voor op stormEen groendakHuis koel houdenWater opvangen in je tuin

Meer informatie over klimaatadaptatie

Tags

AppartementseigenaarHuiseigenaarSeniorenStarterVvE beheerderWonenWonen-Veiligheid

Misschien vind je dit ook interessant

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube