Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackKopen

Woningmarkt

De woningmarkt is continu in beweging. Hoe staat het op dit moment met het vertrouwen in de woningmarkt? Wat betaal je gemiddeld voor een huis? Wat doet de hypotheekrente? We houden je op de hoogte met actuele cijfers.

vrouwen met hond en oude woningen

Woningmarkt in actuele cijfers

Onderstaande cijfers tonen het consumentenvertrouwen in de woningmarkt, de gemiddelde hypotheekrente bij 10 jaar vast, de gemiddelde prijs voor een huis en het aantal verkochte bestaande huizen en nieuwbouwwoningen. Het consumentenvertrouwen wordt elke maand gemeten, de andere cijfers gaan over het afgelopen kwartaal. Ook staat hier beschreven of er een stijging of daling is geweest ten opzichte van de voorgaande periode.

Eigen Huis MarktindicatorGemiddelde hypotheekrenteGemiddelde verkoopprijsVerkoop bestaande bouw per kwartaalVerkoop nieuwbouw per kwartaal
77 4,28%€ 410.00044.500 3.302
GelijkGestegenGestegenGestegenGedaald

Eigen Huis Marktindicator

Onze Eigen Huis Marktindicator meet iedere maand het vertrouwen van de consument in de woningmarkt. Dit vertrouwen kwam in oktober voor de tweede maand uit op 77. Sinds het dieptepunt van 72 in juni, laat de marktindicator met scores van 74 in juli, 75 in augustus en 77 in september een trend naar een positievere stemming zien. 77 is de hoogste score sinds oktober vorig jaar. Het is niet allemaal positief: het aantal Nederlanders dat het een gunstige tijd vindt om een woning te kopen neemt iets af: 13% ten opzichte van 14% in de twee maanden ervoor.
Een score onder de 100 betekent dat consumenten gemiddeld negatief gestemd zijn over de woningmarkt. De score op de Marktindicator staat sinds eind 2021 duidelijk onder druk. Dit komt onder andere doordat consumenten verwachten dat de hypotheekrente verder stijgt en ze de economie ongunstig vinden. 

Hypotheekrente 10 jaar vast

De hypotheekrente was jarenlang laag, maar stijgt sinds 2022. Dit komt onder andere door de inflatie en het monetair beleid van centrale banken. Nu staat de gemiddelde hypotheekrente op 4,28%. Deze rente is het gemiddelde van de drie grote hypotheekaanbieders (ING, Rabobank en ABN Amro) bij een rentevaste periode van 10 jaar voor een hypotheek met NHG.
> Bekijk de actuele rentestanden 

Ontwikkeling huizenprijzen

De huizenprijzen stegen sinds 2013 hard. Maar in 2022 koelde de woningmarkt af. De gemiddelde koopprijs van een Nederlandse woning is in het tweede kwartaal van 2023 weer licht gestegen, met zo'n 3 procent naar € 410.000. Twaalf maanden geleden lag die prijs nog op € 448.000, drie maanden geleden op € 394.000, blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM.
Ook het Kadaster laat een kleine stijging in de gemiddelde koopsom zien; in juli 2023 betaalden Nederlanders gemiddeld € 413.917 voor hun woning, een stijging van nog geen € 1.000 in vergelijking met de maand daarvoor.

De cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van woningen die zijn verkocht door haar leden. Het Kadaster meet de prijzen van alle verkochte koopwoningen in Nederland nadat deze bij notaris zijn gepasseerd. De cijfers van het Kadaster zijn dus vollediger, maar de NVM signaleert nieuwe ontwikkelingen eerder.

Verkoop bestaande bouw

In het tweede kwartaal van 2023 registreerde het Kadaster ruim 44.500 transacties. Een stijging ten opzichte van een kwartaal eerder, waarin het Kadaster ruim 40.000 verkopen telde. Het Kadaster registreert het moment van overdracht, wat meestal een paar maanden na de koop is. NVM meldt in een persbericht dat aanbod op de Nederlandse koopwoningmarkt weer wat kleiner is geworden. De makelaarsvereniging ziet dat in de krapte-indicator van 2,8 in het tweede kwartaal van 2023. In het eerste kwartaal 2023 was deze 3,2. De krapte-indicator drukt het aantal keuzemogelijkheden uit dat een koper op de woningmarkt heeft. Voor een evenwichtige woningmarkt met voldoende keuze moet de krapte-indicator tussen 5 en 10 liggen.

Verkoop nieuwbouw

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen lag in het eerste kwartaal van 2023 op 3.302, blijkt uit de meeste recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit is een forse daling van -53% ten opzichte van een jaar eerder. NVM-makelaars verkochten in het tweede kwartaal 2023 ruim 4.500 nieuwbouwwoningen en bouwkavels. Hier herstelt de markt zich licht met een plus van 12% ten opzichte van het eerste kwartaal 2023. Vergeleken met een jaar eerder daalt het aantal transacties met -13%. Niettemin neemt het aantal nieuwbouwtransacties voor het eerst sinds kwartaal 1 van 2021 weer toe.

Monitor koopwoningmarkt

Het CBS, de TU Delft/OTB en diverse partners, onder wie Vereniging Eigen Huis, hebben een monitor koopwoningmarkt ontwikkeld. Deze visualisatie brengt op zes woningmarktthema’s de stand van zaken rondom koopwoningen in beeld.

Aan de slag

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Tags

FinanciënHypotheekKopenKopen-Bestaande bouwKopen-Nieuwbouw

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Eigen Huis Magazine

Eigen Huis Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube