Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackKlimaatverandering

Wateroverlast: wat kun je ertegen doen?

Extreme regenbuien zorgen in Nederland steeds vaker voor wateroverlast en daarmee schade aan huizen. Wat kun je doen om je huis te beschermen tegen hevige buien?

Dakgoot in een regenbui.

Maatregelen in en rond het huis

Als huiseigenaar kun je op verschillende manieren je huis beschermen tegen hevige regenval:

 • Leg een groendak aan. Een groendak kan fungeren als waterbuffer om water tijdelijk op te slaan en later langzaam af te voeren, zodat het riool niet overbelast raakt bij hevige regen. Dat werkt het beste op een plat dak.
Een groendak
 • Plaats een regenton. Dit kan zowel op een balkon als in een tuin. Je koppelt dan de regenpijp af, waardoor regenwater niet meer het riool inloopt, maar in de ton. Water dat je daarmee opvangt, kun je gebruiken om planten water te geven of de auto te wassen. Er zijn ook regenzuilen en regenschuttingen. 
Water opvangen in je tuin
 • Plaats een schot, waterstopper of zandzakken voor de voordeur. Dit is met name van belang om bij een laag gelegen woning of een souterrain het nodige water tegenhouden.

Je huis en tuin regenproof

Direct hulp bij lekkage

Bij een lekkage wil je snel geholpen worden. Via onze Spoedklusservice is dit zo geregeld. We zijn 24/7 bereikbaar en hebben een landelijke dekking. Zo is er altijd een betrouwbare vakspecialist bij jou in de buurt. En niet onbelangrijk: we rekenen een eerlijke prijs.

Dreigende overstroming

Wat als er een overstroming dreigt aan te komen? Moet je weg? Hoe zit het met de verzekering? En hoe groot is de kans op overstroming?

Zelf verantwoordelijk voor afvoer hemelwater

Als huiseigenaar ben je in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor de afvoer van hemelwater, maar je kunt het niet alleen. Woningen beschermen tegen wateroverlast is een klus die huiseigenaren, gemeenten en waterschappen samen moeten klaren.

 • De gemeente is verantwoordelijk voor de openbare ruimte, zoals de riolering. Dat kost gemeenten miljoenen, geld dat ze via de rioolheffing bij huishoudens en bedrijven ophalen.
 • Als huiseigenaar heb je zelf de plicht om je huis te beschermen tegen het binnendringen van water. Dat betekent onder meer het waterdicht maken van het huis, inclusief ondergrondse ruimtes als kelder of souterrain. Dat kost al gauw duizenden euro's.
 • Je bent als huiseigenaar ook verantwoordelijk voor het goed functioneren van de binnenriolering: de afvoer van hemelwater en het vuile water uit onder andere de badkamer.

Subsidie

Meer groen helpt tegen wateroverlast en zorgt tegelijkertijd voor meer verkoeling in perioden van hitte en droogte. Gemeenten zorgen voor meer groen in de straten, geven voorlichting over groenere tuinen en andere oplossingen voor de afvoer van regenwater. Voor het aanleggen van systemen die regenwater afvoeren naar tuin of sloot, in plaats van naar het riool, verstrekken sommige gemeenten subsidies. Ook voor het opvangen van regenwater met groene daken bestaan subsidies. 

Weten of jouw gemeente subsidie geeft voor een groendak of andere maatregelen? Kijk op energiesubsidiewijzer.nl 

Verzeker je opstal en inboedel

De meeste huiseigenaren hebben een opstalverzekering. Heb je een hypotheek, dan zal de bank dat vrijwel zeker van je hebben gevraagd. De opstal van je huis is het gebouw exclusief de grond. Volgens de wet is een opstalverzekering niet verplicht, maar als het huis - het onderpand - niet goed is verzekerd, verstrekt de bank meestal geen hypotheek. Schade aan een huis kan behoorlijk oplopen en dat risico willen geldverstrekkers niet lopen. Met een inboedelverzekering kun je je verzekeren tegen schade aan alles wat er aan waarde (roerende zaken) in je huis staat.

Bekijk bij het afsluiten van een verzekering goed waar je wel en niet voor verzekerd bent. Waarvoor je precies verzekerd bent, verschilt namelijk per verzekeraar. Je kunt bijvoorbeeld verzekerd zijn voor ‘het onvoorzien binnendringen van regen, hagel, smelt- of rioolwater' en voor ‘overstroming na hevige plaatselijke regen'. Maar weer niet voor onder andere grondwateroverlast of neerslag die binnenkomt via openstaande deuren of (kelder-)ramen. 

Tip! Bereken direct je premie

Regel je opstal- en inboedelverzekering makkelijk en snel via Eigen Huis Verzekeringen. Je kunt direct je premie berekenen en bent verzekerd van goede voorwaarden.

Tags

Verduurzamen-KlimaatplannenWonen

Dit vind je misschien ook interessant

Onderhoud per seizoenStormschade: dit kun je doenMeer over funderingsproblemen

Deel deze pagina

 • facebook
 • twitter
 • linkedin
 • mail
 • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggenAdres
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube