
Is je woning meer waard dan de hypotheek die erop rust, dan is er sprake van een overwaarde. Bij een ruime overwaarde is de hypotheek lager dan circa 50 à 60 % van de woningwaarde.
Als je in je huidige woning wil blijven wonen en de overwaarde wil verzilveren, heb je een aantal mogelijkheden:
Een ruime overwaarde geeft de bank zekerheid voor het verstrekken van een lening. Meestal wordt ook je inkomen beoordeeld om te bepalen of je een lening kunt krijgen. Dit betekent dat mensen met een grote overwaarde en een laag inkomen vaak toch geen geld kunnen lenen.
Er zijn ook leningen waarbij je de rente niet uit je maandelijkse inkomen betaalt. Dan is een laag inkomen geen belemmering. De rente wordt dan door de geldverstrekker bij de schuld opgeteld. Hierdoor wordt de schuld telkens hoger en hou je minder overwaarde over. Voorbeelden van dergelijke leningen zijn de ABN AMRO Overwaarde Hypotheek, de Florius Verzilverhypotheek en het Rabo OverwaardePlan.
Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) biedt financieringsoplossingen die gemeenten aan inwoners kunnen aanbieden. Voor huiseigenaren met overwaarde die hun huis levensloopbestendig willen maken, biedt SVn de Blijverslening en de Verzilverlening aan.
Bij de Blijverslening wordt getoetst of je inkomen voldoende is om de maandlast te kunnen betalen. Bij de Verzilverlening wordt je inkomen niet getoetst. De rente wordt bij de schuld geschreven. De Verzilverlening is daardoor ook geschikt voor huiseigenaren die wel een ruime overwaarde, maar onvoldoende inkomen hebben om de maandlast te betalen. Gemeenten bepalen zelf of en welke leningen van SVn ze aanbieden. Ze kunnen ook aanvullende voorwaarden stellen.
Lees meer over financieringen van het SVn
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Het doel van de Wmo is om burgers te helpen zodat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Bijvoorbeeld door financieel te helpen bij de aanschaf van een traplift. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo Meer informatie vind je op de website van je gemeente.
Een andere optie om je overwaarde te verzilveren, is je huis verkopen aan een organisatie en vervolgens terug huren, ook wel ‘sale and lease back’ genoemd. Je krijgt dan in één keer een bedrag in handen. Meestal ligt dit tussen 70 % en 80 % van de waarde van de woning. Vervolgens betaal je meestal een marktconforme huur aan de verhuurder. Organisaties die deze mogelijkheid aanbieden zijn bijvoorbeeld Behouden Huis (zonder huurbetaling) en Levius (met huurbetaling).
Vereniging Eigen Huis zet zich al jaren in voor meer mogelijkheden om overwaarde te verzilveren en neemt bijvoorbeeld deel aan het Platform Hypotheken. Banken, verzekeraars, de overheid en andere (consumenten)organisaties zoeken hier samen naar oplossingen
voor knelpunten bij hypotheekverstrekking. Een van de resultaten van het platform is dat senioren inmiddels gemakkelijker dan voorheen een hypotheek kunnen krijgen als ze verhuizen naar een andere woning.
Meer informatie over hypotheekmogelijkheden voor senioren