Voor VvE'sContact
BackKopen

Woningmarkt

De woningmarkt is continu in beweging. Hoe staat het op dit moment met het vertrouwen in de woningmarkt? Wat betaal je gemiddeld voor een huis? Wat doet de hypotheekrente? We houden je op de hoogte met actuele cijfers.

vrouwen met hond en oude woningen

Woningmarkt in actuele cijfers

Onderstaande cijfers tonen het consumentenvertrouwen in de woningmarkt, de gemiddelde hypotheekrente bij 10 jaar vast, de gemiddelde prijs voor een huis en het aantal verkochte bestaande huizen en nieuwbouwwoningen. Het consumentenvertrouwen wordt elke maand gemeten, de andere cijfers gaan over het afgelopen kwartaal. Ook staat hier beschreven of er een stijging of daling is geweest ten opzichte van de voorgaande periode.

Eigen Huis MarktindicatorGemiddelde hypotheekrenteGemiddelde verkoopprijsVerkoop bestaande bouwVerkoop nieuwbouw
75 4,0%€ 443.04250.4537.575
GedaaldGestegenGestegenGedaaldGedaald

Eigen Huis Marktindicator

Onze Eigen Huis Marktindicator meet iedere maand het vertrouwen van de consument in de woningmarkt. Dit vertrouwen kwam in september uit op 83. Een score onder de 100 betekent dat consumenten gemiddeld negatief gestemd zijn over de woningmarkt. De score op de Marktindicator staat sinds eind 2021 duidelijk onder druk. Dit komt onder andere doordat consumenten verwachten dat de hypotheekrente verder stijgt en ze de economie ongunstig vinden. Jongeren in de leeftijd van 18-29 jaar hebben nog het meeste vertrouwen in de woningmarkt (score van 91), 65-plussers het minst (79).

Hypotheekrente 10 jaar vast

De hypotheekrente was jarenlang laag, maar stijgt sinds vorig jaar. Dit komt onder andere door de inflatie en het monetair beleid van centrale banken. In het derde kwartaal stond de gemiddelde hypotheekrente op 4,0%. Deze rente is het gemiddelde van de drie grote hypotheekaanbieders (ING, Rabobank en ABN Amro) bij een rentevaste periode van 10 jaar voor een hypotheek met NHG.
> Bekijk de actuele rentestanden 

Ontwikkeling huizenprijzen

De huizenprijzen stegen sinds 2013 hard. Maar de afgelopen periode koelt de woningmarkt af. Volgens het Kadaster was de gemiddelde koopsom in het derde kwartaal van 2022 ruim € 443.000. Dat is 11% hoger dan een jaar eerder. Maar ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022 was de stijging 3%. Makelaarsorganisatie NVM meldde zelfs dat de gemiddelde transactieprijs van de bij haar aangesloten makelaars in het derde kwartaal uitkwam op € 425.000 euro, 5,8% minder dan in het kwartaal daarvoor. 

De cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de koopovereenkomsten van woningen die zijn verkocht door haar leden. Het Kadaster meet de prijzen van alle verkochte koopwoningen in Nederland nadat deze bij notaris zijn gepasseerd. De cijfers van het Kadaster zijn dus vollediger, maar de NVM signaleert nieuwe ontwikkelingen eerder.

Verkoop bestaande bouw

In het derde kwartaal van 2022 registreerde het Kadaster ruim 50.000 transacties. Dat zijn er meer dan in het tweede kwartaal van 2022 (47.000) maar minder dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar (54.000). Het Kadaster registreert het moment van overdracht, wat meestal een paar maanden na de koop is.

Verkoop nieuwbouw

Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen lag in het tweede kwartaal van 2022 op bijna 7.600, blijkt uit de meeste recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit zijn er minder dan de 8.800 uit het tweede kwartaal van vorig jaar. De NVM meldde dat de bij haar aangesloten makelaars in het derde kwartaal 5.200 nieuwbouwwoningen en bouwkavels verkochten. Dat is maar liefst 33% minder vergeleken met een jaar eerder. Dit terwijl er juist veel woningen moeten worden gebouwd om de woningnood aan te pakken.

Monitor koopwoningmarkt

Het CBS, de TU Delft/OTB en diverse partners, onder wie Vereniging Eigen Huis, hebben een monitor koopwoningmarkt ontwikkeld. Deze visualisatie brengt op zes woningmarktthema’s de stand van zaken rondom koopwoningen in beeld.

Aan de slag

Diensten bij het kopen van een huis

Nog even dit...

  • Juridisch, financieel en bouwkundig advies

  • Hulp bij aankoop van je woning

  • Wij komen op voor jouw belangen

Word lid

voor €  per jaar

Man en vrouw lopen met verhuisdozen voordeur uit.

Tags

FinanciënHypotheekKopenKopen-Bestaande bouwKopen-Nieuwbouw

Deel deze pagina

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • mail
  • whatsapp

Direct naar

OpleveringskeuringBouwtechnische keuringHypotheekadviesJuridisch adviesCollectieve Inkoop ZonnepanelenSpoedklusserviceEigen Huis Verzekeringen
VEH
PrivacystatementCookiebeleid & instellingenDisclaimerCVD-meldingAlgemene voorwaardenOpzeggen
facebookinstagramlinkedintwitteryoutube