Huiseigenaar
VvE
NieuwsContact
BackKopen

Woningmarkt

De woningmarkt is continu in beweging. Hoe staat het op dit moment met het vertrouwen in de woningmarkt? Wat betaal je gemiddeld voor een huis? Wat doet de hypotheekrente? We houden je op de hoogte met actuele cijfers.

vrouwen met hond en oude woningen

Woningmarkt in actuele cijfers

Onderstaande cijfers tonen het consumentenvertrouwen in de woningmarkt, de gemiddelde hypotheekrente bij 10 jaar vast, de gemiddelde prijs voor een huis en het aantal verkochte bestaande huizen en nieuwbouwwoningen. Het consumentenvertrouwen wordt elke maand gemeten, de andere cijfers gaan over het afgelopen kwartaal. Ook staat hier beschreven of er een stijging of daling is geweest ten opzichte van de voorgaande periode.

Eigen Huis MarktindicatorGemiddelde hypotheekrenteGemiddelde verkoopprijsVerkoop bestaande bouw (CBS, 4e kwartaal 2023)Verkoop nieuwbouw (CBS, 3e kwartaal 2023)
85 3,75%€ 432.00036.3684.404
GestegenGestegenGestegenGestegenGedaald

Eigen Huis Marktindicator

Onze Eigen Huis Marktindicator meet iedere maand het vertrouwen van de consument in de woningmarkt. Dit vertrouwen kwam in januari uit op een score van 85. In oktober 2023 stond deze nog  op 77. Dit betekent dat ondanks het krimpende aanbod het vertrouwen van de consument toch wat is toegenomen.
Een score onder de 100 betekent dat consumenten gemiddeld negatief gestemd zijn over de woningmarkt. De score op de Marktindicator staat sinds eind 2021 duidelijk onder druk. Dit komt onder andere doordat consumenten verwachten dat de hypotheekrente verder stijgt en ze de economie ongunstig vinden. 

Hypotheekrente 10 jaar vast

De hypotheekrente was jarenlang laag, maar stijgt sinds 2022. Dit komt onder andere door de inflatie en het monetair beleid van centrale banken. Nu staat de gemiddelde hypotheekrente op 3,75 %. Deze rente is het gemiddelde van de drie grote hypotheekaanbieders (ING, Rabobank en ABN Amro) bij een rentevaste periode van 10 jaar voor een hypotheek met NHG.
> Bekijk de actuele rentestanden 

Ontwikkeling huizenprijzen

De huizenprijzen stegen sinds 2013 hard. Maar in 2022 koelde de woningmarkt af. De gemiddelde verkoopprijs van een Nederlandse woning bedraagt in het eerste kwartaal van 2024 € 432.000. Vergeleken met het eerste kwartaal 2023 stijgt de gemiddelde verkoopprijs met ruim 9%. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2023 is het een daling van 0,1%. Dit blijkt uit de laatste cijfers van makelaarsorganisatie NVM.
Ook het Kadaster laat een kleine stijging in de gemiddelde koopsom zien; in het vierde kwartaal van 2023 betaalden Nederlanders gemiddeld € 422.712 voor hun woning, in het derde kwartaal was dat € 417.656

De cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van woningen die zijn verkocht door haar leden. Het Kadaster meet de prijzen van alle verkochte koopwoningen in Nederland nadat deze bij notaris zijn gepasseerd. De cijfers van het Kadaster zijn dus vollediger, maar de NVM signaleert nieuwe ontwikkelingen eerder.

Verkoop bestaande bouw

NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal 2024 ongeveer 29.500 bestaande koopwoningen. Dit is 4% meer vergeleken met het eerste kwartaal 2023 maar 18% minder ten opzichte van het vierde kwartaal 2023, meldt NVM in een persbericht (dd. 11-4-2024). 

Het aanbod op de Nederlandse koopwoningmarkt is met een krapte-indicator van 2,4 in het eerste kwartaal 2024 iets ruimer is geworden. In het vierde kwartaal 2023 was deze 2,1. De krapte-indicator drukt het aantal keuzemogelijkheden uit van een koper op de woningmarkt. Voor een evenwichtige woningmarkt met voldoende keuze moet de krapte-indicator tussen 5 en 10 liggen. Verder blijkt uit de NVM-cijfers dat de looptijd van het aanbod, dus de tijd dat een te koop staande woning gemiddeld in dagen te koop staat, nu 70 dagen is. Dat is 4 dagen korter dan in het vierde kwartaal 2023 en 14 dagen korter dan in het eerste kwartaal 2023.

In het vierde kwartaal van 2023 registreerde het Kadaster ruim 50.518 verkochte woningen. Een stijging ten opzichte van een kwartaal eerder, waarin het Kadaster ruim 46.948 verkopen telde. Het Kadaster registreert het moment van overdracht, wat meestal een paar maanden na de koop is. 

Verkoop nieuwbouw

NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal 2024 bijna 7.000 nieuwbouwwoningen. Dit is een plus van 16% ten opzichte van het vierde kwartaal 2023. Vergeleken met een jaar eerder stijgt het aantal transacties zelfs met 104%. De dynamiek is vooral zichtbaar in de prijsklasse tussen 250.000 en 400.000 euro.

In het vierde kwartaal van 2023 steeg het aantal verkochte nieuwbouwwoningen naar 6,1 duizend, 15 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit de meeste recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ondanks deze toename is het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen in 2023 met 16,6 duizend het laagste in de afgelopen vijf jaar. De prijzen van nieuwbouwwoningen waren 3 procent hoger dan een jaar eerder. In het laatste kwartaal van 2023 was de gemiddelde transactieprijs van een nieuwbouwwoning ruim 502 duizend euro. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat.

Waardering duurzame woningen 

NVM-dochter brainbay deed in het eerste kwartaal van 2024 onderzoek naar energielabels. Woningen met energielabel B of hoger zijn tot wel 2,5% meer waard dan op het toppunt van de woningmarkt in april 2022. Woningen met een label D of lager blijven daar nog flink bij achter. Zo zijn woningen met label G nog 6% minder waard. Het prijsverschil tussen energielabels is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. De gemiddelde woning van 113 m² is met energielabel A+ of hoger maar liefst 84.000 euro meer waard dan wanneer deze woning label G zou hebben. Uit het onderzoek blijkt verder dat energiezuinigere woningen sneller en vaker boven de vraagprijs worden verkocht.

Monitor koopwoningmarkt

Het CBS, de TU Delft/OTB en diverse partners, onder wie Vereniging Eigen Huis, hebben een monitor koopwoningmarkt ontwikkeld. Deze visualisatie brengt op zes woningmarktthema’s de stand van zaken rondom koopwoningen in beeld.

Aan de slag

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij (ver)koop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor {price} per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Tags

FinanciënHypotheekKopenKopen-Bestaande bouwKopen-Nieuwbouw

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenBel de SpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen

Magazine

Magazine
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube