Eigen Huis Marktindicator

Met de Eigen Huis Marktindicator meet Vereniging Eigen Huis iedere maand het vertrouwen van de consument in de woningmarkt. Deze indicator heeft een waarde tussen de 0 en de 200, waarbij de waarde 100 een 'neutrale stemming'-waarde vertegenwoordigt.

Stemming op woningmarkt in mineur

Ondanks de vele woningverkopen en nog steeds stijgende huizenprijzen, daalt het consumentenvertrouwen in de woningmarkt. In juni zakt de Eigen Huis Marktindicator naar 93 punten, 5 punten minder dan in mei. De stemming daalt door de aanhoudende verwachting van mensen dat de hypotheekrente gaat oplopen en de huizenprijzen gaan dalen. Hoewel de hypotheekrente stabiel laag is, verwacht 44% het komende jaar een stijging van de rente. 20% denkt dat de huizenprijzen omslaan.

De coronacrisis heeft onmiskenbaar een grote invloed op de stemming op de woningmarkt, al neemt de invloed wel wat af. In juni antwoordt 70% van de respondenten dat hun stemming wordt beïnvloed door de crisis, in april was dit nog 83%.

Voorspellende waarde

De Eigen Huis Marktindicator heeft een voorspellende waarde van zes maanden. Dat zou betekenen dat de woningmarkt over een half jaar de negatieve gevolgen van de coronacrisis daadwerkelijk gaat voelen. De indicator is een gemiddelde van drie maanden, waarbij de laatste maand het vertrouwen weer iets hoger lag dan de maanden ervoor. Mogelijk is nu het dieptepunt bereikt. Het is de komende maanden afwachten of het consumentenvertrouwen daadwerkelijk herstelt.

 

 

ehmi-06-2020 ehmi-05-2020 Vereniging Eigen Huis-Marktindicator april 2020 Eigen Huis Marktindicator Maart 2020  

Over de Eigen Huis Marktindicator

Sinds het begin van de crisis in 2008 is het consumentenvertrouwen op de woningmarkt sterk gedaald (naar een laagste waarde van 51 in december 2012). Daarna is de Eigen Huis Marktindicator flink gestegen (naar een hoogste waarde van 121 in het najaar 2016). Daarna bleef het vertrouwen op de woningmarkt in 2017 nagenoeg stabiel rond een waarde van 112. In 2018 daalde het vertrouwen van 110 punten in januari naar 101 in december.

Het herstel van het consumentenvertrouwen is van groot belang voor de woningmarkt. Het is niet alleen een kwestie van kúnnen kopen, maar vooral ook van wíllen kopen. Als consumenten geen vertrouwen hebben in de ontwikkelingen op de woningmarkt, zullen zij een voorgenomen aankoop van een woning uitstellen of er geheel vanaf zien. 

Vereniging Eigen Huis ontwikkelde daarom samen met onderzoeksinstituut OTB van de TU Delft de Eigen Huis Marktindicator. Deze meet specifiek voor de woningmarkt de stemming onder consumenten en onderscheidt zich hiermee van de algemene consumentenvertrouwensindex van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

De Eigen Huis Marktindicator baseert zich op maandelijkse peilingen onder een representatief aantal Nederlanders uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. De peiling heeft vooral betrekking op belangrijke zaken voor de huizenmarkt, zoals de huizenprijzen, koopbereidheid en hypotheekrente. 

De Eigen Huis Marktindicator geeft het consumentenvertrouwen weer in een bepaald cijfer, waarbij 100 als neutraalwaarde geldt. Het hier weergegeven cijfer betreft een driemaandelijks voortschrijdend gemiddelde. Wil je meer duiding en analyse? Bij de Marktindicator vind je ieder kwartaal een uitgebreid onderzoeksrapport van OTB. 

Download de volledige rapportage van OTB

Meer lezen

De woningmarkt in cijfers

Hoe staat de woningmarkt er momenteel voor? Wat zijn de gemiddelde huizenprijzen, wat is de stand van de hypotheekrentes en hoe hoog is het aantal kooptransacties? Bekijk de cijfers

Bestaand huis kopen

Van de bezichtiging en de financiering tot de overdracht: lees alles over het koopproces bij een bestaand huis.  Meer over bestaande bouw

Nieuwbouw kopen

Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt anders dan het kopen van een bestaand huis: ontdek wat er komt kijken bij nieuwbouw.  Meer over nieuwbouw